Tojásfaragó Katika egyik kedves idézete: “Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: AKAROM”

tojasfarago2

Kedves Kati! Kérlek, mondj néhány szót magadról!

Helvécián élek a családommal. Budapesten jártam általános iskolába, mert az állapotom miatt itt nem vettek fel sehová. Mozgássérült vagyok. A középiskolát már Kecskeméten végeztem, a Németh László Gimnáziumba jártam.

Mivel foglalkozol? Hogyan töltöd a szabadidődet?

Jelenleg nincs munkám, korábban adminisztrátorként dolgoztam. Rengeteg szabadidőm van. Szép időben elmegyek a barátnőimmel sétálni, még Kecskemétre is bemegyünk, hála a segítőkész buszsofőröknek, akik felsegítenek a kerekesszékemmel a buszra. Otthon sok mindent csinálok: horgolok, gobelint hímzek, csipkét verek, üvegfestékből rózsákat készítek, és ilyenkor tavasszal tojást „faragok”. Példaképem Zsigóné Kati. Az ő alkotásait látva kezdtem én is tojásokat faragni (fúrni).

tojasfarago01

Nagyon ügyes kezed van, gyönyörű húsvéti díszeket készítesz. Hogyan, milyen technikával, milyen alapanyagokból készülnek a munkáid?

Igazából fúrom őket, kis barkácsfúróval. Többnyire libatojásokat faragok, de faragtam már hattyú, emu és strucctojást is. Minden tojás más szerkezetű, érdekes rájönni fúrás közben, pedig a mondás szerint egyformának kellene lenniük. Minta bármiből lehet. Valahol látok valamit és beugrik róla: ez jól nézne ki tojáson, így született meg a Mátyás templom ablaka is tojáson. Aztán megpróbálom rárajzolni, ha sikerül (nem mindig). Majd jöhet a fúrás. Ha sikerül, akkor a képen látható eredmények születnek.

tojasfarago6

Kiállításon

Hol lehet megcsodálni ezeket a csodálatos tojás-ékszereket? Én a Facebook oldaladon ismerkedtem meg velük, Kati Molnár (Erzsébet) néven. De bizonyára kiállításon is szerepeltek már ezek a gyönyörűségek?

Köszönöm, hogy ékszernek nevezi őket, nagyon megtisztelő! Megcsodálni először valóban a neten lehet, s ha valaki igazán érdeklődik irántuk, a Facebook oldalamon hagy számomra üzenetet. Akkor megbeszélhetünk egy találkozót is. Kiállításon is voltak, amit a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány szervezett az Erdei Ferenc Kulturális Központban Kecskeméten 2008-ban. 2014-ben Helvécián és 2015-ben a Tojásfesztiválon is kiálltak magukért Kecskemét főterén.

tojasfarago11

Strucctojásból faragott lámpa

Hol lehet hozzájutni a különleges tojásokhoz? Vannak már hattyúfarmok és emutanyák is?

Nem könnyű dolog. Hattyútojást „kérni” kell a hattyúktól a Balatonnál vagy folyóparton, ahol hattyúk laknak. Emutojást valóban emufarmokról lehet venni, bár nemigen akarják eladni, hiszen kikeltetik a kicsiket belőle. Üres strucctojást 2500 Ft-ért vettem már. Drága az alapanyag.


Más jellegű kézimunkázásba is belefogtál. Mivel foglalkozol még?

tojasfarago7

 

 

tojasfarago9A horgolás még nagy „szerelmem”. Különböző dolgokat készítek belőle. Bébi holmikat, rózsákat, tulipánt, húsvét lévén tojást horgolok körbe, karácsonykor angyalokat készítek vagy gömböket horgolok be. Belekóstoltam a harisnyavirágok készítésébe is, de sajnos, az nem az én kezemnek való.

 

 

Szereted az állatokat? Vannak kedvenc állatkáid?

Nagyon szeretem az állatokat. Most van egy papagájom, három cicám és egy kis tacskó kutyám (négy hónapos). Néha kétségeim vannak, hogy valóban egy kutyám van-e. Olyan rumlit tud csinálni a lakásban, amit egyedül képtelenség!

tojasfarago12

Pít, a tacsi

Milyen terveid, céljaid vannak a jövőre nézve?

Nagy tervem egy saját otthon, aminek egyelőre akadályai vannak. Legnagyobb akadály az akadálymentesség és persze a pénz. Jelenleg nincs munkám, így a teljesítése fel van függesztve. Egy saját otthon nagy kihívás lenne. Minden napra tartogatna valami megoldandó feladatot, ami számomra nem gond lenne, hanem elismerés, hogy erre is képes vagyok.

tojasfarago8

tojasfarago10

 

Angyalkák

 

 

Karácsonyi hópihék

 

Ha egy jó tündér azt mondaná, hogy teljesíti három kívánságodat, mit kérnél tőle?

Kettő kívánságomat az előző válaszom elárulja (lakás, munka). A harmadikon még gondolkodom…

 

Kati elérhetősége

 

Weninger Endréné Erzsébet