More

2019. október 19. 09:00

HOL-MI – regionális művészetpedagógiai módszervásár 2019. október 19-én, szombaton 9.00-21.00 óráig Kecskeméten a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban. Kreativitást, innovációt megőrző és újrateremtő módszerek és tapasztalatok. Bemutató foglalkozások, műhelyprogramok, tréningek, előadások. 30 éves a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely. Képes napló és kerekasztal beszélgetés.

PROGRAM:

9.00 – 9.30 óra Regisztráció

9.30 óra MEGNYITÓ

Közreműködnek:

  • Szilágyi Áron – Energy c. zenei improvizáció –
  • valamint a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolájának tanulói.

10.00 – 10.40 óra NYITÓ ELŐADÁS – Aktív kapcsolat önmagunkkal – lehetőségeink személyes megújulásra

Előadó: Tölgyesi-Nagy Klára, tanár, tréner, családterapeuta, szupervízor

Az előadásban szeretnék beszélni arról, hogyan, miből ismerhető fel a kiégés, kiket érint?! Majd összegyűjtök minden olyan általam ismert vagy kipróbált módszert, ami ennek megelőzésében vagy leküzdésében segíthet. Szeretnék nagy hangsúlyt fektetni önmagunkra és a magunkkal való aktív kapcsolatra, amelynek minősége alapvetően meghatározza személyes és szakmai életünket.

NÉVJEGY: Tölgyesi-Nagy Klára 27 éve a humanisztikus lélektan elkötelezettje. Jelenleg két egyetem óraadó tanára, ahol kommunikációt tanít. Két Pest megyei Családsegítő és Gyermekjóléti szolgálatban dolgozik külső munkatársként, mint családterapeuta és szupervízor. Magánrendelése Pécelen működik, ahol egy privát közösségi házat is működtet.
11.00 -13.00 óra BEMUTATÓ FOGLALKOZÁSOK – MESETARISZNYA – dramatikus játék és mesefeldolgozás kisiskolásokkal

Aranytulipán – mese a feleséget kereső királyfiról. A foglalkozás során elkísérjük a királyfit vándorútján. Segítünk a bajba jutott szereplőkön, majd jelentkezünk a királylány kezéért, és igyekszünk úgy elbújni, hogy minket soha meg ne találjon! A játék során érintett főbb területek: szabályjátékok, utánzás, segítségnyújtás, mesei elemek, hagyomány.

Foglalkozásvezető: Körömi Gábor drámapedagógus
NÉVJEGY: A csepeli Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vagyok 14 éve drámapedagógusként és vezető helyettesként.
Tanítok a Károli Gáspár Református Egyetem szakirányú drámapedagógiai képzésében. A Magyar Drámapedagógiai Társaságban elnökségi tagként, majd ettől az évtől alelnökként igyekszem segíteni a drámapedagógia és a gyermekszínjátszó mozgalom ügyét. Tanítok és tanulok mindig.

KÉS, VILLA, OLLÓ…– drámafoglalkozás felső tagozatos gyerekekkel

Foglalkozásvezető: Lipták Ildikó színész-drámatanár

A HOLMI rendezvényén 5-6. osztályos diákokkal teszek kísérletet arra, hogy a saját válaszaikat, viszonyukat alakíthassák az erőforrások és az értékválasztás témájában. Egy történeten fogunk együtt dolgozni, melyben szembenézhetünk dilemmáinkkal, s reményeim szerint akár újabbakra is lelhetünk közben.

NÉVJEGY: Lipták Ildikó a Kerekasztal Színház egyik alapítója és színész-drámatanára. 27 éve foglalkozik színházi neveléssel és drámapedagógiával. Szakmai publikációin túl néhány éve szépirodalmi írásai is megjelennek. Kiadója a Csimota Könyvkiadó, valamint a Liget és a Szitakötő állandó szerzője. A Lauder Javne Általános iskolában drámát, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mestertanár szakán tanári mesterséget tanít.
Mivel nagyon változatos a munkám, és sokféle dologgal foglalkozom, igen szerencsés vagyok a tekintetben, hogy nem fenyeget a kiégés, vagy hogy ráunok egy tevékenységre.
Ugyancsak nagy előny, hogy fantasztikus emberekkel dolgozhatok együtt, akik folyamatosan inspirálnak az őszinteségükkel, tehetségükkel, kreativitásukkal, szorgalmukkal.

13.00-14.00 óra EBÉDSZÜNET

14.00–17.30 óra MŰHELYFOGLALKOZÁSOK a résztvevők bevonásával

14.00-15.30 óra KREATÍV ZENE zenés – drámajátékos gyakorlatok az általános iskolától felnőtt korig

A foglalkozáson belekóstolunk egy olyan kreatív zenei gyakorlatsorba, amelynek legfőbb célja a zenei gátlások oldása, a hagyományos zenefelfogás elengedése, a közös alkotás és éneklés örömének megtapasztalása, mindezt a zene ősi erejének és a játék felszabadító varázslatának segítségével. A kreatív zenei látásmód szerint a zene alapegysége a csend és a hang, a hang pedig lehet bármi, amit a hallásunk segítségével érzékelünk. Nem rossz vagy jó – így bárkié, és mindenkié. Ennek megtapasztalására teszünk kísérletet.

Foglalkozásvezető: Tóth Orsolya – énekes, drámapedagógus, általános iskolai tanító

NÉVJEGY: Tíz éve foglalkozom gyerekekkel, emellett megszállott ,,újBa kezdő” vagyok. Öt évig tanítottam a közoktatásban, jelenleg színjátszó csoportokat, dalköröket és zenei tréningeket vezetek különböző korosztályoknak. Legfőbb tevékenységem és első számú szenvedélyem a dalolás: öt formációban énekelek és alkotok dalszerzőként. Jelenleg Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerét tanulom, és nem titkolt célom, hogy az eddig megismert irányokat vegyítve, magamévá téve, összefésülve kikísérletezzem a ,,saját ízemet”.

16.00 – 17.30 óra SZÁMVETÉS – a létösszegző, számvető élethelyzet, mint lehetséges erőforrás,- drámafoglalkozás a résztvevők bevonásával.

Foglalkozásvezető: Török László Dafti – drámatanár (Szabadszállás – Szalkszentmárton)

Szilágyi Domokos Számvetés című versét keretként, vezérfonalat adó inspirációként használva, különböző drámamódok, konvenciók segítségével, fiktív kisközösségek helyzetein, életérzésein keresztül járjuk körül, hogyan is lehet(ne)

” végigcsinálni hittel, emberül / ezt az ötven-hatvan esztendős műszakot” .Elon Musk – féle akkumulátorokkal nem tudok szolgálni, de az együtt töltött idő feltöltő hatásában reménykedem.

18.00 óra – 30 éves a Kecskeméti Drámapedagógia Műhely

Helyzetkép és képes napló 30 éves munkánkról, örömeinkről – a pillanatokról, amikor minőségi együttlét valóságát megtapasztalhattuk. Szeretettel várjuk mindazokat a kedves alkotótársakat, barátokat, kollégákat, akik részesei voltak az elmúlt 30 évünk eseményeinek.

„Hangyanyom idővel megtetszik a kövön”

Házigazdák a Műhely alapítói részéről: Józsa Kata, Kulcsár Marianna

Részvételi díj: 1000 Ft

Részvételi díj ebéddel: 2.200 Ft

(ebédet csak abban az esetben tudunk biztosítani, ha a részvételi díj október 16-ig beérkezik a Hírös Agóra Nonprofit Kft. folyószámlára).
Jegyvásárlás a helyszínen is lehetséges.

A Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely tagjai részére a módszervásáron való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. A rendezvényen szakmai kiadványok, drámafoglalkozásokhoz használható ritmushangszerek vásárlását biztosítjuk.

KÍSÉRŐ PROGRAM- DIÁKSZÍNJÁTSZÓKNAK:

10.00 – 11.30 óra KREATÍV ZENE – tréningfoglalkozás

Csend és hang, ritmus és játék. A közös alkotás és éneklés örömének megtapasztalása. A kreatív zenei látásmód szerint a zene alapegysége a csend és a hang, a hang pedig lehet bármi, amit a hallásunk segítségével érzékelünk. Nem rossz vagy jó – így bárkié, és mindenkié.

Foglalkozásvezető: Tóth Orsolya – énekes, drámapedagógus, általános iskolai tanító

A foglalkozásra diákszínjátszó csoportok tagjainak jelentkezését várjuk. A  részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Regisztrálni az alábbi online felületen lehet ITT: 

Köszönjük az érdeklődést.

Jelentkezési határidő október 16.

Átutalási adatok: Hírös Agóra Nonprofit Kft. számlaszám: 10700103 – 66099994 – 51100005

A közleményben kérjük megjelölni: HOL-MI.

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon – Kecskemét, Kossuth tér 4.
Információ: JÓZSA KATA programvezető (katalin.jozsa@hirosagora.hu; monostorijozsakata@gmail.com; 30-365-79-66)

A program a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely közös rendezvénye.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap – www.nka.hu és Városi Támogatási Program Kecskemét

Részletes információk a programról ITT

Programvezető: Józsa Katalin, katalin.jozsa@hirosagora.hu

 

 

Hozzászólások