More

2020. március 2. 08:00

A Hónap Alkotója, Kontor Enikő keramikusművész. Kiállítása megtekinthető 2020. március 2-31-ig. Helyszín: Kecskemét, Hírös Agóra Kulturális Központ.

kontor eniko

Kontor Enikő a Pauza keramikusa. Az iparművészet végigkísérte az életét. 2010-ben a Moholy-Nagy Művèszeti Egyetemen szerzett diplomát, azóta teszi ki a kerámia a mindennapjait. Sokan vázáiról ismerik őt, mi is ezzel a munkájával találkoztunk először. Ami leginkább megragadott minket az alkotásaiban: szerény, de mégis egyszerre monumentális, rusztikus és patinás felületek, természetesség és azok a csodálatos földszínek, amivel dolgozik. De mindemellett talán a lelkesedése az, ami még jobban magával ragadó.

”Sok mindent szeretek. Szeretem például a levendula és a rózsa illatát beszippantani, és szeretem velük különlegessé tenni a lekvárjaim ízét. Szeretem a színes térdzoknikat és a mintás kendőket. Szeretem az embereket megismerni és megérteni, hogy aztán megszerethessem őket. Szeretem túlélni a nyári forróságot, és a telet ablakból figyelni. Szeretem magam beleélni egy hóember vagy akár egy százlábú helyzetébe. Szeretem a teátrális dolgokat, a nagyvonalúságot és a monumentalitást akár 10 centiméteren belül is. Kicsit szeretek mindenbe belehalni, hogy aztán feltámadhassak. De a legjobban talán azt szeretem, hogy az agyag néma, és mégis képes elmesélni mindezt…”
Kontor Enikő

(Bővebben megismerheti a keramikusművészt)

(A Montázsmagazinban olvashatunk korábbi alkotókról és kiállításukról is.)

A kiállítás megtekinthető a Hírös Agóra Kulturális Központ II. és IV. emeleti Panoráma társalgójában, az intézmény nyitva tartási idejében.

 

 

Hozzászólások