Törhetetlen tradíciók – Unbreakable Traditions – Húsvéti tojások segítenek ünnep után is Kárpátaljának. Ebben a projektben egy kárpátaljai község, Salánk húsvéti hímes tojásait alakították digitális műtárgyakká.

Egy különleges projekt született idén húsvétkor, mely szerencsére nem ér véget az ünneppel: a régre nyúló tradíciók és a modern digitális világ NFT láza találkozott egy új kezdeményezésben, az Unbreakable Traditions projektben, amelyben egy kárpátaljai község, Salánk húsvéti hímes tojásait alakították digitális műtárgyakká.

Az ukrajnai háború kezdete óta sokan próbálnak segíteni az ott élőkön, akiknek nem csak az életük, de szokásaik, hagyományaik is veszélybe kerültek. Az egyik ilyen hagyomány a húsvéti tojásfestés, amely egy kis kárpátaljai község számára közösségformáló erővel bíró művészeti örökség.

tradiciok

Salánkon emberemlékezet óta festik egyedi viaszos hímes tojásaikat a helyiek a feltámadás és a remény ünnepén. Az idei húsvéti időszak azonban a háborúról szól, amint egy egész ország szembesült a biztosra vett dolgok törékenységével.

A Néprajzi Múzeum által támogatott kezdeményezés ezt a hagyományt szeretne segíteni megőrizni. Kész Réka, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskola PhD hallgatójának segítségével két salánki tojásfestő asszonnyal sikerült kapcsolatot létesíteni, és az együttműködés gyümölcseként egy 5 tojásból álló salánki hímes tojás kollekciót létrehozni. A kézzel festett, egyedi tojások először Debrecenbe, majd Budapestre kerültek, ahol megkezdődhetett azok digitalizációja.

A befotózás, 3D-szkennelés, digitális rekonstruálás azonban csak egy lépése a tradíciók megőrzésének. Az új keletű NFT (non fungible token, azaz nem helyettesíthető token) láz az, ami segít tető alá hozni a projektet.

Az öt tojásból ugyanis egy kriptovalutával megvásárolható kollekció jött létre, amely a Rarible nevű digitális műkereskedő oldalon vált elérhetővé. Az érdeklődők minden egyes vásárlásukkal Kárpátalja megsegítéséhez járulnak majd hozzá. Az eredeti, kézzel fogható tojások pedig a Néprajzi Múzeum Szokás- és Játékgyűjteményében is helyet kapnak majd.

 

A műtárgyak előnézete már megtekinthető az unbreakabletraditions.com oldalon, ahol a projektről bővebben is lehet tájékozódni.

További információk a neprajz.hu oldalon.

A Rarible-en pedig itt található meg a kollekció.

 

Forrás: Alterego

 

Ukrajnához kapcsolódó cikkünk