More

2018. november 24. 09:00

HOL-MI regionális művészetpedagógiai módszervásár 2018. november 24-én, szombaton 9.00 órától Kecskeméten a Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban. Bemutató foglalkozások, műhelyprogramok, tréningek, előadások várják a rendezvényre ellátogatókat.

 

Program:

8.30 – 9.00 óra

                   Regisztráció

9.00 óra Megnyitó

                  NYOMKERESŐK – a 2018. évi Fantázia drámajátszó tábor motiváció szülte pillanatai Rendezte: Horváth Krisztina, Zadravecz Edit és a csoport

9.20 – 9.40 óra

                  Cselekvésre, viselkedésre késztető belső erőink. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem?

                 

Kriskó János ny.  főiskola docens előadása

10.00 -12.45 óra Bemutató foglalkozások

  •         A MOTIVÁCIÓ, mint gyöngyszem-érték a találkozások köldökzsinórján

Levente Péter önképző társas lény bemutató foglalkozása 11-12 évesekkel, majd módszertani megbeszélés a résztvevőkkel a magunk és a ránk bízott kisebb-nagyobb közösségeink épülésére.
A TALÁLKOZÁS lehetőségei Önmagammal, a Láthatókkal, a Láthatatlanokkal.
A KOMMUNIKÁCIÓ3D a Döbrentey – Levente módszer gyöngyszeme, a Találkozások fonalán a MOTIVÁCIÓ érdekében.

  •             TÖRTÉNETEK

Drámafoglalkozás és diákszínjátszó tréning középiskolásokkal – A foglalkozás kiindulópontját egy tizenéves lány nehéz helyzetbe kerülése adja. Azt viszont a résztvevők fantáziája határozza meg, hogy mi is ez a nehézség, mit jelent számunkra az, hogy valaki nagy bajban van. A kezdőpont közös, ám az, hogy milyen történetek születnek ebből,  már rajtunk múlik. Drámás eszközökkel fejtjük meg és bontjuk ki az eseményeket. Történetalkotási folyamat jelenetek által. A tréning lehetőséget ad a képzelőerő tudatos használatára és annak színházi működtetésére.

Patonay Anita színész- drámatanár foglalkozása
A foglalkozásra résztvevőként diákszínjátszók regisztrálhatnak, max. 20 fő. Szakmai látogatók max. 10 fő

13.00-14.00 óra Ebédszünet

14.00–18.00 óra Interaktív előadások – foglalkozások

14.00-15.15 óra

  • APÁM VALCERE  – drámafoglalkozás a résztvevők bevonásával

Frank McCourt A tanárember c. önéletrajzi könyv szerzője kreatív írás órán felolvasta tanítványainak Theodor Roethke: Apám valcere című versét, majd feltett egy zseniálisan egyszerű kérdést. „Ha a mély magánhangzók statisztikai hányadosát, és a szövegkorpusz strukturális mélyutalásait összevetitek a költői biográfia elemeivel, akkor szerintetek…?”  Tehát feltett egy kérdést: ”Mi történt veletek, amikor elolvastátok?”

Ennek az egyszerű kérdésnek a nyomán szeretnék elindítani egy tárgyinstallációra – és néhány konvencióra – épülő, a hagyományostól eltérő, ám nagyon nyitott, sokirányú szálakból szőtt „verselemzési” folyamatot a résztvevők bevonásával.

Török László drámapedagógus foglalkozása (Szabadszállás)

14.00 – 17.00 óra

  • TÖRTÉNETEK drámafoglalkozás és diákszínjátszó tréning középiskolásokkal.

A foglalkozás a délelőtti program ismétlése – ahol csak a téma és a történetalkotási folyamat módszere azonos, de új csoporttal – új történetek születnek.

Patonay Anita színész- drámatanár foglalkozása
A foglalkozásra résztvevőként diákszínjátszók regisztrálhatnak, max. 20 fő. Szakmai látogatók max. 10 fő

15.30 – 18.00 óra

  • Hogyan legyen minden nap a Te napod? Rejtett erőforrásaink (újra) felfedezése kreatív motivációs technikákkal. Interaktív csoportmunka.

Ahhoz, hogy motiválni tudjuk magunkat, fontos, hogy találjuk meg a belső egyensúlyt, a stabilitást. Vegyünk számot erőforrásainkról és lehetőségeinkről. –  Nehéz akkor motiváltnak lenni, mikor hajszoltnak érezzük magunkat.  – Közös munkával megfogalmazzuk a lehetséges stabil pontokat, amelyekre támaszkodhatunk. Majd figyelmünket azokra a külső elemekre fordítjuk, amelyek motiválhatnak minket, amelyekkel tudatosan megteremtjük az állandó belső motivációs eszköztárunkat.

Az interaktív csoportmunka során saját élményen keresztül kipróbálhatják a lelkes résztvevők a jelentudatosság érzését, kreatív gyakorlatok segítségével pedig (újra) felfedezhetik és megfogalmazhatják belső motivációs forrásaikat.

Szó lesz a lehetséges buktatókról is, melyek alááshatják a motivációt, és akár a tehetetlenség érzéséhez, vagy éppen a halogatáshoz vezethetnek.

Logemann-Molnár Zsófia klinikai- és egészségpszichológus foglalkozása.

18.00-18.30 óra Szendvicsvacsora

18.30-19.30 óra  Apám valcere-2.  (Dafti-dalok) koncert

„Babits mondja: >>…dallá ringott bennem kétség és láz.<< Szilágyi Domokos mondja: >>Mert az én munkám alkotó, / nem ilyen-olyan munka! / Bennem érik dallá a szó, / hogy ismerjünk magunkra.<>

Többek – főleg gyerekeim – unszolására a szobazugból kijjebb, például az udvarig ( lásd fotó!)  merészkedtem, az évtizedek alatt ösztönakkordjaim nyomán dalokká lett verseimmel.

Az udvaron ülő Józsa Kata további unszolására a HOL-MI záróakkordjaként Kecskeméten is megszólalnak a Dafti-dalok vér szerinti és lelki gyerekeim segítségével.”

Előadók: Török László – gitár, ének / Török Soma – gitár / Török Sára – vokál, ütős hangszerek / Balla István – basszusgitár, szintetizátor, effektek, vokál

 „sok kacat időmet / ellopja és felőrli / én inkább matatni / szöszölni bíbelődni / szeretnék szobámban / az élet délelőttnyi / zugában ledőlve / tegnapi s még előbbi / jeleket forgató / emberként nézelődni / tamástalanított / világban énekelni…” ( Lusta dal )

Részvételi díj: 900 Ft

Részvételi díj ebéddel: 1.600 Ft

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az egyes műhelyfoglalkozások korlátozott befogadóképessége miatt.
A diákszínjátszóknak a tréningen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni ITT:az alábbi online felületen lehet: www.hirosagora.hu/hol-mi-jelentkezesi-lap

Jelentkezési határidő: november 21.

Helyszín: Hírös Agóra Ifjúsági Otthon – Kecskemét, Kossuth tér 4.

Együttműködő partnerek: A program a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft, a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely és a Kecskeméti Színjátszó Műhely valamint a Gyerekekért, Fiatalokért Alapítvány közös rendezvénye

Információ: Józsa Kata programvezető (katalin.jozsa@hirosagora.hu; 30-365-79-66)

Támogató:NKA25

 

 

 

Hozzászólások