More

2019. január 3. 00:00

A Hónap alkotója, Mártonfi Benke Márta festőművész kiállítását megtekinthetik a festészet szerelmesei 2019. január 3-31-ig Kecskeméten a Hírös Agóra Kulturális Központban. A festőművésznő képeinek témája a magyar alföldi táj, a falvak és mindenekelőtt szülővárosának a világa.

Mártonfi Benke Márta Kunszentmártonban született 1958-ban, jelenleg Kecskeméten és Kunszentmártonban él. Volt középiskolai tanár, újságíró, valamint könyvkiadással is foglalkozott.

A kilencvenes évek elejétől fest hivatásszerűen. Több éven át dolgozott Bozsó János Munkácsy-díjas festőművésszel, aki barátja és mestere volt. 1997-ben lépett először nyilvánosság elé festményeivel.

Szülővárosába, Kunszentmártonba a kilencvenes évek végén tért vissza. Ekkor kezdeményezte egy helyi művésztelep létrehozását, mely 2000 nyarán meg is valósult, s ugyanekkor alakult meg az Alkotók Szabad Társasága, melynek hosszú évekig művészeti vezetője volt.

Képei témája a magyar alföldi táj, a falvak és mindenekelőtt szülővárosa világa. Munkái döntő többsége a szabad ég alatt készül. A valóság látványa erősen inspirálja, érzelmeket, indulatokat szabadít fel benne. Képei festése közben ezért többnyire az érzéseire figyel, arra, hogy milyen lelki rezdüléseket képes egy-egy tájmotívum vagy adott élethelyzet kiváltani.

A kiállítás látogatható: a Hírös Agóra Kulturális Központ II. és IV. emeleti Panoráma társalgójában, az intézmény nyitva tartási idejében.

 

Hozzászólások