More

2019. március 21. 16:00

XIII. Kecskemét Fringe művészeti fesztivál alkotó fiataloknak 2019. március 21-24.  között, csütörtöktől vasárnapig Kecskeméten. Programhelyszínek Ifjúsági Otthon, Köztér/10 perc, Otthon mozi, TEKA.  Fiatal alkotók, előadók bemutatkozása színjátszás, zene, film, képzőművészet, irodalom, tánc és egyéb művészeti területeken, kreatív megvalósításokban.

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon tizenharmadik alkalommal rendezi meg a 14-30 éves alkotó fiatalok művészeti fesztiválját, a Kecskemét Fringe-et. A Fesztivál önálló művészeti programja hagyományosan a XXX. Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója.

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál ifjúsági művészeti programja

 • 2019. március 21-én, csütörtökön
 • 16.00 órai kezdettel Kiállítás megnyitó – Kultúrában utazunk – képzőművészeti kalandozás
  Szakmai vezető: Acsai Rita
  „Kultúrában utazunk”
  Vajon kinek mit jelent ez a mondat? Ki mit vinne magával az útra? Egy másik országba utazva mit mutatna meg a saját kultúrájából?
  Ha kíváncsi vagy alkotóink képzeletbeli utazására, nézd meg Te is a kiállítást! A beérkezett alkotásokból rendezett kiállítás díjtalanul megtekinthető a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Diák Galériájában március 30-ig hétköznapokon 9.00-18.00 óráig, hétvégéken az intézmény nyitvatartási idejében.
 • Kandó Sikk Revolution – Az immár 50 éves Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolájának falain belül több évtizedre tekint vissza a ruhaipari szakképzés is. Női szabó és ruhaipari technikus tanulóink bizonyítják a közönségnek, hogy bizony minden egyes szakma művészet, és lehet szívvel-lélekkel szeretni, benne alkotási vágyunkat kiélni, és gyakorlatilag bármit megvalósítani. Egy rövid divatbemutató keretén belül szeretnénk bemutatni, hogy mennyire sokfélék vagyunk, de arra mindannyian büszkék, amit tanulunk. Jöjjenek, és utazzanak velünk a divat világába! Mindenkit szeretettel vár a 12.B, 11/4 és 10/4 osztályok lelkes tagjaiból összeállt Kandó Sikk Revolution csapata az idei évre tervezett új modelljeivel, mini kollekcióival.

 • A Kandó Sikk Revolution tervezői, alkotói csapata:
  Bíró Bernadett, Oláh Enikő, Kulima Eszter, Vörös Hajnalka, Pásztor Letícia, Medgyesi Melinda, Horváth Izabella, Szajsz Janka, Mező Anita, Tok Szilvia, Lakatos Fanni, Kozma Annamària, Miskár Viktória, Pekár Dóra, Szabó Kata, Ungor Réka, Vály Klaudia.
  A színpad mögött tevékenykedtek: Baloghné Rácz Margit, Fazekasné Németh Andrea, Földi Anikó, Kisné Molnár Szilvia szakoktatók és szakmai tanárok.
  17.00 óra – Fringe Slam verseny – Sokéves hagyományunk oltárán áldozva idén is jelentkezünk.
  Egy ígéretes Hírös Slam Versennyel segítünk beröffenteni a Fringe Vonatot. Ha egyetértesz abban, hogy kultúrában utazni menő, akkor vedd ki a részed Te is és jelentkezz versenyünkre!
  A szokásos menőségek mellett a következőkre számíthatsz: Hostok: Munding Kamilla, Munding Márton, Maier Péter
  Velünk lesz Gömöri Eszter és a Komédiash, Sallai Márk, Szegedi Fanni és Lukács Gergely
  Mikor gyere? – 2019. március 21. csütörtök – Érkezés: 16.40-17.00, a későknek 16:20
  Hova gyere? – Ifjúsági Otthon, tükörterem
  Szabályok: – #3perc, #nemkellkellék
  A versenyre max. 15 főt, az Open Mic-ra 5 főt várunk
  Téma nincs, tiétek a terep!
  Jelentkezés: Hírös Slam Facebook oldalán keresztül, vagy Czingel Viviennél. Így, vagy úgy, de tedd meg pls! ☺
  17:00 órakor-kor kezdünk, a többi már történelem

 • 19.00  óra – Halld a szíveddel! – Érzelemgazdag zenék az undergroundtól a popon át az alternatívig minden stílusban
  Programszervező: Szilágyi Áron
 • 19.00 óra Sin Boglárka és Sipos Kíra – Populáris dalok és musicalek gitár kísérettel a lányduótól.
 • 19.20 óra Kecskeméti Laura – A zene ölelésében nőtt fel az orosházi énekes. A Fringen feldolgozásokat hallhatunk gitár-kísérettel.
 • 19.45 óra  Pál Benjámin és Friderikusz Péter – Összeszokott, minőségi popot játszó duó, akik a legnagyobb hazai fesztiválokon és TV-s show-műsorokban is bemutatkoztak már.
 • 20.15 óra Mikulás Dávid – Saját és feldolgozás pop-rock dalokat hallhatunk Dávidtól már nem először Kecskeméten.
 • 20.35 óra Jakobicz Dorottya – Dorka már nem először mutatja meg gyönyörű énekhangját a Fringen. Most szólóban lép fel.
 • 20.55 óra Zegernye – Fiatal kecskeméti zenészcsapat, akik elsősorban népzenét és népzenei feldolgozásokat játszanak.
 • 21.20 óra Room Mates – Kecskeméten most debütál a szegedi egyetemisták akusztikus pop formációja.
 • 21.40 óra Audiogram – A kecskeméti katonás srácok saját és feldolgozás számokat játszanak. Azt ígérik egy Childish Gambino dal biztosan meg fog szólalni.
 • 22.00 óra Markó Ákos Ödöhhi – A klasszikus gitár mestere számos európai nagyvárosban koncertezett már, a Fringen sem először lehet őt hallani.

2019. március 22-én, pénteken

 • FRINGE-JÁTSZÓTÉR – nyitott műhelyfoglalkozás
  Kapcsolódj be TE is bátran egy közös „utazásba”, mely során megismerheted társaid kultúrával, kultúránkkal kapcsolatos gondolatait. Ha szeretsz festeni, alkotni, a témában való elmerülés után egy nagyszabású installáció készítésében is részt vehetsz. A Katedra Középiskola grafikusai segítségével megjelenítjük, hogy számunkra mit is jelent a kultúra. Létrehozunk egy szobabelsőt, melybe belépve egy fekete-fehér képregényben találjuk magunkat.
  A közös alkotás ösztönzői: Kun-Sebők Kata festőművész, és a Katedra Szakgimnázium Művészeti tagozatos diákjai.
  A jó hangulat garantált!
 • FILM – Köztér 10 perc/ifjúsági klub
  17.00 óra – Kerítés 1’57” – R. Bogár-Szabó András – Az alkotóról
  „4 éve készítek filmeket kisebb-nagyobb eredményekkel: nyertem már nemzetközi filmfesztivált, alkotásom volt már versenyfilm nemzetközi felnőtt filmes kategóriában is. Magányos alkotó vagyok, csak a körülöttem lévők tanácsai, benyomásai alapján dolgozom.”
  A filmről:
  „Vajon kerítéseink védenek minket vagy bezárnak? Minket zárnak be vagy másokat zárnak ki? Filmem több mint kétszáz zárt kerítést és hat nyíló kaput, néhány egyszerű lépést mutat: kikerülhetünk a kerítés mögül, kinyithatjuk a kaput. Filmem némafilm, hagyom, hogy csak a zene lüktetése kalapálja bele a néző fejébe a kerítések képeit. A megnyíló kerítéseken belépő személyek a különböző társadalmi rétegeket képviselik.
  Filmem eredeti első változatával nemzetközi filmfesztivált nyertem három éve, idén nyáron újragondoltam, újravágtam, kiegészítettem, jelenleg ezt a friss vágást versenyeztetem.”
  Huszárkaland 2’33”- R. Bogár-Szabó Mihály- 1848-as forradalom idejében játszódó, fikciós történet
  Válogatás – R. Csenki Csongor -Az alkotásról
  „Évek óta érdekel a film, a filmezés. Több rövidfilmet készítettem már, és ezeket fűztem most egybe.”
  Az alkotóról
  „Csenki Csongor vagyok, a Bolyai János Gimnázium tanulója. Imádom a pörgést. Akkor érzem magam elememben, ha forog a bringám kereke, ha pörög a bakelit a lemezjátszón, ha pereg életem filmje. Mindezek segítenek abban, hogy inspirálódjak, ötvözzem a valóságot a lelkemben zajló folyamatokkal, majd ezeket mozgókép formájában megmutassam.”
 • 2019. március 23-án, szombaton
 • Zene: Club Central – Programszervező: Szilágyi Áron – Légy kíváncsi! Új helyszín, új lendület!
  Igazi klub-koncertek a belváros szívében. Grunge, metál, kísérleti, post-rock, alter-rock koncertek zsibbasztják az agyvelőt és mozgatják a lábakat szombat este.
  19.00 óra Promise – Az alapvetően hard rock műfajban tevékenykedő csapat, néha punk rock elemeket is használ az elektromos citerával felturbózott zenéjében. A kecskeméti fesztiválok egyik nagy kedvencei.
 • 19.30 óra: Rekamié – Dallamos, szövegcentrikus, magyar nyelvű alternatív rock trió, akik többnyire az énekesnő, Sziszi egyszálgitáros dalaiból kiinduló zenéket játszanak a funky, ska, reggae és rock térhálójában mozogva.
 • 20.20 óra: Scage – Meglepő, újító, merész, néhol hajmeresztő, de mindenképpen fincsi és kellemes szemnek és hallójáratnak egyaránt a Scage koncertje.
 • 21.10 óra: Johnny in the Jungle – Az idén 10 éves zenekar produkciójának központi eleme a kezdetektől az improvizáció. Pszichedelikus post-rockos dallamvilág keveredik tört ritmusokkal.
 • 22.00 óra: Aviary – Produkciójukkal egyszerre igyekeznek az atmoszférikus hangzások, az energikusság és a mértékletesség határait feszegetni, mindezt azzal a fiatalos lendülettel ötvözve, ami élőben jellemzi őket.
 • 22.50 óra: Mar Gruesa – A csapat egy háromtagú experimentális rock zenekar Budapestről, mely nemrég kiegészült egy basszusgitárossal a teljesebb zenei élmény érdekében. Instrumentális progresszív rock, post-metal koncert.
  23.40 óra: Black Particles – Egy friss, budapesti székhelyű instrumentális post-black/metal/rock zenekar a Black Particles. A tagok más zenekarokban már régebb óta zenélnek együtt. (Mar Gruesa, Johnny in the Jungle, Fleet Goes North)
 • 2019. március 24-én, vasárnap
 • TÁNC : Otthon mozi 14.00-16.00 óráig „Ritmus – Szépség – Derű” – Programfelelős: Nagy József
  14.00 óra:  Megnyitó
 • Fordulat Tánccsoport, Újszász – Páros játék (2’) – Modern Duó Rábai Melinda és Mihályi Richárd előadásában
 • Turpinszky Balett iskola, Kecskemét – Hattyúk tava – részlet (3’) – klasszikus balett Hegedűs Eszter, Hegedűs Panni és Csomor Zsófi előadásában
 • First Step Dance Klub, Kecskemét – show tánc (5’)Belleza Creativo Modell Stúdió, Kecskemét
 • Divatbemutató 
 • Szentkirályi Tánccsoport –  Cabaret (7’) – show tánc
  Turpinszky Balett iskola, Kecskemét – Modern balett – Hegedűs Eszter és Hegedűs Panni előadásában (3’) – Belleza Creativo Modell Stúdió,
 • Fordulat Tánccsoport, Újszász – Átváltozás (2’) – modern jazz balett Miriszlai Beatrix előadásában
 • Divatbemutató 
 • Vitalitás TSE, Kecskemét – Akrobatikus Rock and Roll és Fashion Dance (3’)
  Fordulat Tánccsoport, Újszász  – Árny és fény (2’) – modern jazz balett
 • First Step Dance Klub, Kecskemét – moderntánc (5’)
 • Turpinszky Balett iskola, Kecskemét – Moderntánc – Hegedűs Eszter és Hegedűs Panni előadásában (3’)
 • Fordulat Tánccsoport, Újszász – UP (2’)- modern tánc-egyéni
 • First Step Dance Klub, Kecskemét – Akrobatikus kontakt (5’) – Belleza Creativo Modell Stúdió, Kecskemét
 • Divatbemutató
 • Szentkirályi Tánccsoport – Repülő-show (4’) – show tánc
 • Fordulat Tánccsoport, Újszász – Get Ugly (4’) – modern tánc-csoportos
 • First Step Dance Klub, Kecskemét – Kortárs modern tánc és hiphop (5’)

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT F

A rendezvény szervezője és információs központja: a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

Programhelyszínek: Ifjúsági Otthon, Köztér/10 perc, Otthon mozi, Club Central

A programok minden helyszínen díjtalanul látogathatók!

A rendezvény támogatói: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Fodor Dávid, a Hírös Gasztroszínház színésze, Fornetti Kft.

 

Hozzászólások