II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól február 11-e a Betegek Világnapja.

lourdes2

1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott.

Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.”

Egyre több templomban február 11-én csoportosan kiszolgáltatják a szentséget azoknak, akik előzőleg kérik azt.

Forrás

A Betegek világnapja okán egy interjút veszünk át a www.talita.hu oldalról, mely Vikivel, egy súlyosan mozgássérült, kerekesszékhez kötött életet élő fiatal hölggyel készült, aki 2013 májusában – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából – résztvevője volt egy lourdes-i zarándoklatnak.

IMG_6539

Wilde Vikivel akkor lettünk barátok, amikor néhány éve elkezdtem az önkéntességet az OORI Ergoterápiás Osztályán. Viki születése óta súlyosan mozgássérült, kerekesszékhez kötve éli az életét. Nem kevés erőfeszítéssel járta ki iskoláit, egy kéttannyelvű gimnáziumban érettségizett. Kapcsolatunk legelején a számítógép használatában segítettem, azóta on-line levelezünk egymással. Sokat beszélgetünk és levelezünk a családjainkról, a mindennapjainkról s a vele történtekről, így arról is, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából egy lourdes-i zarándoklaton vett részt.

viki_a_reptéren

Viki a repülőtéren

 

– Hogyan is került sor erre a zarándoklatra?

– Krisztina barátnőm – akit nagyon régen az OORI-ban ismertem meg – 2012-ben egy családi összejövetelen vetette fel, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat minden év május elején lehetőséget biztosít öt kerekesszékes, sérült ember számára, hogy részt vehessenek a Lourdes-ba induló zarándoklaton. Azt mondta, hogy ő biztosan jelentkezik, de ha én is vele mennék, annak nagyon örülne. Magam is hívő vagyok, 18 éve vagyok cserkész, így kis gondolkodási idő után megpályáztunk két helyet a 2013-as zarándoklatra, és nagy örömünkre el is nyertük.

P1490272

– Az utazás részleteiről mesélj! Akadálymentes-e az utazás Budapesttől Lourdes-ig?

– Segítőinkkel-kísérőinkkel együtt negyvenen indultunk el, akik között mindenféle korú, nemű és foglalkozású volt. Ahogy ezt az út során megtapasztaltam, az ilyen segítő csapatban eltűnnek a különbségek, mindenki az „ügyet” szolgálja. Ez az „ügy” mi voltunk öten, s az, hogy eljussunk Lourdes-ba. A távolság 2400 km, amit Budapest–Párizs és Párizs–Pau között egy átszállással repülőgépen, Pau–Lourdes között busszal tettünk meg. A repülőgépre a légi mentők eszközeinek segítségével tudtunk feljutni, hiszen a kerekesszékeink nem fértek volna be a keskeny beszállóajtón. Így azok a csomagtérben utaztak. Kicsit soknak tűnt a várakozás az átszálláskor, de ez megtanított arra, hogy türelmesek legyünk. Pau-ban már busz várt, melyen kerekesszékes helyek is voltak, és beépített lift emelt a helyünkre bennünket. Profi volt a szervezés.

– Milyen volt a zarándokszállás?

– Minden akadálymentesen zajlott. A Máltai Lovagrend fel van készülve arra, hogy sok beteg ember keresi fel a kegyhelyet gyógyulást remélve. A segítőink pedig állták a sarat az ellátásunkat illetően.

– Lourdes-ban és a kegyhelyen hogyan zajlik egy ilyen zarándoklat?

– Szombat délután a világ legkülönbözőbb részeiről érkező több száz sorstárssal együtt vettünk részt a zarándoklatot megnyitó szentmisén. Másnap, vasárnap a sok ezer embert befogadni képes földalatti X. Piusz Bazilikában szentmise, délután szentségi körmenet volt. Hétfőn lehetőségünk nyílt arra, hogy megfürödjünk a szent forrás jéghideg vizében, s a barlangban is imádkozhassunk. Este együtt vettünk részt a gyertyás körmeneten.

– Spirituálisan mit jelentett neked ez az út? Mi volt a legemlékezetesebb számodra a zarándoklatból?

– Nagyon készültem erre az útra, hiszen igazából most voltam először szülők nélkül külföldön. Hálás vagyok érte, hogy megtapasztalhattam a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseinek, segítőinek mindenre kiterjedő figyelmességét. Számomra a forrás hideg vizében való megmerítkezés volt a legemlékezetesebb. Gondosan ráhelyeztek egy a forrás vizébe belegurítható ágyra, melyen alattam és felettem csak egy fehér lepedő volt.

IMG_6531

Az állapotom javulásáért szóló fohászom közben a hideg víz minden egyes molekulájának érintésében megéreztem Mária ölelését. Ennek az ölelésnek az emléke azóta is nap mint nap felidéződik bennem. Hiszem, hogy a technikai fejlesztéseket, az orvosi kutatások eredményeit is átjárja a Szentlélek, s a segítségükkel egyszer a szó átvitt és legszorosabb értelmében is talpra állhatok. A másik nagy élmény a mise utáni magyar himnusz éneklésekor – noha sváb felmenőim vannak – a magyarságtudatom megélése volt.

– Hogy látod, lesz-e további zarándoklati lehetőséged más kegyhelyekre is?

– Ha zarándoklat nem is, de jó hír számomra, hogy ismét a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából, Kriszti barátnőmmel együtt idén augusztusban Hollandiába, egy akadálymentes ifjúsági táborba megyünk. Nagy élménynek ígérkezik! Arról is szívesen beszámolok majd.

u.i: Azóta Viki és Krisztina megjárta akadálymentesen Hollandiát is.

(Az interjút Antalffy Yvette készítette 2014-ben)

Hozzászólások