More

2017. június 9. 18:00

A SZIGMA (J)összművészeti Együttlét eredetileg „csak” egy független, helyi kortárs képzőművészeti kiállítás akart lenni. Akkor még nem is volt szó persze összművészetről. Csak arról, hogy pár kecskeméti, húszas-harmincas éveiben járó festőművész, grafikus, keramikus, fotós és szobrász együtt mutatja be műveit. Mintegy nemzedéki jelleggel. De az ötlet, a kezdeményezés önálló életet kezdett élni. Mint a kis gömböc. Vagy mint a Gólem-legenda agyagszobra egykor Prágában. Csatlakoztak helyi muzsikusok, színházcsinálók, táncosok, vizuális művészek és workshopokat tartó kézműves művészek is. Így az eredeti kiállításból kikerekedett egy független kortárs összművészeti minifesztivál. Illetve együttlét.

Azért független, mert a helyi underground művészeti szcéna tagjai mutatkoznak itt be. A SZIGMA (J)összművészeti Együttlét hátterében vannak nagylelkű támogatók, segítők, de a rendezvény megvalósulásáért maguk a művészek tesznek a legtöbbet. Akár anyagi értelemben is. Áldozatot hoznak, mert fontosnak tartják az ilyesfajta közösségi kultúra megjelenítését.

És azért együttlét, mert különféle művészeti ágak helyi képviselői együtt dolgozták ki a programot, hangsúlyt fektetve a crossover jellegre, a műfajok és stílusok izgalmas találkozásaira. Meg azért is együttlét, mert az egész minifesztivált az összefogás, a közös gondolkodás, a közös tervezés ereje hívta életre. Az ötlet megvalósítói, a szervezők és a résztvevő művészek hisznek abban, hogy kreativitásuk, lelkesedésük képes olyan kulturális élményt kínálni, amely színvonalas, ugyanakkor a közönség szeretetére is számot tarthat. Mert közönség nélkül nincs igazi együttlét.

A közönséget, a vendégeket nem „csupán” kiállítás, színházi előadások, koncertek és workshopok várják majd, hanem a város talán legzseniálisabb kiállító, illetve kulturális közösségi tere, a Rákóczi út 3. szám alatti egykori SZIGMA Áruház épülete. Ennek az épületnek az adottságai, a lehetőségei és a szellemisége kultúrát és együttlétet követelnek. Életet. És színvonalat is. Ezért komoly felelősség egy kortárs összművészeti együttlétet tartani itt. De hisszük, hogy meg tudunk felelni ennek a felelősségnek és ezeknek a lehetőségeknek.

Aki nem hiszi, járjon utána! Június 9-24. között, a SZIGMA (J)összművészeti Együttléten. Ezen a Facebook oldalon minden nap talál majd valami érdekességet, információt. 

Libor Zoltán – ötletgazda, szervező

 

 

 

Hozzászólások