More

2018. március 3. 19:00

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? Nyikolaj Vasziljevics Gogol: EGY ŐRÜLT NAPLÓJA című monodrámája egy felvonásban. A Bajai Fiatalok Színháza márciusban újra műsorra tűzi a novemberben nagy sikerrel bemutatott legendás monodrámát a Bácskai Kultúrpalotában! Fordította: Czímer József.

A történet főszereplője Akszentyij Ivanovics Popriscsin, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnok. Csak egy ember. Egy kishivatalnok. Beszorítva a patkánylyuknyi létbe. Lázad. Fantáziál. Vizionál. Képzelgései kivetülnek a világba. Komplett pszichológiai esettanulmány, akinek őrült érzelmi hullámvasúttá válik élete, ahogy a reménytelen szerelem következtében kicsúszik lába alól a talaj.

Popriscsin őrülete tulajdonképpen megvilágosodás: annak felismerése, hogy nem azonos önmagával. Nem az a kisember, akinek látszik. Ő sem kishivatalnoknak született, hanem minimum udvari tanácsosnak. Sőt, királynak… Lehetne saját univerzumának uralkodója, ha azonos lenne önmagával. De nem az. Ezért a másik akar lenni: akit jobbnak, gazdagabbnak, hatalmasabbnak gondol. Aki hovatovább tőle veszi el a gazdagságot, hatalmat, vagyont. Milyen jogon? Miatta nem lehet önmaga. De valójában akkor kicsoda ő?

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol eredetileg 1834-ben játszódó története, ám a kérdés most, 2018-ban is ugyanolyan aktuális.

Popriscsin szerepében: BALÁZSEVITS TAMÁS

Rendezte: OTTMÁR ATTILA

Az előadás időpontjai: 2018. március 3., 4.
Jegyek már válthatók elővételben a Bácskai Kultúrpalota Jegyirodájában (Baja, Szentháromság tér 3., tel.: 79/321-341) Jegyár: 2200,- Ft

Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott!

 

Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt! 

 

 

Hozzászólások