A Magyar Haltani Társaság honlapján december 31-én zárult közönségszavazás eredményeként 2014-re a magyar bucó lett az év hala (43%), megelőzve a másodikként befutó sügért (40%) és a harmadik helyezett gardát (17%).

Hat és fél ezer szavazat alapján született döntés az év haláról, de a választást sokkal többen kísérték figyelemmel. A voksolás három hónapja alatt – a régi közönség mellett – tízezer új látogató is felkereste az egyesület honlapját. Többen is lehettek, akik nem tudtak választani a jelöltek közül, mert mindhárom faj méltán viselhetné a megtisztelő címet.

A Herman Ottó által sugár kardosnak nevezett, szép formájú garda, amely sütve “igen jó eledel”, és annak idején “a Balaton partvidékén igazi néptáplálék” volt, napjainkra nagyon megritkult, ezért igényel több figyelmet. A kitűnő ízű és horoggal jól fogható sügér szinte minden vizünkben gyakori, ám épp ezért érdemel megbecsülést, hiszen nagyon sok horgásznak szerez örömet. A magyar bucó pedig, amely kizárólag a Dunában és a Dnyeszterben, valamint ezek mellékfolyóinak rendszerében él, igazi különlegesség. Vizeinknek őshonos és bennszülött hala, ezért fokozottan védett. Véletlenül megfogott példányait haladéktalanul vissza kell engedni, ennek ellenére a horgászok körében is népszerű, sokan szavaztak rá. A természetvédők és horgászok egyaránt örömmel tapasztalják, hogy vizeink tisztulásával mind több helyről kerül elő. 


A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász és a menyhal érdemelte ki Az év hala címet.

Forrás:ÖS/MTI/Magyar Haltani Társaság

2014. január 3.

Hozzászólások