Az UNESCO kezdeményezésére 1984. április 18-án ünnepelték először a Műemlékvédelmi világnapot.

A föld valamennyi természeti és kulturális kincse az emberiség közös öröksége. Elődeink generációitól örököltük, és valamennyiünk feladata annak megőrzése és védelme. Ezen a napon az egész világon egyidejűleg ráirányítódik minden ország és nép figyelme ennek az örökségnek a sokszínűségére és gazdagságára, és újra tudatosul bennünk, hogy azok fennmaradásához hatalmas erőfeszítésekre van szükség. Nevezik ezt a napot a Világörökség napjának is.

A magyarországi helyzet

A különböző országoknak más és más lehetőségük van a műemlékvédelemre. Magyarországon a helyzet az európai átlagnál kedvezőtlenebb. Bár az országos listán több mint tízezer műemlék szerepel – szobrok, középületek, templomok -, sok közülük elég elhanyagolt állapotban van anyagi okok miatt. Mégis, amit tehetünk, megtesszük. Országszerte kulturális programokat hirdetnek erre a napra.

Kecskeméten a hajdani Serház ad otthont a terület népi iparművészeti remekműveinek:

a faragást, a fazekasságot, a hímzést, a szövést, és a népi kismesterségeket mutatják be 600 m2-en. A város jellegzetes épülete 1983 óta áll a Országos Műemléki Felügyelőség védelme alatt. Itt kapott helyet a Magyar Népi Iparművészeti Gyűjtemény. Címe: 6000 Kecskemét, Serfőző utca 19. Tel: 76/327-203
Világnapi nyitva tartás: április 17-én,  10-17 óráig, a gyűjtemény díjmentesen látogatható.

Weninger Endréné