More

2019. július 21. 20:00

Lélekmadár – A Kodály Művészeti Fesztivál részeként táncszínházi előadást láthatnak az érdeklődők két részben a Badora Társulat előadásában Kecskeméten 2019. július 21-én, vasárnap 20.00 órai kezdettel a Hírös Agóra Kulturális Központ Színháztermében.

A Badora Társulat az alapítása óta eltelt tíz évben Barta Dóra művészeti vezetésével a hazai táncszcéna egyik legmagasabb tánctechnikai minőségben működő együttese lett. Egy független társulat életében tíz év igazán hosszú idő, és ez a produkció akár mérföldkőnek is tekinthető: a társulat ezzel az előadással kaput nyit a nemzetközi együttműködések felé,

LÉLEKMADÁR – táncszínházi előadás két részben a BADORA TÁRSULAT előadásában

 • Kék madár
  Az ember a földön jár, a madár az égen szárnyal. Egymásra tekintünk egészen eltérő aspektusból, mi felfelé figyelünk, a szárnyaló alakra, ő pedig fentről lefelé tekintve lát ránk. A madár általában a felemelkedés, a szárnyalás, az elérhetetlen világ jelképe. Ég és föld közi útja során válik közvetítővé az ember és a felső világ közt. Szinte mindenhol a világban van egy nap-madár, tűz-madár, akinek vörös a színe, és Istenhez fűződő kapcsolatunkat erősíti. A madár általában az emberi lélek szimbóluma, a felemelkedés, az égbe szállás, Istennel való kapcsolat emblémája. A madarak az ember szabadságának, de a holt lelkek szárnyalásának is jelképei, természetük szerint különböző jelentéseket testesítenek meg.
  De hol él a lélek madara? A lelkek nagyon is hasonlítanak a madarakra; érzékeny lények és csak kalitkába zárva maradnak meg ott, ahol fogva tartják őket.
  Zene: montázs
  Jelmez: Henez Mariann
  Fény: Katonka Zoltán
  Koreográfusok: Katonka Zoltán, Szőllősi Krisztina, Jurák Bettina
 • Páva variációk
  Létezik egy madár, ami több földi tartózkodásra késztetett társainál, a páva. Lényének szembeszökő jellemvonása a zsarnokoskodás, amelyet nem csak a tojóval, hanem még a közvetlen környezetében élő emberrel is képes érzékeltetni. Így válik a baromfiudvar legkiállhatatlanabb lényévé. Egy olasz közmondás úgy tartja, a pávának angyali tollai, ördögi hangja, és orgyilkos léptei vannak. A táncszínházi előadás alapvetése az érdekes kontraszt megteremtése, egy szimbolikus, a népköltészetben az örök szerelem jelképévé vált madár vizsgálata, aki tollazatával az univerzum szimbóluma, mi több a szabadság és a tisztaság jelképe. A páva valódi szépségéről lehet, csak az alkothat magának fogalmat, aki saját szemével kint a természetben, magányosan gyönyörködött benne. Kodály Zoltán nagyzenekari művét, a Páva variációkat feltehetően egy ilyen élmény inspirálta. A kortárs táncszínházi előadás méltó módon és kellő érzékenységgel tárja fel a fenti tartalmakat.

Belépődíj: 3.000 Ft
Kecskemét kártya, diák, nyugdíjas: 2.000 Ft
2019/20 évadra szóló Kodály Filharmónia bérlettel: 1.000 Ft

További részletek Facebook oldalunkon. Kodály Művészeti Fesztivál
A fesztivál hivatalos honlapja: www.kodaly-muveszeti-fesztival.hu/
Jegyek kaphatók: A Hírös Agóra Kulturális Központ jegypénztáraiban (Deák F. tér 1. és Kossuth tér 4.)
vagy rendelhetők online: www.hirosagora.hu/jegyrendeles-2

Július 15-től Kodály Művészeti Fesztivál a város szívében!

 

Hozzászólások