A Zenés Állatkerti Esték nyáresti koncertsorozat programbemutató sajtóbemutatójára május 8-án, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Pálmaház melletti teraszon került sor.


A Fővárosi Állat- és Növénykert a hagyományokhoz híven a 2018-as esztendőben is megrendezi a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozatot, amelynek keretében összesen nyolc koncertre kerül sor a nyár folyamán.

Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője elmondta,  hogy immáron tizenhetedik évadjához érkezett a Zenés Állatkerti Esték, s hogy az állatkert alapításakor is voltak zenei események, katona- és szimfonikus zenekarokkal, de még a háború után is ragyogó helyszíne maradt a térzenélésnek. Az ötvenes években aztán abbamaradt a zenélés. Amikor Dr. Persányi Miklós az Állatkert igazgatója  lett, úgy gondolta, hogy fel kellene eleveníteni ezt  a hagyományt. Az első évben a Fesztivál Zenekarral indultak el a Zenés Állatkerti Esték.

Sárfalvi Judit főszervező

“A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy gróf adományaként felállított zenepavilon: a kor szokása szerint akkoriban főként katonazenét játszottak. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 119 előadásra került sor az Állatkertben.” (Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Kern András Lövölde tér című estjén július 4-én fellép Hernádi Judit és Heilig Gábor, a Budapest Klezmer Band július 11-i koncertjének vendégművésze Szinetár Dóra lesz. A Budapest Jazz Orchestra Malek Andrea, Náray Erika és Tóth Vera közreműködésével július 18-án Ella Fitzgerald slágereit adja elő, Best of Geszti címmel egyebek mellett a Rapülők, a Jazz+Az, a Gringó Sztár és a Létvágy dalai hangoznak fel július 25-én.

Augusztus 1-jén az idén 30 éves Pa-Dö-Dö, 8-án a Hot Jazz Band és az Amadinda, 15-én a Budapest Bár lép színpadra, zárásként pedig a Madarak Házibulizenekar állatkerti táncmulatságra invitálja az érdeklődőket 22-én – ismertette a programkínálatot Sárfalvi Judit főszervező a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Hot Jazz Band

 

A programbemutató sajtótájékoztatón az idei program ismertetése mellett szót kaptak a fellépő művészek is, akik maguk mondták el, milyen produkciót láthatunk és hallhatunk tőlük az Állatkert színpadán. A Hot Jazz Band zenés ízelítőt is adott a programból.

Geszti Margit

Kern András – Lövölde tér produkciójáról Geszti Margit (a Sonatina művészeti ügynökség igazgatója) elmondta, hogy 30 éves ez a címadó dal, és a műsorban felhangzanak majd régi és új dalok, mint a Hé,67, a Pincér-rock, a Moszkva, a Te kézen fogsz és hazavezetsz… Lesznek majd történetek is a közreműködő művészekkel, ironikusan, és sok humorral.

Hanga Zoltán szóvivő

Hanga Zoltán hívta fel a következő két produkcióra a figyelmet, a Jávori Ferenc “Fegya” vezette Budapest Klezmer Band – Klezmer csemegéjére és  a Budapest Jazz Orchestra – Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya c. előadására.

Geszti Péter

A Best of GESZTI produkciót pedig a most is sziporkázó humorú Geszti Péter saját maga mutatta be. Mint megtudtuk, ő a lajhár örökbefogadója, s hogy a koncerten lesz Rapülők, Jazz+Az, Gringó Sztár és Létvágy zene, jó kedvvel, bőséggel. Retró és mai sláger. Kedvenc mondása: “Az idő az egyetlen dolog, ami magától telik, a többi rajtunk múlik.” 

Egy hét múlva rá a 30 éves a PA-DÖ-DÖ – Falusi Mariann és Lang Györgyi koncertje következik.

Bényei Tamás

A Hot Jazz Band és az Amadinda közös estjén George Gershwin művei, valamint az 1920-as évek magyar filmdalai szólalnak meg – mondta el Bényei Tamás, aki a sajtótájékoztató elején felhangzó zeneszámban trombitált, a későbbiekben énekelt és bendzsózott is.

Farkas Mihály

Budapest Bár koncertjére Farkas Mihály, az együttes cimbalmosa hívta fel a figyelmet, melyen Behumi Dóri, Rutkai Bori, Keleti András és Kollár-Klemencz László közreműködésével 10 album válogatott anyaga hangzik majd el.

A MADARAK képviseletében Tibor és László

A MADARAK Házibulizenekarral és egy állatkerti táncmulatsággal zárul a koncertsorozat, amelynek különlegessége, hogy az együttes a helyszínen dönti el, hogy a közönség milyen stílusú zenére fogékony. Ráadásul az este főszereplője a táncolni vágyó közönség lesz.

Előadások: 2018. július 4. – augusztus 22. minden szerdán 20:30-tól a Főkapu Téren.

A koncertek előtt az Állatkert kapuit 19:00 órakor nyitják meg. Helyfoglalás az érkezés sorrendjében. A koncert kezdetéig a vendégek kellemes sétát tehetnek az Állatkert területén.

A helyszínen kávé, üdítő, szendvics és sütemény kapható.
Ha minden ülőjegy elkelt, az előadás estéjén 19 órától az állatkerti pénztárban korlátozott számban állójegyeket árusítanak, amellyel belépni csak 20:30 -tól lehet. Az állójegy ára: 2200 Ft
Eső esetén a jegy a meghirdetett esőnapra érvényes. Amennyiben a koncert az esőnapon is elmarad, a jegy a vásárlás helyén visszaváltható.

Antalffy Yvette

(Fotók: Vass István Pál)

Fotóalbum

 

Hozzászólások