„ A fiatalok zöme csak a bolti fánkot ismeri… ” Tulajdonképpen azt, hogy férjemmel, Bálint Sándorral ezt a pályát választottuk, és itt a piacon működő Kelesztő üzletünket megalkottuk, a kényszernek köszönhetjük. A sors keze ezt az utat mutatta nekünk – meséli Berényi Gabriella.

Meséljen nekünk erről az útról!
Az üzlet megnyitása előtt sem állt messze tőlünk a süteménykészítés. Rendszeresen örvendeztettük meg kollégáinkat a magunk gyártotta édességekkel. Valójában nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy fontolóra vettük, mi lenne, ha…? Az első elképzelés egy tejbár hangulatú reggeliző üzlethelyiség kialakítása volt, ahol egy tejeskávét, kakaót, egy fonott kaláccsal vagy brióssal kényelmesen el lehet fogyasztani. Tervünk megvalósítása azonban akadályba ütközött, nem találtunk hozzá megfelelő helyiséget. Tovább keresgéltünk.

Hétvégeken sokat jártunk ide, a belvárosi piacra vásárolni, így találtunk rá a jelenlegi, akkor éppen kiadó üzletre. A lehetőségeket mérlegelve kissé átdolgoztuk terveinket. Kiindulási pontnak a kürtőskalács és a kenyérlángos készítése tűnt ésszerűnek. Aztán ahogy általában lenni szokott, a vevők igényeihez kezdtünk idomulni. így felvettük kínálatunkba a pogácsát, elkezdtük bővíteni a kelt tésztás sütemények választékát.

Mára már vásárlóink megelégedésére télen-nyáron kapható üzletünkben mákos, diós kalács. Vagy említhetném még a hagyományos retro-szendvicsünket, melyet nálunk melegszendvicsként is fogyaszthatnak a kedves vásárlók. De készítünk zserbót, melynek a mákos változata a visszajelzések alapján városszerte kevésbé ismert. Mindent itt készítünk helyben, az első lépéstől az utolsóig. Alapanyagainkat is igyekszünk úgy megválogatni, mintha magunknak készítenénk a finomságokat.

Mi a céljuk, mit szeretnének megvalósítani?
Süteményeink javarészt saját tapasztalatok alapján kipróbált és bevált régi, hagyományos receptek alapján készülnek. Törekvéseink egyik célpontja a fiatal generáció megnyerése. Szeretnénk velük megismertetni a nagyszülők által még gyermekként kedvelt süteményeket. Sajnos korunk gyermekei már belekeveredtek a tömeggyártásos gyorsétkezésbe.

Egy példa: kínálatunkban a szalagos fánk is szerepel. Mint kiderült, a fiatalok zöme csak a bolti változatot ismeri, ezt a formáját nem. Amelyik nem mártott vagy töltött, számukra nem fánk. És ez elszomorító. Sajnos rohanó világunkban egyre kevesebben tudnak – arra hivatkozva, hogy „nincs időm” – otthon sütni. A mi generációnk még a szülőktől, nagyszülőktől tanulta meg a konyha fortélyait, sokan közülünk mester fokon. Ezért nagyon szerencsésnek érzem magam. Fantasztikus érzés, mikor egy idősebb vásárló azt mondja:” Hú, ezt még anyukám készítette így.” Nekünk ez az igazi elismerés!

A Kelesztővel kapcsolatosan, milyen jövőbeli terveket dédelgetnek még?
A jövőre nézve a kelesztő-vonalat továbbra is szeretnénk megtartani, bővíteni a választékot egy-két aprósággal, hogy mindig legyen valami meglepetés, egy újabb vonzerő. Persze megvannak azok a termékeink, amik nélkül nincs nap. Ilyen pl. a tejespite. Meggyes tejespiténk például – büszkén mondhatom – nagy sláger lett. A csörögefánkkal inkább a hétvégékre készülünk. Farsangi szezonban a hagyományos szalagosfánkot sütjük. Hosszú a lista, melyen az állandó kínálatunk szerepel.

Nem olyan régen bővült a tevékenységi körük. Meséljen róla!
Igen, idén nagy fába vágtuk a fejszénket. A közvetlen mellettünk levő helyiségben megszűnt a kereskedelmi tevékenység. Ismét gondoltunk egy nagyot és kibéreltük, majd összenyitottuk a helyiségeket. Az új üzletünk más irányvonalat, a melegkonyhás étkeztetést képviseli, melyben nagyfiunk a segítségünk, aki szakácsként végzett. Igyekszünk itt is a házias, változatos táplálkozást szem előtt tartani, támogatni. Helyben, frissen készítünk mindent. Nem előre panírozott, mirelit termékekből dolgozunk. Itt is igyekszünk az igényeket figyelembe venni, és a menüsort annak megfelelően kialakítani.

Az elmondottakból kitűnik, mennyire fontos Önöknek a fogyasztói vélemény.
Igen. Az üzletmenet szempontjából nagyon fontos számunkra, hogy a változás mindig a jobb minőség irányába történjen. Ezért munkánkat nagymértékben segítik a vásárlói visszajelzések.

forrás: Intézmény – és Piacfenntartó Szervezet

 

Hozzászólások