More

2017. augusztus 17. 17:00

A Bács-Kiskun Megyei TIT Kulturális Örökség Szakosztálya szíves figyelmébe ajánlja Mészáros Marianna kecskeméti grafikus művésztanár kiállítását, mely a TIT Kulturális Örökség Galéria következő tárlata lesz. Szeretettel várják a csütörtöki megnyitón, augusztus 17-én 17 órakor!

“Magamról és munká(i)mról röveden: A gyerekeim születése miatt otthon töltött évek után iszonyú elánnal vetettem bele magam a tanításba. Pár évre rá (1996 óta) már két iskolában tanítottam párhuzamosan egyszerre, átlagban 500-550 diákot egy tanévben, 15-17 osztályban. Osztályfőnök is voltam, illetve vagyok, most a művészeti szakközépiskolában van egy tizenegyedikes osztályom. Kezdettől fogva arra törekszem, hogy a vizuális kultúra nagyobb jelentőséget, elismertséget, fontosságot kapjon. (Ezt talán néhány ember esetében sikerült elérnem, de az oktatásban és a társadalomban egyre rosszabb a helyzet.) Egyszerre tartom fontosnak a befogadás és az alkotás területét.

Hobbim az utazás, fontosnak tartottam, hogy eljussak azokra a helyekre, amelyeket tanítottam. Személyes élményekkel hitelesebb az ember. A diavetítős korszakban saját magam által készített diapozitívekkel szemléltettem az óráim, de még most is a saját fotóimból válogatok főleg. Megragadtam minden lehetőséget pl. pályázatokat, hogy világot lássak, illetve 1994-től elkezdtem önállóan tanulmányi kirándulásokat szervezni a diákjaimnak, így kibővítve a heti egyszeri 45 percek adta lehetőségeket. Tizenhét évig, évente egy-egy nagyobb lélegzetű, külföldi művészettörténeti kirándulást szerveztem (a tavaszi, illetve az őszi szünetben) és 3-5 egynapos kiállítás-látogatásos kirándulást Bécsbe, illetve Budapestre egy-egy szenzációs időszaki kiállításra. 2010-től az ismeretátadásnak egy új formáját választottam, egy kicsit „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek” jelleggel, blogot írok (https://artbrigad.blogspot.hu) amelyet sokan olvasnak, főleg volt és mostani diákjaim, tanár- és művészkollégák.

A tanítás mellett, nyaranta alkotó tevékenységet is folytattam, de 2009 óta, mióta saját gyermekeim felnőttek lettek, már tanév közben is ilyen módom kapcsolódom ki, töltődöm fel. Főleg grafikákat készítek, de festek is. Húsz éve folyamatosan szerepelek különböző csoportos kiállításokon és pályázatokon. Szuvenír jellegű rézkarcokat is készítettem Kecskemét nevezetes épületeiről, részleteiről Nagyon örülök diákjaim eredményeinek, amelyek egyben az én sikereim is, de időnként nekem is fel kell töltődnöm, új erőt gyűjteni. Több helyen tartottam élménybeszámolót és az élményeiből született 42 rézkarcból kiállítást. Mészáros Marianna”

 

Idézet a Kecskeméti Értéktárból 

 

 

 

 

Hozzászólások