More

2017. február 14. 17:00

A Kecskeméti Katona József Múzeum tisztelettel meghívja Önt a CIFRAPALOTA Kiállítóhelyén rendezett „AZ ERÉNYÖV TITKOS TÖRTÉNETEI. MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG” című időszakos kiállításának megnyitójára 2017. február 14-én, kedden 17 órára.

Köszöntőt mond: Dr. VÉGH Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese
A kiállítást megnyitja: VARGA Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Közreműködnek: MOLNÁR Alexandra és SÁFÁR Adél, a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjai, valamint JÁMBOR Zsolt (ének) és OROSZ Csaba (gitár)

Megtekinthető: 2017. augusztus 20-ig, hétfő kivételével naponta 10.00 – 17.00 között.
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1. telefon: +36 76 480 776; www.muzeum.kecskemet.hu/cifrapalota
(A megnyitó idején korhatár alattiaknak múzeumpedagógiai foglalkozást biztosítunk.)

AZ ERÉNYÖV TITKOS TÖRTÉNETEI. MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG – A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása
Az erényöv használatának eredete a közhiedelem szerint a keresztes háborúk korába nyúlik vissza, és célja az asszonyi hűség kikényszerítése, biztosítása volt. Az elképzelés hamis. Valójában egy 18. századi mítoszon alapul, amely a 20. század végéig nemcsak a tudományos és ismeretterjesztő irodalomban maradt fenn, hanem a nagyobb és kisebb múzeumok gyűjteményei is adatokat próbáltak szolgáltatni hozzá.

Az erényöv valódi története az elmúlt 500 év mentalitástörténetének, orvostörténetének, szexualitás-történetének, és muzeológiájának torzításokkal, hamisításokkal és visszavetítésekkel gazdag láncolata, amely sokkal inkább a modern korról szól, pontosabban arról, hogy a modern kor a felvilágosodás századától kezdve hogyan akarta a középkor kultúráját szemlélni. Kiállításunk ennek az elképzelt középkori tárgyaknak hamisított múzeumi műtárgyakkal alátámasztott kivetítési kísérletét tárja a látogatók elé.

 

Kiállításunkat 16 éven felüli látogatóknak ajánljuk!

 

 

Hozzászólások