Június 3-5. között az I. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivállal nyit a Zsámbéki Nyári Színház és állandó nyári játszóhelye, a Zichy-kastély csodálatos ősfás udvarán felállított nyári szabadtéri színpad. Itt június elejétől augusztus végéig egész nyáron kiemelkedő produkciókat, az ország vezető színészeit és zenészeit láthatják a nézők színpadon.

Aurevoir zenekar

A Pünkösdi Fesztivál háromnapos esemény csendes sétával, az I. Zsámbéki Pünkösdi Zarándoklattal indul azok számára, akik vállalkoznak erre a különleges élményre. Ennek során a résztvevők Budapestről Zsámbékra 28 km-t tesznek meg gyalog a Szent Jakab úton Vecsei H. Miklós színművész vezetésével.

Csaknekedkislány zenekar

A hosszú pünkösdi sétát ezután egy nyárindító háromnapos fesztivál követi a legismertebb alternatív zenekarok akusztikus koncertjeivel a Zichy-kastély udvarán, ahol fellép többek között a Platon Karataev, a Lóci játszik, az Aurevoir, Szabó Balázs és bandája és a Csaknekedkislány valamint a Pici Szív Tánczenekar.

„Ez a fesztivál megelőzi a magyarországi fesztiválszezont, ami előtt érdemes elcsendesedni, befele fordulni, lassítani. Ezért gyalogolunk együtt 5-6 órán keresztül az erre vállalkozókkal teljesen csendesen, hogy megérkezzünk Zsámbékra, ami szakrális és művészeti központ is egyben. Ide én gyerekkorom óta kötődöm, Zsámbék mellett Tökön, nagyapám szőlőjében sok időt töltöttem gyerekkoromban.

A Pünkösdi Fesztiválon három napon át a legfontosabb alternatív zenekarok lépnek fel akusztikus produkciókkal a Zichy-kastély udvarán. Gyerekprogramok is lesznek, úgyhogy szülők, akár nagyszülők – több generáció találhatja meg itt az első nyári, hidegfröccsös feltöltődését.” (Vecsei H. Miklós színművész)

punkosdi fesztival

Lóci játszik zenekar

„A két nehéz, coviddal terhelt évad után idén spirituális élményekkel, egy rendhagyó, zarándoklattal egybekötött összművészeti fesztivállal indítjuk útjára az évadot. A programot Vecsei H. Miklós és a hozzánk kötődő művészek egy része álmodta és valósítja meg.

Bízom benne, hogy sokan csatlakoznak majd hozzánk a pünkösdi programon, ahol a lelkiséget összekötjük a zenével tágra nyitva szívünket és szellemünket, hogy a következő hetekben és hónapokban egészen augusztus végéig nyitva tartó színpadunkon remek színházi, irodalmi és zenei élményekben merüljünk el hétről hétre.” (Russói Tamás, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke)

Platon Karataev Duo

Június 3-án, a zarándoklatot követően a frissen megnyílt színpadon fellép a Csaknekedkislány, akik akusztikus koncertet adnak. A Pünkösdi Fesztivál másnapján a Zsámbékra visszatérő Platon Karataev, a részben zsámbéki zenészekből álló, rendkívül népszerű Aurevoir és a mindenki szívébe hamar belopózó Lóci játszik lép színpadra. A Pici Szív Tánczenekar pedig Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-táncos-verses gyerekelőadással várja a családokat. Végül június 5-én a program Szabó Balázs és bandájának koncertjével zárul a Zichy-kastély udvarán.

Jegyek és bérletek a Zsámbéki Pünkösdi Fesztiválra: itt

A Zsámbéki Pünkösdi Zarándoklatra korlátozott számú vendéget várnak a séta zavartalanságának érdekében. Jelentkezni május 27-éig lehet e-mailen a info@zsambekiszinhaz.hu címen.

A zarándoklat Facebook eseménye és további információ (indulási és csatlakozási helyszínek, időpontok):  itt

A három nap zene után olyan művészekkel folytatódik a színház júniusi programja, mint Hegedűs D. Géza és Nagy-Kálózy Eszter, akik a Churchill és Garbo előadással érkeznek. Visszatérő vendég Mácsai Pál, akitől idén Radnóti estet hallhatunk Fullajtár Andreával, Dés László, Dés András és Fenyvesi Márton zenéjével.

A későbbiekben pedig találkozhatunk Beck Zoli és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című produkciójával, vagy a GRUND vígszínházi fiúzenekarral. Kollár-Klemencz László, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés irodalmi estjei közönségünk kedvencei közé tartoznak.

Különleges estének ígérkezik a kolozsvári társulat és a Gyulai Várszínház koprodukciójaként létrejött Ifjú Barbárok című előadás, amelyet Vecsei H. Miklós írt, és Ifj Vidnyánszky Attila rendez, és amely Bartók Béla és Kodály Zoltán barátságáról szól.

Színpadra áll Háy János: Cégvezető című darabja Sághy Tamással a címszerepben, Tasnádi István: A fajok eredete Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Thuróczy Szabolccsal. Az Azt meséld el Pista Mácsai Pállal és a Csemegepultos naplója Ötvös Andrással egyaránt az írói lét sajátos létformájába merít el bennünket más és más módon, amelytől nem idegen a groteszk.

Folytatódik a Kedves Zsámbék sorozat Seres Tamás rendezésében idén két előadással, ahol Csákányi Eszter, Kováts Adél, Vecsei H. Miklós színészek, Berecz István táncos, Szabó Dani (cimbalom) és Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek) lesznek a vendégeink.

A színház teljes nyári programja és jegyek: itt 

Forrás: Zsámbéki Nyári Színház

 

A Zsámbéki Nyári Színházzal kapcsolatos korábbi cikkünk

 

 

Hozzászólások