,,Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök”
(Reményik Sándor)

A Kecskemét Megyei Jogú Város által adományozott kitüntető elismerést dr. Zombor Gábor polgármestertől vette át dr. Turai G. Kamil. A Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának nyugalmazott docense több évtizedes kiemelkedő, magas szakmai színvonalon végzett munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Az ünnepségen elhangzott méltatás:

Dr. Turai Gábor Kamil főiskolai docens 1952-ben született Gyulán, és szülővárosában az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1970-ben. A szegedi József Attila Tudományegyetem bölcsész karán kezdett tanulni magyar-olasz szakon, majd beiratkozott a teológiára. 1980-ban végezte el a Pázmány Péter Hittudományi Akadémiát. Diplomát az ókeresztény irodalomtörténeti tanszéken kapott. 1987-ben védte meg doktori disszertációját.

1987-től él Kecskeméten, előbb könyvtárosként, aztán újságíróként, majd 1991-től óraadóként a Tanítóképző Főiskolán dolgozott. Itt 1993-ban kapta meg a kinevezését, ahol filozófiát, kulturális antropológiát, esztétikát, magyarságtant, vallástörténetet és etikát tanított. Tanári pályája elején célként fogalmazta meg, hogy az emberben megláttassa a határtalan gazdagságra nyitott lényt. Több verseskötete, tanulmánya jelent meg, megkapta a Pilinszky-díjat.

Kecskemét Megyei Jogú Város dr. Turai Gábor Kamil részére a több évtizedes kiemelkedő magas szakmai színvonalon végzett munkája elismeréséért a “Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért” Díjat adományozta.

Kedves Kamil!

Szerénységedre jellemző, hogy mi, barátaid csak késve értesültünk erről a jó hírről. Pedig te többet érdemelnél munkád elismeréseképpen! Ha tehetném, glóriát tennék a fejedre, és a legmagasabb kitüntetést tűzném a szíved fölé, mert te elérted a célodat, amit ember emberért tehet. Mindegyik tanítványodba és barátodba bekódoltál egy kis jelet, hogy embernek lenni hogyan szabad, hogyan lehet!

Kicsengettek…Vége az iskolai tanításodnak, de Te egy életen át tanítani fogsz ,, nem középiskolás fokon” hitre, életre, szeretetre, alázatra. Ehhez kívánok neked erőt, egészséget, békességet és további munkádhoz lelkes alkotó kedvet!

Nagy L. Éva

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének titkára

Hozzászólások