Diákkorom kedves városa volt Baja. Én is a III. Béla Gimnáziumba jártam, amelyhez Ottmár Attila, a Bajai Fiatalok Színházának vezetője is sok szállal kötődik. A ’60-as években egy álmos kisváros volt Baja, most pedig színháza van, amelynek társulatát és programjait örömmel mutatjuk be az olvasóknak.

bajai11

Kedves Attila, kérem, meséljen magáról röviden!

Baján születtem 1978-ban. Itt érettségiztem a III. Béla Gimnáziumban, majd a bajai Eötvös József  Főiskolán művelődésszervező diplomát, a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskolán drámapedagógus diplomát szereztem. Később Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a színházi nevelés szakot is elvégeztem. Nagyon fontos szakmai ismereteket szereztem a 2005/2006-os évadban, amikor – egy évre itt hagyva a bajai társulatot – a budapesti Rock- és Musical Színház társulatához szerződtem. Az azóta sajnos elhunyt Miklós Tibor legendás társulatában olyan ismeretekkel, szakmai kapcsolatokkal gyarapodtam, melyeket iskolapadban nem lehet megszerezni. Együtt játszhattam azokkal a művészekkel, akikre gyerekként felnéztem – Sasvári Sándor, Makrai Pál, Szolnoki Tibor, Nagy Anikó, Halász Aranka… Az ott kötött barátságok és kapcsolatok a mai napig segítenek munkámban, több művészt azóta már meghívtam ide Bajára akár fellépni, akár a diákjaimat tanítani.

bajai6

Tehát művelődésszervező, drámapedagógus, színházi szaknevelő. Mikor és hogyan indult a bajai színházzal kapcsolatos missziója?

1996 óta vagyok a Bajai Színistúdió (korábban: III. Béla Gimnázium Színistúdiója) művészeti vezetője. Az általam alapított, azóta városi szinten működő stúdióban drámapedagógusként 7-18 éves diákokat tanítok drámajátékra, beszédtechnikára, színjátszásra, velem dolgozó kollégáim pedig táncra, énekre is oktatják növendékeinket. A Színistúdióban fő célunk a gyerekek, fiatalok színházi nevelése, művészeti képzése, személyiségük fejlesztése. A hangsúly a hasznos időeltöltésen, a személyiségfejlesztésen, az ének-, tánc- és színjátékos ismeretek átadásán van. Ezen dolgoznak velem együtt a stúdió tanárai:
•    Láng Barbara (tánctréning, színpadi tánc, koreográfus)
•    Agócs Nóra (tánctréning, balett, mozgásfejlesztés)
•    Pethőné Kővári Andrea (ének, hangképzés)
•    Szarvas Anna (ének, hangképzés)
•    Hardy-Horváth Mária (ének, hangképzés)
Jómagam drámajátékot, színészmesterséget, beszédtechnikát, színházi ismereteket tanítok a növendékeknek.

A Színistúdió mellett működik a Bajai Fiatalok Színháza nevű társulatunk, melynek vezetője, rendezője vagyok, valamint a társulatot fenntartó Bajai Színházért Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztjét is betöltöm. Színházi társulatunkkal igyekszünk minél változatosabb műfajokban színházi előadásokat létrehozni, melyekkel a város és a térség kulturális életét gazdagítjuk. 2013 novembere óta hivatalosan bejegyzett színházi szervezet vagyunk a Magyar Előadó-művészeti Irodánál.

bajai13

Hol kapott helyet a színház?

Állandó fellépési helyünk a Bajai Városi Színházterem és a Bácskai Kultúrpalota. Szívesen vállalunk vidéken is fellépéseket. Szerepeltünk már Szegeden, Nagykőrösön, Kecskeméten, Budapesten, a környékbeli településeken (Érsekcsanád, Mélykút, Felsőszentiván, Nagybaracska, Bácsborsod, Bácsbokod, Csátalja, Jánoshalma…). Külföldön is jártunk vendégszerepléseken: Romániában Marosvásárhelyen, valamint Baja testvérvárosaiban, a szerbiai Zomborban és a franciaországi Argentanban is. Szívesen vállalunk fellépést fesztiválokon, vállalati rendezvényeken, ünnepi műsorokon, a nagy sikerű bajai Halászléfőző Fesztiválon, könyvbemutató irodalmi esteken, bálokon. Szakmai kapcsolataink ezek révén is folyamatosan bővülnek.

Produkcióik tehát jól illeszkednek a város egyéb programjainak sorába.

2007 óta előadásaink szerepelnek Baja városának hagyományos felnőtt színházbérlet-sorozatának előadásai, 2010 óta a gyermek színházbérlet-sorozat előadásai között is. A város kulturális életének szervezői ezzel is elismerik munkánkat, és lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy produkcióinkkal a profi színházi előadások és társulatok között is a színházszerető közönség elé léphessünk.

bajai16

Bajai Városi Színházterem

Kik alkotják a színház jelenlegi társulatát?

Van egy felnőttekből álló állandó csapat – ők valamennyien amatőr színészek, akik nagy odaadással és elkötelezettséggel építik színházunk jó hírnevét. Közöttük sok olyan van, akik egykor színistúdiósok voltak, és bár civil foglalkozásuk van, a színház, a színpad, a játék szeretete máig megmaradt bennük. Ilyen pl. Terray Orsolya, aki „civilben” gyógyszerész és az egyik bajai patika vezetője; Szarvas Anna, aki énektanárként végzett; Agócs Nóra, aki a Budapesti Operettszínház táncosa; Balázsevits Tamás – neki vállalkozása van; Besír Balázs, szülész-nőgyógyász orvos; Sipos Katalin, állatorvos; Andrasics Márkó – ő jelenleg még egyetemista, s tanulmányai mellett jár vissza hozzánk játszani.

Aztán az évek alatt több felnőtt csatlakozott így-úgy társulatunkhoz, pl. Windisch Bea, aki egyébként óvónőként dolgozik; Kárpáti Jonatán, aki testvérével egy bútorkészítő vállalkozást visz; Farády László, aki egy mezőgazdasági szolgáltató céget vezet. A felnőttek mellett a legtehetségesebb, legrátermettebb jelenlegi színistúdiósok közül válogatunk szereplőket, énekeseket, táncosokat előadásainkba. Időnként meghívunk vendégművészeket, és olyan egykori színháztagjainkat is, akik ezen a pályán helyezkedtek el, és már budapesti színházakban játszanak.

A szereplőkön kívül egy népes háttérstáb – díszlettervezők, jelmeztervezők, technikusok, kellékesek, koreográfusok, stb. – dolgozik velünk. Nélkülük nem valósulhatna meg egyetlen produkciónk sem. Nem szabad megfeledkeznünk egy nagyon fontos emberről – ő a társulatunk menedzsere, vagy ahogy mi szoktuk hívni: Édesanyja – Dr. Kelemen Veronika, aki bár egyébként fogorvos, a színház szerelmeseként 2007 óta segíti társulatunk munkáját, és felsorolni is nehéz lenne, mi mindent megtesz sikeres működésünk érdekében.

bajai2

Kik nézik meg az előadásaikat ? Milyen a közönség összetétele?

Nagyon fontos szempont előadásaink kiválasztása során, hogy minél szélesebb közönségrétegeket szólítsunk meg. Így készítünk mesejátékokat óvodásoknak, és kisiskolásoknak, diákoknak szóló előadásokat (pl. kötelező olvasmányokból, mint pl. a Légy jó mindhalálig, A Pál utcai fiúk, a Tóték), és komolyabb, felnőtteknek szóló produkciókat is. Így az egészen fiatal gyermekektől az idősebb nézőkig minden korosztály ott ül előadásainkon. Természetesen az évek alatt kialakult már egy törzsközönség, „rajongótábor” is, akik figyelemmel kísérik munkánkat és mindig ott vannak bemutatóinkon. Tisztában vagyunk vele, hogy napjainkban a könnyedebb műfajok (a vígjátékok, musicalek) a legnépszerűbbek, ám mindig igyekszünk kicsit elgondolkodtatóbb, súlyosabb műveket, kamara előadásokat is színpadra állítani – ezzel is „nevelve” nézőinket.

Egyik kiemelkedő célunknak tartjuk már a kezdetek óta a jótékony célú szerepvállalást a város életében. Minden évadban több alkalommal vállalunk karitatív előadásokat, fellépéseket, legyen szó nyugdíjasoknak, beteg embereknek, hátrányos helyzetű családoknak, gyermekeknek szervezett programokról, vagy kórházi alapítványok, jótékony célú szervezetek rendezvényeiről. Saját előadásainkon rendszerint ingyenes jegyek biztosításával segítjük olyan emberek, gyermekek színházlátogatását, akik egyébként nem tudnának ilyen rendezvényekre eljutni.

Milyen darabok tartoznak a színházuk repertoárjába?

A társulat repertoárja igen változatos, a zenés-táncos show-műsoroktól kezdve a vígjátékokon, kabarékon keresztül a komolyabb drámákig, színjátékokig sok műfajt kipróbáltak már a társulat tagjai. A Színház történetének 18 évada alatt eddig összesen 51 egész estés színházi produkciót állítottunk színpadra a Bajai Városi Színházteremben.

bajai3

Milyen szakmai kapcsolataik vannak országos szinten?

A Bajai Fiatalok Színháza folyamatosan építi kapcsolatait az ország színházaival, kulturális szervezeteivel, szakembereivel, művészeivel, és testvérvárosi összeköttetések révén határon túli magyar közösségekkel, külföldi művelődési intézményekkel is. Ez egyrészt sokféle vidéki fellépésünknek, valamint társulatunk tagjai személyes kapcsolatainak is köszönhető. Folyamatos kapcsolatban vagyunk pl. a Budapesti Operettszínházzal, melynek társulatával immár három éve közösen készítünk nyári szabadtéri színházi előadásokat Baján.

A közönség szeretete mellett milyen szakmai elismerésben volt része a társulatnak?

Szakmai elismeréseink:
•    2003-ban a III. Béla Gimnázium Színistúdiója az Ifjúsági- és Sportminisztérium, valamint a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete által alapított „Arany Titán Díj” nyertese „Az év ifjúsági szervezete” kategóriában
•    2008-ban a III. Béla Gimnázium Színistúdiója kapta Baja Város Képviselő-testületétől a „Baja Város Kultúrájáért” kitüntető díjat
•    2012-ben a Bajai Fiatalok Színháza „Bács-Kiskun Megye Művészeti Díjában” részesült

Jómagam legbüszkébb a 2013 novemberében kapott „Bács-Kiskun Megyei Prima-díj”-ra vagyok, melyet „Magyar Oktatás és Köznevelés” kategóriában érdemeltem ki.

bajai4

Színészként más színházak produkcióiban is fellép? Melyik műfaj áll a legközelebb a szívéhez?

Még az Apor Vilmos Főiskolán töltött éveim alatt ismerkedtem meg egy nagyszerű emberrel, Duma Zsolttal, akiről hosszas beszélgetéseink alatt hamar kiderült, hogy a Békés megyei Mezőkovácsházán egy hasonló színházi társulatot vezet, mint én Baján. A tapasztalatcserén, kölcsönös szakmai segítségen túl 2003-ban hívott meg engem először vendégszerepelni hozzájuk, s valahogy „ott ragadtam”. Nagyon kedves, lendületes, fiatalokból álló társulat, akikkel számos produkcióban szerepeltem már együtt. Két dolgot is köszönhetek neki: náluk játszhattam el életem egyik „szerepálmát”, Nick Piazzát a „Fame” című musicalben, és velük vettem részt azon a SCHERZO Zenés Színházak Országos Fesztiválján, ahol az akkori zsűri elnök, Miklós Tibor felfigyelt rám, s később meghívott a Rock- és Musical Színházba.
Szívemhez legközelebb természetesen a musical áll, hiszen a mi társulatunk története is ezzel a műfajjal kezdődött, és mint zeneszerető ember, ebben szeretek leginkább alkotni. De az évek alatt a többi színházi műfaj is bekúszott az életembe, és szeretek velük kísérletezni.

bajai5

Milyen előadások várnak bemutatásra ebben az évadban?

A Bajai Fiatalok Színházának első idei új bemutatója egy szívet melengető, ugyanakkor elgondolkodtató zenés színjáték lesz. W. Somerset Maugham „Színház”, és Szabó István „Csodálatos Júlia!” című filmje alapján készül a Julia, Julia!… című új produkció, melyet az én adaptációmban és rendezésemben, Terray Orsolya főszereplésével láthatnak a nézők 2015 márciusától a Bajai Városi Színházteremben.

bajai8

2015 áprilisában egy igazi szuperprodukciót mutatunk be a Bajai Városi Színházteremben, mely garantáltan elbűvöl majd kicsiket és felnőtteket egyaránt! A világsikerű musicalt, a József és a színes szélesvásznú álomkabát című Andrew Lloyd Webber-Tim Rice alkotást visszük színre. Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán alapul.

bajai7

A 2014/2015-ös évad végén a Bajai Fiatalok Színháza ismét műsorra tűzi a tavaly nagy sikerrel bemutatott Komámasszony, hol a stukker? című komédiát, melyre leginkább középiskolás, illetve felnőtt nézőinket várjuk. Görgey Gábor nagyszerű komédiája egyszerre szórakoztató, s ugyanakkor mellbevágó, elgondolkodtató darab is: a fenyegetettség és a tehetetlenség drámája – a céltalan erőszak kényszerpályájából való kitörés lehetetlenségét ábrázolja. Átgondolva az eredeti művet a mai korba helyeztem, és aktuális kérdések is megfogalmazódnak benne.

bajai9

Mit tart fontosnak a munkája során?

Mindig azt vallottam, hogy színvonalas rendezvényeket csak összetartó, odaadó csapatmunkával lehet létrehozni. Jó csapatjátékosnak, szervezőnek tartom magam. Emellett fontosnak tartom a jó közösségi életet, a változatos programok szervezését és lebonyolítását. Munkámban kitartó és elkötelezett vagyok, célom mindig a nívós produkció létrehozása úgy, hogy abban velem együtt mindenki jól érezze magát és tudása, tehetsége legjavát nyújtsa.

Gratulálunk az eddigi eredményeikhez, és sok sikert kívánunk a társulatnak az elkövetkezendő előadásokhoz is. Színesítsék tovább Baja városának kulturális életét sokak örömére!

 

Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások