More

2019. szeptember 2. 17:00

A Ráday Múzeum és a Kecskeméti Református Egyházközség tisztelettel meghívja Önt és családját 2019. szeptember 2-án, hétfőn 17.00 órára Muraközy János (1824-1892) emléktáblájának avatására. Az emléktábla az Ókollégium (Kecskemét, Kálvin tér 1.) homlokzatán  kerül elhelyezésre. Avatóbeszédet mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. A vendégeket köszönti dr. Fogarasi Zsuzsa igazgató.

Ft. Varga László lelkész, nyugalmazott püspökhelyettes emlékezik Muraközy Jánosra. Áldás: Nt. Kuti József lelkész.

Közreműködik:

  • Sipos Rita Veronika ének
  • Sipos Gergő hangszeres kíséret

Részletes információk az emléktáblával kapcsolatban: – Muraközy emléktábla az Ókollégium falán

Muraközy János (1824-1892) festőművészként, szabadságharcos katonaként és gazdasági szakemberként élete során mindvégig a hírös városért cselekedett, annak hírnevét öregbítette. Muraközy János élete, tevékenysége a közjót, városa és nemzete szellemi és anyagi gyarapodását szolgálta példaértékűen, személye közmegbecsülést szerzett. Kecskemét városát és a forradalmat kardjával, katonaként védte. Festői életműve csekély számú 19. századi városi kulturális örökségünk meghatározó darabja.

Ez az életmű Kecskemét városának tulajdona 1973 óta. A tulajdonos – a Muraközy-család egyetértésével – a döntően festményeket és személyes relikviákat tartalmazó anyagot a Ráday Múzeumban helyezte letétbe, ahol 2018 nyarától állandó kiállításon („A kulcsra zárt szoba titkai. Muraközy János élete és művészete” címmel) tekinthetik meg azt az érdeklődők.
Napjainkban az Ókollégium az egyetlen még ma is álló, kecskeméti épület, mely Muraközy János életének színtere volt, ahová iskolába járt – itt tanult ugyanis jurátusként barátjával, Jókai Mórral együtt.

Az Ókollégium patinás épületében működő Ráday Múzeum, a Kecskeméti Református Egyházközséggel közösen készíttetett, az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblával emlékeztet Muraközy János személyére és életművére. E tábla avatására 2019. szeptember 2-án, délután 5.00 órakor, a festőművész halálának évfordulóján kerül sor. A múzeum és az egyházközség úgy véli, hogy az Árpádvárosban található Muraközy János utcanéven kívül az Ókollégiumon, életének meghatározó színhelyén állított emlék jól kifejezi majd a református és a városi közösség megbecsülését Muraközy János személye iránt.

A tábla állíttatói remélik, hogy az emléktábla méltó március 15-i megemlékezések színhelye is lesz a közeljövőben, hiszen Muraközy János kardjával szolgálta a szabadságharc ügyét, életének meghatározó eseménye volt a forradalom.

Az emléktábla bronz portréját Kosik Márk, fiatal kecskeméti szobrászművész készítette Muraközy János egyik önarcképe alapján. A táblát Fellegi Tamás kőfaragó mester véste és helyezte el az Ókollégium homlokzatán.

 

 

Hozzászólások