More

2019. március 19. 19:00

„Száz titok kavarog”- Zenés, irodalmi est Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából 2019. március 19-én, szerdán 19.00 órai kezdettel Kecskeméten a Hírös Agóra Kulturális Központban. Ez a műsor a népzene és a klasszikus zene sajátos ízeivel kíván segíteni a hallgatóságnak elmélyedni Ady Endre költészetében úgy, hogy az útkereső, vívódó, gyarló ember gondolatait, igazságait felidézve élményt és hitet adjon…

„Úgy érzem s bátran vallom, hogy az európai magyar lelkének a szószólója vagyok.” (Budapesti Napló 1906)

Ady Endre új személyiség-felfogást, nemzeti önismeretet, s ezek talaján egy merőben új, modern és merész költői nyelvet hozott a XX. század eleji magyar szellembe. Mindezt oly módon, hogy eközben mély gyökerekkel kapcsolódott hazája történelmébe, kultúrájába. Kora válságát, a hagyományos európai világkép és értékrend összeomlását nem csak önmaga, de a közösség, a nemzet identitásvesztéseként élte meg. Nem kisebb célt tűzött maga elé, mint a még megmaradt értékeknek az átmentését, újrafogalmazását, az „új időknek új dalaival” való ötvözését.

Ez a műsor a népzene és a klasszikus zene sajátos ízeivel kíván segíteni a hallgatóságnak elmélyedni Ady Endre költészetében úgy, hogy az útkereső, vívódó, gyarló ember gondolatait, igazságait felidézve élményt és hitet adjon. Reményt, sőt meggyőződést ahhoz, hogy globalizálódó világunkban van még a kultúra értékeit őrző, továbbadó és szerető ember, aki nyilvánvalóan európai, egyszerre keleti és nyugati, ezzel együtt magyar.

Csík János népzenész és előadóművész hosszú évek óta dolgozik együtt Őze Áron színművésszel. Együttműködésük eredményeként néhány évvel ezelőtt született meg az ADAGIO című rendhagyó zenés irodalmi estjük, amelyet Balogh Kálmán cimbalomművésszel és Dresch Mihály szaxofonművésszel közösen állítottak színpadra.

Ennek sikere alapján született az Ady életműből készített „Száz titok kavarog” című előadás, melynek során a magyar népzene, a klasszikus zene, a magyar jazzízű muzsika és a vers sajátos egymásba fonódása jelenik meg. Ennek megvalósításában közreműködik Aux Éva színművész és énekesnő, Bognár András, Vizeli Máté népzenészek és a Budapesti Kamarazenei Műhely

.
Közreműködik:
Csík János – népzenész és előadóművész
Őze Áron – színművész
Balogh Kálmán – cimbalomművész
Dresch Mihály – szaxofonművész
Auksz Éva – színművész és énekesnő
Bognár András – népzenész
Vizeli Máté – népzenész
Budapesti Kamarazenei Műhely
Gellén Péter – néptáncos

Az előadásról részletesen ITT olvashat.

Belépődíj: 3.500 Ft, Kecskemét kártyával 3.000 Ft

Támogató: NKA25

 

Hozzászólások