More

2017. június 21. 10:00

13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál kezdődik 2017. június 21-én, szerdán. A nagyszabású fesztivál június 25-én, vasárnap zárul. A programok délelőtt 10.00 órától kezdődnek, és hamarosan az egész program olvasható lesz a fesztiválközpont (Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ) weboldalán. Ez egyúttal a 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál, tehát rangos esemény részesei lesznek azok, akik ellátogatnak a vetítésekre, rendezvényekre. 

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idei díszvendége a hetedik kontinens. Ausztrália animációs filmművészete a magyarhoz hasonlóan több, mint száz éves múltra tekint vissza. Az ausztrál animáció kezdetének a neves karikaturista, Harry Julius Cartoons of the Moment című, 1915-ös anti-német propaganda rövidfilmjeit tekintik, melyeket a mozikban az egészestés filmek előtt vetítettek. Az ausztrál animáció pionírja mégis Eric Porter, aki Disney munkásságának rajongójaként Sydneyben alapította meg csaknem 50 évig működő stúdióját. Itt készült a Marco Polo Vs the Red Dragon című mese 1972-ben. Az első 3D animációt Slip Slop Slap címmel Alexander Stitt készítette 1983-ban, a Grendel Grendel Grendel alkotója, utóbbit az idei KAFF közönsége is láthatja majd. Az 1981-ben készült másfél órás mese az ősi Beowulf-történetet meséli el, ám a Monty Python-filmeket idézve. A magányos és filozófikus alkatú szörny az emberiség butaságán lamentál, időnként felfalva egy-egy képviselőjét. Részletesen ITT olvasható róla.

Megvan a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramja. A Balázs Zoltán tervezőgrafikus, a Partiumi Keresztény Magyar Egyetem tanára, Kulics Ágnes vágó, televíziós filmszerkesztő és Pál Nagy Balázs animációs rendező alkotta előzsűri 229 nevezésből 116 animációt válogatott be a versenyprogramba. Részletes program ITT

A KAFF-al párhuzamosan, új név alatt futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztiválon az európai egészestés animációk, tv-speciálok mellett idén először a tv-sorozatok is megmérettetnek. Az előzsűrinek több mint 14 órányi anyagból kellett kiválasztania a verseny és információs programot. Összesen 14 európai tv-speciált neveztek, köztük kettő magyart, valamint 77 tv-sorozatot, melyből 37 európai nevezés és 40 hazai. Bővebben ITT olvashatunk a versenyprogramról.

 

 

A fesztivál minden eseménye ingyenes! / All events are free!

 

 

 

Hozzászólások