Szent Márton a római Savaria (mai Szombathely) városában született 316/317-ben egy jómódú katonatiszt fiaként.

simone martini_szent marton es a koldus

Simone Martini: Szent Márton és a koldus

 

Szüleivel néhány évvel később Itáliába költöztek. Márton már 11-12 évesen katekumen lett, azaz jelentkezett a kereszténység felvételére. A fiúnak a korabeli hagyományok szerint követnie kellett apja hivatását, így 15 évesen lovas szolgálatra vitték. A katonai pályát Galliában kezdte el.

A legenda szerint 334-ben a mai Amiens kapujánál ajándékozta köpenye felét egy koldusnak. Ezt követően jelent meg álmában Jézus a koldusnak adott ruhadarabban. Nem sokkal ezután leszerelt, majd felvette a keresztséget.

Márton sokáig remeteként élt, majd 371-ben Tours püspökévé választották. A fennmaradt történet szerint el akarta kerülni a főpapi megbízatást, ezért egy libaólban rejtőzött el, de a ludak gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. A szent nevéhez ilyen módon kapcsolódnak a libák, ezért válhatott a Márton-nap kedvelt ételévé a libasült.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Szent Márton-templom Szombathelyen, előtte a Szent Márton-kút

 

A városi közösség főpapja maradt 397. november 8-án bekövetkezett haláláig. Emlékének temetése napját, november 11-ét jelölték ki. Sírja halála után azonnal zarándokhely lett.

Szent Márton a szegények rendszeres gyámolítása miatt rendkívül népszerű szent lett, ábrázolásával a templomok mellett különböző képtárak termeiben találkozhatunk. A szent születésének 1700. évfordulója alkalmából a 2016-os évet Szent Márton emlékévnek nyilvánította a magyar kormány .

Hozzászólások