A civil szféra és a média világának kapcsolatáról folytattak eszmecserét szerdán délután a Katona József Könyvtár kávézójában. A kecskeméti Városi Civil Kerekasztal rendezvényének vendége volt többek között Bán János, a Kecskeméti Hírszolgáltató Divízió ügyvezetője és Farkas P. József, az Alföldi Civil Napló főszerkesztője is.

 

Farkas P. József, Rigóné Kiss Éva és Bán János

A beszélgetést Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának vezetője moderálta. Bevezetőjében arra figyelmeztetett, hogy a médiának változatlanul nagy a felelőssége azért, hogy mit közvetít az olvasók és a nézők felé. Először azt a kérdést vetette fel, vajon szétválaszható-e a civilek világa és a média világa.

Bán János elmondta, hogy a média nem csak a civilekhez szól, de minden emberhez. Bár fontos partnerek a civil társadalom szervezetei, de újságíróik az összes kecskeméti olvasónak írnak.
„Már régen túl vagyunk azon, hogy ami nincs leírva, az nem létezik” – mondta Bán János. Hiteles információra lenne szüksége az embereknek, de az internet népszerűvé válásával nagyon megváltozott a médiavilág is. Sok az álhír, a fals információ, és egyes hírek mindenkinek mást és mást jelentenek. Ezért nehéz eligazodni az információ-dömpingben. A teljes információhoz több forrásból lehet hozzájutni: újságok, TV, civil honlapok és általában az internet.

Farkas P. József megjegyezte, hogy az Alföldi Civil Napló mögött pl. nincs vállalkozás, csak alkalmi szponzoraik vannak. De sokféle hír jelenik meg benne, színesítve a város információs palettáját.

Arra a kérdésre, hogy létezik-e semleges hírcsatorna, Bán János nem-et mondott. Az, hogy milyen hírek jelennek meg az újságban, minden esetben a tulajdonostól, a szponzoroktól függ. Ez probléma, nem mindig helyes, de érthető: Ha valaki rendszeresen hirdet nagy összegekért egy lapban, nem örülne neki, ha a termékét szidná egy cikk ugyanabban a lapban. Nyilván politikai szempontok is befolyásolják az adott médium mondanivalóját. Bán János elmondta, hogy sok helyen dolgozott eddig a média világában, de most a legszabadabb a keze.

civil_szfera2

A beszélgetésben elhangzott, hogy csökken a nyomtatott sajtó aránya, és növekszik az internetes oldalak száma és lehetősége. Egy hozzászóló a Facebook előnyeit és hátrányait is elemezte. A Facebook-on kapott sokszínű információ csak részben igaz, és gyakran elveszik, összemosódik az igaz információ a hírfolyamban. Szubjektív is, mert az olvasó a saját szemszögéből értelmezi a sokféle információt.

Egy másik felszólalásban elhangzott, hogy nyomtatott sajtóra szükség van, hiszen nem minden ember internetezik. Ezért az idősebb korosztály még élteti a hagyományos médiát. Annál is inkább, mivel még a fiatalabb korosztályt is elszomorítja és felháborítja az internetes kommunikáció olykor csúnya stílusa, szóhasználata.

Felvetődött a kérdés, hogyan lehetne szorosabb a média és a civil szféra kapcsolata Kecskeméten. Hogy most nem eléggé az, annak egészen prózai oka van: nincs elég újságíró, nem tudnak eljutni minden rendezvényre, képtelenség minden meghívásnak eleget tenni. Hiszen Kecskeméten rengeteg rendezvény van. A másik ok az, hogy nem mindig tudnak az eseményről, mert nem kapnak meghívót rá. Fontos lenne a külső aktivitás, hogy a hírek eljussanak a szerkesztőségekbe.

Mi a tennivaló? Rajnai Attila újságíró szerint a civil szervezeteknek menedzselniük kéne magukat, fel kell ébredniük, és cselekedniük kell: saját honlapot létrehozni, és minden médiumhoz eljuttatni a rendezvényeikről írott meghívót vagy beszámolót. A szerkesztőségek csak a kapott információ segítségével tudnak dolgozni. ,,Aki kimarad, az lemarad” – az a szervezet, amelyik nem mutatja meg magát, nem ad magáról információt, azt nem ismerik meg széles körben.

Rigóné Évában felmerült a gondolat, hogy a Városi Civil Kerekasztal is kössön együttműködési megállapodást a Hírös.hu-val, így könnyebben megoldható lesz az információáramlás. Bán János merész elgondolása az információ-háló létrehozása, amely elég bonyolultnak tűnik, de annál hasznosabb lenne.

Összességében hasznos volt a kerekasztal-beszélgetés, hiszen a probléma továbbgondolására sarkalja az illetékeseket, és tettekre ösztönzi őket.

Horváth Lászlóné Kovács Terézia