A zene szabadsága mottóval február 16-án veszi kezdetét a Cziffra György Fesztivál. A jubileumi esemény kiemelt vendégművésze Vadim Repin hegedűművész.

A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség. Ezen felül bárest, kiállítás és jazz koncert is színesíti a programokat. Mint minden évben, idén is jelentős figyelmet fordítanak a fiatalokra, nekik szóló programokkal, mesterkurzusokkal várják őket. Átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál rangos díjai is.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre fesztiválját, melyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművész, Cziffra György emlékének ajánlott.

A Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre.

A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én a MOMKultban:

A Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel, így Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora), Ürmös Sándor (cimbalom) és Balogh Ádám (zongora).

A fesztiválprogramot megelőzi a Cziffra Fesztivál Mesterkurzusa, amely idén bővült: a zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika énekkurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában február 14-16. között.

Vadim Repin (Fotó: Gela Megrelidze)

A CZF5 kiemelt vendége idén Vadim Repin hegedűművész, aki gálakoncerten lép fel február 23-án a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel. A gálakoncert keretében adják át a Cziffra Fesztivál – erkölcsi és anyagi elismeréssel egyaránt járó – rangos díjait három kategóriában.

CZF Tehetségdíj, CZF Ifjú Tehetségdíj és CZF Életműdíjak, amellyel a legkiemelkedőbb emberi, művészeti teljesítményeket ismerik el. A zsűriben hazánk elismert és nagyra becsült művészeit, tudósait és intézményvezetőit tisztelhetjük. A nemes ügy Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat támogatásával valósulhat meg.

 

A Lélek és logika című esten Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám eszmecseréjét hallgathatjuk meg a zenélést és az életet is érintő fontos kérdésekről. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója tölti meg muzsikával.

Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz” című koncert. Paganini Caprice-ait Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész játssza, aki 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is a közönség elé tárulnak.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el. Majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában hallhatjuk  a művek 21. századi transzformációját.

Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását. A tudatállapotok között kalandozhatunk a tudomány és a művészet segítségével, és a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira keressük a megoldásokat. Az estet Balázs János zongorajátéka színesíti.

A füstös „Kedves presszót”, a korabeli bárok világát és a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát a 20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten.

A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora is külön erre az estre készült, Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg. Ismert Liszt dallamok, valamint Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban február 16-án a Keleti Márton által rendezett „Szerelmi álmok – Liszt” című film kerül levetítésre. Ebben a Liszt műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza, az est vendége Hildebrand István lesz. A film Kossuth-díjas operatőre Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesél majd.

Február 17-én nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása a MOMKult Reich Károly lépcsőházgalériájában, valamint bemutatjuk a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát.

„Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus zenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek.” (Balázs János)

„Senki nem válhat halhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.” (Sztravinszkij)

Lendvay József

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzá tartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a 2020-as fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott, és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta, és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál tiszteletére palackozza a tölgyfahordóban érlelt nemes cuvéet.

Alapító és művészeti vezető:

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Steinway Artist

„A zene szabadsága”

MOMKult, Zeneakadémia, Lóvasút, Hegyvidéki Kulturális Szalon,
Kroó György Zeneiskola

Részletes program

 

 

Hozzászólások