More

2019. május 27. 18:00

Dr. Vekerdy Tamás – Szabadság és korlátok című előadását 2019. május 27-én, hétfőn 18.00 órai kezdettel hallgathatják meg az érdeklődők Kecskeméten a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

Dr. Vekerdy Tamás “Szabadság és korlátok – Mikor lépjek közbe, és mikor ne?” című előadása Kecskeméten, a Nyitott Akadémia szervezésében kerül megrendezésre. Hétfőn este a neves pszichológus, író, újságíró csecsemőkortól a kamaszokig ad nevelési tanácsokat lebilincselően szórakoztató stílusban.

Akinek van gyermeke, az tudja, hogy szülőnek lenni a legnagyobb kihívás, mert a gyerek a vérünket szívja, a húsunkat rágja. A fogantatás pillanatától életünk végéig felelősséggel tartozunk utódainkért, szeretjük, féltjük, óvjuk őket, ám akiknek viselkedése, gondolkodásmódja sokszor mégis a legnagyobb rejtély a szülő számára. Vekerdy Tamás szerint pedig minden gyermeki cselekedetnek oka van, amit könnyű lesz megértenünk, ha elsősorban önmagunkat megértjük.

A gyermek láthatatlan csápjai ugyanis pontosan letapogatják az érzelmeinket, teljesen a tudattalanig lenyúlnak. Csak az a szülő tud megfelelni anyaként, apaként, aki önmagával is rendben van. Aki meg tudja élni a boldogságot, ha akarja, „csak” szülőként, ha úgy akarja, dolgozó nőként, és ha szükségét érzi, akár el tud menni néhány órára vagy napra szabadságra is az anyaságból. Mert csak egy kiegyensúlyozott, önmagával elégedett ember képes átadni azt a nyugodt szeretetet, biztonságot, határozottságot, amire a gyereknek szüksége van.

Amennyiben a gyermeknevelés terén kezdetektől képesek vagyunk világos, határozott határokat húzni, egyértelmű szabályokat megfogalmazni, következetesnek maradni, akkor könnyebb dolgunk lesz az óvodai, iskolai időszakban, majd a kamaszkor idején. A tiltás és az engedély mérlegelésekor meg kell találni a helyes egyensúlyt.

Sokszor kell korlátokat szabni, de annál többször dicsérni, elismerni, beszélgetni. Az olyan látszólag haszontalan dolgok, mint a mese, a közös hancúrozás, a céltalan séták, a játék a legfontosabbak az egészséges kapcsolat megtartásához, a bizalom kialakításához. Ez a korai gyermekkorban megszerzett bizalom fog visszaköszönni a „megbuggyant” kamaszoknál,

Akkor tudjuk fiainkat, lányainkat a legnagyobb biztonságban, ha tisztában vannak vele, hozzánk bármikor fordulhatnak a bajban.

Belépő: 2.500 Ft

 

Hozzászólások