More

2019. február 23. 18:00

A japán kard élő története – Interaktív bemutató 2019. február 23-án, szombaton 18.00 órai kezdettel Kecskeméten a Hírös Agóra Kultúrális Központban. Az érdeklődőket japándob koncerttel és kiállítással is megajándékozzák a rendezők.


katana (vagy: ucsigatana) klasszikus japán kard, a szamurájok fő fegyvere, köznapi nevén a „szamurájkard”. Rendszerint élével lefelé hordták, közvetlenül az övbe tűzve, a kirántás gyorsabbá tétele miatt. Az igazán minőségi kardokat csak a legjobb kardmesterek készítették, hosszú hetek kitartó munkájával, számtalan rituáléval övezve. A kard készítésének tudománya apáról fiúra, mesterről tanítványra szállt. A régi mesterek kovácsolási titkait csak a 20. század végén sikerült megfejteni, hála a modern anyagvizsgálati módszereknek.

A szamuráj rangját legszembetűnőbben a tok (saya) és a markolatvédő (tsuba) jelezte.

A szamuráj mindig gondoskodott a kardjáról, tisztán tartotta, ápolta, hogy a benne lakó lélek szeressen benne lakni, ne hagyja el azt. A katsujinken (= “élő kard”) kifejezés jól szemlélteti a szamurájnak a kardjához való viszonyát. A japán kard a harcos lelkét jelképezte, ily módon tisztelték és ápolták.

Előadás, kiállítás, japándob koncert

Jegyek:  800 Ft

Megvásárolhatók:  Hírös Agóra Nonprofit Kft. jegypénztárában munkanapokon (hétfőtől péntekig) 14.00 és 19.00 óra között.

 

Hozzászólások