A 33. Europassio Kongresszus Magyarországon, Kecskeméten kerül megrendezésre 2017. június 8 – 11 között. Az esemény helyszíne a Kecskeméti Katona József Színház lesz. 

Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója tavaly Lengyelországban, az európai passiójátszókat egyesítő szervezet tagjaként a szervezőktől vette át a stafétát az idei Kongresszus megrendezésére. A direktor elmondta: nagy megtiszteltetés ez számára, hogy egy frissen felvett szervezet tagjaként ilyen rangos esemény megrendezésével bízták meg.

A „EUROPASSION“ egy európai passiójátszó-csoportokat tömörítő szervezet. A tagság minden olyan csoport számára lehetséges, akik Krisztus szenvedését állítják színpadra, és készen állnak a csatlakozásra. Tizenöt európai országban, közel 90 helyen ápolják a Passiójáték hagyományát, időről időre megújulva adják át az üzenetet a felnövekvő generációknak.

Az eseményre hazánk mellett eddig 13 országból jeleztek részvételi szándékot. Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Belgiumból, Franciaországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Romániából, Csehországból, Horvátországból, Hollandiából, Szlovéniából és az Egyesült Királyságból érkeznek június elején városunkba a kísérőkkel kiegészült delegációk. A jelentkezések még nem zárultak le, a mai napig több, mint 150 főt regisztráltak a kecskeméti eseményre.

Az idei találkozó programját a szervezet európai vezetése az 500 éves Reformáció ünnepe köré építi. A Kongresszus fővédnöke Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

A csütörtöki érkezés után igazán mozgalmas pénteki nap vár a vendégekre. A délelőtti városnézés után Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterasszony a városháza dísztermében találkozik a résztvevőkkel, ezt követően autóbuszokkal Kalocsára indulnak. Kirándulást tesznek az 1000 éves érseki városba, ahol a Nagyboldogasszony Főszékesegyház mellett a magyar népi kultúra hagyományait és gazdag örökségét is megismerhetik. Este betekintést nyerhetnek a világhírű magyar pusztakultúrába és a magyaros vendéglátás ízgazdag és hangulatos világába.

A kongresszus hivatalos programjára szombaton délelőtt kerül sor a Kecskeméti Katona József Színházban. Délután a Piarista templomban közös angol nyelvű szentmisén vesznek részt. Majd a program zárásaként minden résztvevő megtekinti a Kecskeméti Arborétumban felállított szabadtéri színpadon, milyen üzenetet közvetít a XXI. században a Passió.

Az Újvilág Passió előadására csatlakozik Budaörsről a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében egy nagyobb delegáció. Kecskemét után ismét egy magyar város, Budaörs lesz a házigazdája a Kongresszusnak 2018-ban. A jövő évi szervezőknek Cseke Péter adja majd tovább a tavaly átvett „stafétát”, egy faragott Szűz Mária szobrot.

A vendégek kényelmét az Aranyhomok Business és Wellnes Hotel és az Uno Hotel garantálja. Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg.

A rendezvényről bővebb információt találhatnak az esemény honlapján, amely 6 nyelven nyújt információt az érdeklődőknek. 

 

PROGRAM*

2017. június 8. csütörtök

14:00 órától Delegációk érkezése, vendégek fogadása a szállodában
19:00 Vacsora a szállodában

2017. június 9. péntek

8:00 – 9:00 Reggeli a szállodában
9:30 – 11:00 Városnézés, ismerkedés Kecskeméttel
11:00 – 11:15 Delegációk találkozása Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterével
11:30 Utazás Kalocsára autóbuszokkal
13:00 Közös ebéd Kalocsán – betekintés a magyar konyha remekeibe
14:00 Kulturális program, múzeum látogatás, Nagyboldogasszony főszékesegyház megtekintése
16:00 Liturgia a Nagyboldogasszony főszékesegyházban
17:15 Autóbuszokkal indulás vissza
18:00 Pusztaprogram és vacsora – ismerkedés a magyar pusztakultúrával
22.00 Indulás vissza Kecskemétre

2017. június 10. szombat

8:00 Reggeli a szállodában
9:15 – 9:50 Találkozó a Kecskeméti Katona József Színházban, Regisztráció
10:00 – 10:30 A Reformáció 500. évfordulójára emlékezés
10:30 – 13:00 33. Europassio Kongresszus Katona József Színház / Kísérőknek program Kecskeméten
13:00 Ebéd a szállodában
14:00 – 16:30 Szabad program
17:30 Szentmise a kecskeméti Piarista templomban
19:00 Vacsora a szállodában
20:00 Autóbuszokkal indulás a Kecskeméti Arborétumba
20:30 Újvilág Passió előadás a Kecskeméti Katona József Színház művészeinek előadásában
22:00 Visszautazás autóbuszokkal a szállodába

2017. június 11. vasárnap

8:00 Reggeli a szállodában
9:00 Búcsú és elutazás
* A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják

ÚJVILÁG PASSIÓ

A Biblia a legolvasottabb, legtöbbször kiadott és legtöbbet fordított könyv a világon. Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete pedig az egyik legismertebb témakör az irodalomtörténetben. A Kecskeméti Katona József Színház arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a szabadban, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be.

Történetünk szerint az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes remete rend, a Pálos Rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolumbuszt híres felfedezőútjainak egyikén. A papokat Izabella spanyol királynő rendelte a rend főnökétől, azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint, hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban.

A művészi szabadság eszközeit használva, a magyar pálosok (a „fehérbarátok”) ekként meghatározó szereplői voltak Amerika történetének, úgy is, mint az európai kultúra és műveltség terjesztői. A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait.

A kecskeméti Arborétumban megelevenedik tehát a passió az új világba érkezett szerzetesek jóvoltából. Az atyák a szenvedéstörténet megismertetésével szeretnék „beavatni” a fogadásukra összesereglett bennszülötteket a Nagy Titokba, elmesélve Isten Fiának halálát és feltámadását, a bűnátvállalás, az együtt szenvedés és az örökélet misztériumát. Mégpedig az emberiség legősibb eszközeivel, a színjátékkal. A „pogány vadak” először félve és gyanakodva, majd egyre növekvőbb kíváncsisággal és örömmel vesznek részt a játékban: ünneplik és megsiratják, védik és elítélik Jézust, majd elkísérik utolsó útjára is.

Az előadás szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. Kocsis L. Mihály, a keretjáték szerzője, ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasznált, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtassa; mindezt mintegy százpercnyi zenei aláfestéssel, énekkel, a szabadtéri helyszín adta lehetőségek kiaknázásával.

Így az előadás rendezője és alkotói nemcsak a megközelítés újszerűségével, hanem a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekedtek. Hiszen a kecskeméti Újvilág Passió így válhat nemzetközivé, a világ felé kinyíló ablakká; ugyanakkor megőrzi jellegzetes magyarságát: magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét, a szeretetet.

Nem utolsósorban azzal, hogy annak a Hadnagy Bálintnak 1511-ből származó (eredetileg pálos rovásírással magyarított) passiószövegét használja alapanyagként, amelynek mai magyar nyelvű változata alig néhány éve vált ismertté.

A koreográfiát Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készítette, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett kecskeméti lakosok is közreműködést vállaltak. A főbb szerepekben Porogi Ádámot, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot, Fazakas Gézát, Zayzon Zsoltot láthatják. Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta. A rendező Cseke Péter.

 

 

Hozzászólások