More

2019. szeptember 19. 16:30

León Foucault francia fizikus, csillagász születésének 200. évfordulójának alkalmával egyetemünk is csatlakozik az országos “Foucault 200” felhíváshoz, amelynek keretében iskolák, egyetemek tiszteleghetnek a fizikus munkássága előtt. A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatika kara, a Bányai Júlia Gimnázium és a Kecskeméti Planetárium egy kétnapos rendezvényt szervez az évforduló alkalmával, és bemutatják Kecskemét Foucault-ingáját.

1851 márciusában a párizsi Pantheonban

Az első nap kiemelt eseménye a közel 25 méter hosszú és 24 kilogramm tömegű Foucault-inga bemutatása. Az érdeklődő diákokat izgalmas fizikai kísérletek is várják, ahol élményalapon gazdagíthatják tudásukat.

Foucault sok területen alkotott jelentőset, fotózta a Napot, rajta a napfoltokkal, megmérte a fénysebességet földi eszközökkel, kimutatta, hogy vízben lassabban halad a fény, mikroszkopikus tárgyakat és élőlényeket fotózott orvosok számára, tanulmányozta az örvényáramokat, de foglalkozott fénytannal és hőtannal is. Ám kétségtelenül leghíresebb és legfontosabb munkája a róla elnevezett inga-kísérlet, amelyet 1851 márciusában a párizsi Pantheonban mutatott be a nagyközönségnek. A kupolába erősített 67 m hosszú, 28 kg tömegű inga méltóságteljes lengései közben a lengés síkja lassanként (óránként 11,3 fokot) elfordult, amely első közvetlen bizonyítékát szolgáltatta a Föld forgásának, döntően hozzájárulva ezzel világképünk formálásához.

2019. szeptember 19. Kecskemét, Malom Központ

Helyszín: Malom Központ, (Kecskemét, Korona u. 2.)

Időpont: 2019. szeptember 19.-20.

Honlap https://sites.google.com/view/foucault-200-kecskemet/

Tervezett program:

2019. szeptember 19. (csütörtök):

16:30 – Megnyitó – Köszöntőt mond Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, Dr. Kovács Lóránt,  az NJE GAMF dékánja és Dr. Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatója.

16: 45 – Mikrofotó-pályázat meghirdetése diákoknak

17:00 – Az inga ünnepélyes indítása

17:30 – 20:00 – folyamatos ingabemutató

2019. szeptember 20. (péntek):

Délelőtt: bemutatók iskolás csoportok számára

Délután: folyamatos ingabemutató
távcsöves Nap megfigyelés és fotózás a 4. emeleti teraszon
relatív fénysebesség-mérés vízben.

A Mikrofotó-pályázat eredményhirdetését a Neumann János Egyetem GAMF Karán rendezzük 2019. október 18-án.