Az avar kor – Madártávlatból Kecskeméten – Mintegy három évszázad avar kincseit láthatja a közönség a Kecskeméti Cifrapalotában január 25-étől. A kiállítótermekbe érkezett, Az avarok madártávlatból címet viselő kiállítás a szolnoki Damjanich János Múzeum anyaga. 

A kiállításnak három kiemelkedő sajátossága van:

1. Mintegy három évszázad kincseit láthatja a közönség. Van olyan leletegyüttes, amely a 19. században került a Magyar Nemzeti Múzeumba, de láthatunk olyanokat is, amelyeket már a 21. században tártunk fel. Így elmondhatjuk azt, három évszázad feltárt emlékei köszönnek ránk a kiállításon.

2. Külön érdekessége a kiállításnak az is, hogy a bemutatott tárgyak túlnyomó többsége jól ismert ugyan szakirodalmi szinten, de ténylegesen még a szakma kutatóinak többsége sem láthatta őket eredetiben, hiszen ezek többnyire a páncélszekrények mélyén rejtőztek. Vagy nagyon régen, vagy egyáltalán nem voltak kiállításon láthatók.

3. A harmadik sajátosság egy kiállítás-technikai érdekesség, melyet a napjainkban kedvelt múzeumfilozófia elfogadása szült. Van, aki a tárgyakat kedveli, s elmélyed az azokra való rácsodálkozásban. Ők a vitrineket fogják megcsodálni. Azután vannak olyan látogatók is, akik szeretnek olvasni és képeket összekötni a megismert szöveggel, ők a tablók sokaságában mélyedhetnek el.

Mi abban reménykedünk, hogy lesznek olyanok is, akiket a fentiek mellett a katalógus szövege is érdekel majd, azt is szívesen elolvassák. Ebben ugyanis egy kis avarkori történelmet próbáltunk felvázolni. Ez – bármilyen furcsának tűnik -, tudomásom szerint kimaradt a magyar történelem könyvekből. Végül a kiállítás kapcsán utalunk a világirodalom olyan nagy klasszikusának egyik drámájára, mint Shakespeare: „Rómeó és Júlia” c. műve.

Rendkívül érdekes ugyanis, hogy már az avar kori sírokban is megtalálhatók és nyomon követhetők az igaz szerelem „tárgyiasult” formái. Ezt a szakirodalom a kettőssírok formációval írja le. Kiállításunkban egy ilyen kettőssírt is bemutatunk, jelezve ezzel azt, hogy nem csupán a szép és különleges tárgyak, hanem a sírokban történő temetkezési szokások megfigyelésének is nagy jelentősége van a történelmi múlt rekonstruálása érdekében.

 

dr. Madaras László, a kiállítás kurátora

 

 

Hozzászólások