A kaposvári Csiky Gergely Színházban tavaly bemutatott Bányavakság – Székely Csaba Bánya-trilógiájának második darabja – a Pécsi Országos Színházi Találkozó után újabb fesztiválon vendégszerepel. Idén 8. alkalommal rendezik meg a Közép-Európai Színházak Fesztiválját Kassán szeptember 3. és 7. között.


Székely Csaba drámáját erre az alkalomra fordítják le szlovák nyelvre. A programban magyar, szlovák, cseh, lengyel és idén először olasz előadások is szerepelnek; zenés, táncos, prózai előadásokat láthatnak az érdeklődők, workshopokon, szemináriumokon, könyvbemutatókon, gyerekprogramokon vehetnek részt, illetve kiállításokat tekinthetnek meg. A fesztivál szervezői a Kassai Állami Színház és a Kassai Színház Polgári Társulás.

A részletes program itt található

A Bányavakság című előadás a 2014-es évben szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában, Köles Ferenc Florin szerepéért megkapta a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos díját.


Egy kicsi erdélyi faluban vagyunk, valahol a világ végén. Magyarlakta vidék. Valaha a helyi bánya adott kenyeret az ittenieknek, de amióta bezárt, munka egy szál se. Van viszont alkohol, tétlenség és kelet-európai korrupció. A történet Ince, az alkoholista polgármester házában játszódik, ahol testvérével, Iringóval él együtt. Előbbi lánya, Izabella a városi egyetemen tanul (Ince felesége autóbaleset áldozata lett, az autót Iringó vezette) – utóbbinak a férje tisztázatlan körülmények között meghalt. Polgármester-választás küszöbén vagyunk, Ince rendőrt hívott a városból, hogy vetélytársa, Izsák disznóságait leleplezze, és persze a sajátjait fedezze…

„Az igazi kihívás ez: frenetikus humorral, a szánandó hősök szeretetével sikerül-e a tragikum felemelő erejét bizonyítani. Vajon sikerül-e az elesett, elbukott, de szánandó és szeretnivaló embert felmutatni, sikerül-e a jót, de legalább annak vágyát felzengetni akkor, amikor körülöttünk és bennünk tarol a rossz?” – fogalmazott Bérczes László, a darab rendezője.

Játsszák: Szula László, Köles Ferenc, Nyári Szilvia, Urbán Tibor, Grisnik Petra

2014. augusztus 28.

Hozzászólások