More

2018. december 31. 12:00

Kedves kecskemétiek! Éledő hagyományt alakítunk a Hírös Rovókör szervezésében. Űzzük el a rosszat, adjunk helyet a jónak! Karikásostor búcsúztatja az óévet Kecskemét főterén, a Kossuth szobor körül 2018. december 31-én, hétfőn 12 órakor, a déli harangszó után.

Subás és cifraszűrös mai pásztorainkhoz bárki csatlakozhat, aki jól bánik a karikásostorával. Érdeklődőként, nézőként is szívesen látjuk. A régi-új szokás hátterében az áll, hogy a Fény megszületése utáni időben nagy hidegek jönnek, fagyos a föld, félő, hogy megdermedünk. A mozdulatlanság betegséget hozna. Az ÉLET újra indításához a régi ember felzavarta az aprójószágot, kezdődtek a regölések. Minden szokás, az aprószenteki korbácsolás, a zajos nyájfordítás, a háromkirály-járás kiugratható szitacsillaga, mind-mind a moccantást, a megmozdítást szolgálta.

A mai korban ezt trombitálással, petárda-durrogtatással, tűzijátékkal érjük el. Az ezt megelőző korban a pásztorok ostorcserdítése adta a zajos vidámság alapját. A város és a vidék szép kapcsolódása ez szokás. A pásztorok bementek a településre, miután állataikat, a nyájat megfordították, hogy a helység népét is felpezsdítsék.

Adjon Isten minden jót!
Jobb időt, mint tavaly vót.
Sok örömet e házba,
Boldogságot Hazánkba!

Tisztelettel: Csernus Lajos, +36 30 94 56 321

 

 

Hozzászólások