A Magyar Teátrumi Társaság az ExperiDance Társulattal és a Szombathelyi Weöres Sándor Színházzal együttműködésben Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója kapcsán Holokauszt Emléknapot tartott Szombathelyen.

holokauszt_emleknap_szombathely

2013-ban november 9-ét Radnóti Miklós emléknappá nyilvánították a Holokauszt év megemlékezéseihez kapcsolódóan. Ezzel a költő életművét a hivatalos állami ünnep- és emléknapok sorába emelte a nemzeti emlékezet.

A RAM Colosseumban működő ExperiDance Tánctársulat Meskó Zsolt rendezésében 2013. május 28-án mutatta be Radnóti – Álmok két felvonásban című előadását különleges művészi formában, Radnóti Miklós életművét feldolgozva, 22 táncos és 8 színész közreműködésével. Az előadás célja Radnóti Miklós életművének és a holokausztot megelőző történelmi-társadalmi folyamatok bemutatása. A költő hazaszeretetén, értékrendjén keresztül példává válhat a mai magyar fiatalság számára.

A szombathelyi Holokauszt Emléknap keretei között 2014. november 8-án délután közel 300 diák láthatta ingyenesen a Radnóti életét és művészetét bemutató előadást a Weöres Sándor Színházban.

radnoti_szombathely

Ezt megelőzően a darabban játszó színészek 2014. november 7-én négy rendhagyó irodalomórát tartottak, közel 250 diáknak. Az osztályfoglalkozás keretei között a diákok találkoztak, beszélgettek az előadás művészeivel. Továbbá megismerkedhettek a színdarab keletkezésének hátterével és személyes élményeken keresztül közelebb kerültek Radnóti életművéhez.

A Holokauszt Emléknap sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a tanárok elismerő szavai: „Ezt az előadást minden középiskolásnak látnia kell.”

Szöveg és képek forrása: Magyar Teátrumi Társaság sajtóközleménye

Hozzászólások