Montázs-est – A Montázsmagazin 2016. április 23-án 16.00 órakor tartotta újabb Montázs-estjét a Kecskeméti Katona József Könyvtárban. Ez alkalommal a Ballószögben élő Demeter József és családja jött vendégségbe a Magazinhoz.

 

demeter048

 

Demeter József (becenevén DeJó) sokoldalú művész, polihisztor: újságíró, költő, író, festőművész, grafikus, koreográfus, népzenész, nótafa, előadóművész…

1990-ben költöztek Erdélyből Magyarországra. Feleségével, Terikével és a két fiával a semmiből teremtettek otthont maguknak. Ahogyan elmondták, ez igen nehéz volt: míg Romániában megvetett magyarok voltak, átköltözésük után Magyarországon semmibe vett „románok” lettek. Meg kellett küzdeniük a megbecsülésért, hogy Itthon Otthon érezhessék magukat. Ez sikerült is: befogadták őket, de megtartották székely-magyar érzéseiket, ápolják az ottani kultúrájukat, a népzenét, néptáncot, ezért emlegetik úgy Józsit, hogy a „ballószögi székely”.

 

demeter 027

 

A Montázs-est beszélgetését Szeli Sára moderálta. Az első részben szó esett az erdélyi gyermekkorról, a neveltetésükről, az ottani szokásokról, a szülőfalu, Magyardellő néphagyományairól, a népzenéről. Nem csak Józsi versei, prózai írásai, festményei táplálkoznak ezekből a hagyományokból, de a család többi tagja is erre az alapra építi az életét, karrierjét.

 

demeter021

Demeter József, Demeter Lehel, Szeli Sára

Demeter József sokoldalú művészetéből kaptunk ízelítőt Gyöngyösi Szabó Katalin értő, szép tolmácsolásában, aki verseket és prózarészletet olvasott fel az est során. A népzenéhez fűződő kapcsolatukról a családtagok bizonyságot is tettek, hiszen Józsi hegedűszavára együtt énekelt magyardellői népdalt a három generáció: az apa és anya mellett a fiúk és az unoka is. A ifjú Demeter Levente sámándobon is játszott. A fiúk nagy tisztelettel tekintenek a családfőre, ahogy az egy székely családban illik.

 

demeter043

Gyöngyösi Szabó Katalin, Demeter József

De már a maguk útját járják. Igaz, apjuk tréningezte őket kicsi koruktól fogva az asztaliteniszben, és kitartó munkájuk meghozta a gyümölcsét. Demeter Lehel hivatásos sportoló lett, nagy sportkarriert futott be: többszörös magyar bajnok és osztrák bajnok is. Nem csak kiemelkedő játékos, de edző is. Az idősebb fiú, ifj. Demeter József két diplomával rendelkezik, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál osztályvezető. A szülők nagyon büszkék mindkét fiukra. Noha nem örökölték apjuktól a művészetek nagyarányú művelését, nevelésük során beléjük ivódott a kultúra szeretete.

 

demeter052

Ifj. Demeter József és fia, Demeter Levente

Jó hangulatú rendezvény volt. DeJó hegedült, népdalokat énekelt, csaknem táncra is perdült. Sok érdekes történetet hallottunk a családjukról, hivatásukról, Erdélyről. A beszélgetés közben a háttérben folyamatosan vetítették a családi fotókat, Józsi festményeit, grafikáit, ezek még hangulatosabbá tették az összejövetelt. Józsi közben több vendégnek is megrajzolta az arcképét, amit azonnal oda is adott neki. 

 

demeter089

Az együttmuzsikálás és éneklés öröme

Köszönet a Montázs-est vendégeinek, mindenkinek, aki eljött, hogy megismerje és meghallgassa ezt a tiszteletre méltó családot, akikben megcsodálhatjuk az emberi tartást, a küzdeni akarást és tudást, valamint azt, hogy bánatukban és örömükben is dalra fakad a család apraja-nagyja.

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások