More

2017. június 19. 17:00

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma új kiállítással köszönti a Reformáció 500. évfordulóját. A RE-formáció – RE-konstrukció című kiállításnak megnyitójára 2017. június 19-én, 17.00 órakor kerül sor. A kiállítást megnyitja: Szemereyné Pataki Klaudia – Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. Szakmai megnyitó: dr. Kiss Erika művészettörténész – a Magyar Nemzeti Múzeum főmunkatársa. A kiállítás 2018. március 31-ig lesz látogatható.

RE-formáció, Re-konstrukció című kiállítás a Ráday Múzeumban – A Ráday Múzeum új kiállításának középpontjában egy a Kecskeméti Református Egyházközségnek 1785-ben adományozott keresztelőkészlet áll, melynek adományozói Nagybócsai Sárközy János és felesége, Guty Mária voltak. A keresztelőkészlet egészen unikális ötvösmű, párhuzamát nem ismerjük a protestáns anyagban. 1934-ben, az Országos Református Kiállításon mutatták be először a nagyközönségnek, ahol kiemelkedő sikert aratott. A tárgynak azonban azóta nyoma veszett, már a legidősebb kecskeméti reformátusok sem emlékeznek rá, ami szinte kizárja, hogy a 2. világháborút megelőzően még használták azt.

A Ráday Múzeum a reformáció 500. évfordulójának alkalmából – a rendelkezésre álló források, fotó és leírás alapján – rekonstruálta a keresztelőkészletet. A bemutatott, rekonstruált készlet kapcsán a kiállítás narratívája bemutatja a református liturgikus-ágendás keresztelési hagyományokat, az adományozó Sárközy-családot, valamint azt a lelkészt, Göböl Gáspárt, akinek művészetszeretete inspirálhatta az unikális műtárgy elkészültét.

Az időszaki kiállításban folyamatosan vetítjük majd azt a református keresztelést bemutató néprajzi filmet, melyet dr. Szacsvay Éva (Ravasz László püspök unokája) készített szakértőként. Kurátor: Fogarasi Zsuzsa. Tervezés-kivitelezés: Vass-Eysen Ervin, Zalatnai Pál

Megnyitó 2017. június 19., 17 órakor.
Megnyitja: dr. Kiss Erika művészettörténész, Magyar Nemzeti Múzeum ötvösosztály
A kiállítás 2018. márciusáig lesz látogatható.

 

 

Hozzászólások