More

2020. január 8. 00:00

„ÜVEGGOLYÓ, ÜVEGHÁZ, BELSEJÉBEN KIT TALÁLSZ?”– FÜRKÉSZ játékos természetismereti sorozat keretében látogatás Gál Márta üvegműves mester műhelyébe (Kecskemét, Kis u. 2.). Ismerkedés az üvegmegmunkálás folyamatával, eszközeivel. A foglalkozás 2020. január 8-15-e között történik.

Cégüknél 1936 óta családi hagyomány az üveg díszítő megmunkálása, feldolgozása. Jelenleg az alapító unokája, Gál Márta vezeti a céget. Nehéz volna mindent leírni, mert az üveget szinte minden formában próbálják feldolgozni.  Márta leginkább az ólombetétes üvegezéssel foglalkozik, míg a párja az üvegrogyasztással.

A Gál Glass készít plaketteteket, órákat, lámpabúrákat, ajándéktárgyakat, ékszereket, üvegszobrokat. Csiszológépeik segítségével gyártanak tükröket, asztalokat, vitrineket, polcokat, pultokat. Ipari gépeken, gyémántszemcsés csiszolókorongokkal és fúrókkal munkálják meg az üveget. Homokfúvó és üvegrogyasztó kemencéik is vannak. A hagyományos kézi csiszológépeket is megtartották (Pl:. csiszolókövek, szabad szemcsés öntött vaskorongok).

Belépés: előzetesen egyeztetett időpontban csak bérlettel

 

(A Gál Mártával készített interjúnk és a Gál Glass tevékenységének bemutatása ITT olvasható a Montázsmagazinban.)

 

 

Hozzászólások