„A friss hóba szívet rajzolok, S kérlek, ne ráncold, világ, a homlokod.” (Székelyhidi Balázs)

Közeledik az év vége, jártunkban-keltünkben szinte minden az ünnepekről szól. Készülődünk, karácsonyi szeretet-meglepetéseken gondolkodunk, és a végére – valljuk be őszintén, – már bele is fáradunk….

Pihenésképpen ajánlanám a Túlélni a karácsonyt (Surviving Christmas) című filmet Ben Affleckkel a főszerepben. (A magyar nevet szülei egyik szomszédja tiszteletére adták Bennek.) Végignézve a 2004-ben készült amerikai vígjátékot, lesz, aki talán magára is ismer. Lehet, hogy jó volna a valóságban is egy olyan váratlan esemény, mint a filmben? Ami felkavarná az állóvizet, és amitől boldogabbá válhatna mindenki?

Drew Lathem (Ben Affleck) egy sikeres menedzser, akinek elég sekélyes az élete. Egy újabb magányos szenteste vár rá, senki sincs, akivel eltölthetné. Eszébe jut egykori otthona, ahol boldog és gondtalan gyermekéveit töltötte el. Gondol egy merészet, és elmegy a régi családi otthonba, ahol már a Valco család él. Egy váratlan ötlete támad: egy igazi karácsonyt szeretne eltölteni, és e célból „kibérli” a családot, hogy statisztáljanak neki, mint családtagok az ünnepek alatt. Vidáman költözik be új szüleihez, őket James Gandolfini és Catherine O’Hara alakítja.

Aztán elkezdődnek a gondok, és akkor tetőznek, amikor megérkezik az idegen házaspár lánya, a szemrevaló Alicia (Christina Applegate), aki szemben találja magát egy “adoptált” báttyal. Az események bonyolódnak, minden elrejtett dolog felszínre tör, ezután már csak egyetlen célja van a Valco családnak: valahogy túlélni a karácsonyt!

Benjamin Géza Affleck

1972. augusztus 15-én született a Kaliforniában lévő Berkeley-ben. Később Massachusettsbe költözött. Nyolcévesen játszott az Amerikai Közszolgálati Televízió egyik sorozatában (The Voyage of the Mimi). Utána nem kapott nagyobb szerepeket, de az 1992-ben készült School Ties-ban újra feltűnt. Affleck ebben a filmben szerepelt először együtt ma már elválaszthatatlan barátjával és kollégájával, Matt Damonnal.

Az elismerést a Good Will Hunting hozta meg számukra. A film forgatókönyvét ők írták, amit 600 ezer dollárért eladtak a Miramax főnökének. Affleck és Damon ebben a filmben korukat meghazudtolóan dolgozták ki a történetet és a karaktereket. A nézőktől és a szakmától egyaránt elismerést kaptak. Damon és Affleck összesen nyolc díjat kapott a forgatókönyvért (köztük a Golden Globe-ot és az Oscart.)

Good Will Hunting

Will Hunting még csak húsz éves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg, vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből, és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.

Affleck Gwyneth Paltrow-val volt együtt egészen 1999 januárjáig. Szeret motorozni, öt motorja is van. Három-négy filmet forgat évente, saját produceri céget vezet Matt Damonnal. 2001-ben a nagysikerű Pearl Harbor, azaz az Égi háborúnak volt a főszereplője, 2002-ben pedig az Ütközéspont és A rettegés arénája című filmjét mutatták be a mozik. 2003-ban a Fenegyerek című filmben tért vissza. 2005 júliusában feleségül vette filmbeli partnernőjét, Jennifer Garner-t, aki decemberben egészséges kislánnyal ajándékozta meg. Második kislányuk, Seraphina 2009. január 9-én született. A 2006-os Velencei Filmfesztiválon Affleck elnyerte a legjobb színésznek járó Volpi Cup díjat George Reeves tévés Superman-színész megformálásáért a Hollywoodland című filmben.

Életrajza ITT olvasható.

 

A vígjátékban új oldaláról ismerhetjük meg James Gandolfinit is. Középkorú családfőként hatalmasat alakít, jókat derülhetünk gesztusain, melyek elég távol állnak a Maffiózók Tony-jától…

James Joseph Gandolfini, Jr. (Westwood, New Jersey, USA, 1961. szeptember 18.–Róma, Olaszország, 2013. június 19.) Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész, producer. Legismertebb szerepe a Maffiózók sorozat maffiavezérének, Tony Soprano karakterének megformálása volt. A sorozatban nyújtott alakításáért három Emmy-díjat, három Screen Actors Guild-díjat és egy Golden globe-díjat kapott. Gandolfini számos szállal kötődött egykori lakhelyéhez, Park Ridge-hez. Többek között egy mellrák-kutatást segítő alapítványt is támogatott a városában, melynek rendezvényeire gyakran sorozatbeli színésztársait is meghívta, hogy így szerezzenek nagyobb nyilvánosságot és több adományt a szervezet céljaira.

Gandolfini 2013. június 19-én, 51 éves korában egy római nyaralás közben hunyt el. Pár nappal később Szicíliába utazott volna, ahol a Taorminai Filmfesztiválon egy díjat vett volna át. Miután a tikkasztó hőségben a városban nézelődött, 13 éves fia, Michael este 10 óra körül eszméletlenül feküdve talált rá szállásuk fürdőszobájában. Michael azonnal értesítette a személyzetet, akik kihívták a mentőket. A híradások szerint Gandolfini 22.40-kor érkezett a kórházba és 23.00 órakor megállapították a halál beálltát. Halálának oka szívinfarktus volt.

A hír hamar elterjedt az interneten, és számos híresség, köztük több politikus is (pl. John McCain és Chris Christie, New Jersey kormányzója) is részvétét fejezte ki a közösségi médiás felületeken keresztül. Christie kormányzó elrendelte, hogy június 24-én New Jersey állam minden hivatalos épületén eresszék félárbocra a zászlókat, amivel Gandolfini előtt tisztelegnek, amikor földi maradványai visszatérnek az Egyesült Államokba. A színész szülővárosának lakói létrehoztak egy Facebook-oldalt, ahol számos ötletet felvetettek, hogy miként tiszteleghetnének emléke előtt. Többek között felmerült egy utca, illetve egykori iskolájában a színházterem átkeresztelése is.

Életrajza ITT olvasható.

Jó volt megismerni Gandolfini egy másik oldalát is ebben a filmben. Kiválóan alakítja a kicsit elkényelmesedett, megkopott középkorú férfit. Megmosolyogjuk a piros sapkában, mert óhatatlanul is Tony Soprano jut az eszünkbe…

 

A film ITT tekinthető meg.

 

 

Kellemes, vidám időtöltést kívánok! Áldott ünnepeket és Boldog Új Évet a Montázsmagazin minden olvasójának!

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások