Repül az idő! Itt a május! Nem rég még a fagyok elmúlását vártuk, most pedig már gyönyörködhetünk a természet újjáéledésében. Sétáink alkalmával színes tulipánok ringatják magukat a szélben, pitypangok sárgája vonzza a tekintetünket, s a virágzó gyümölcsfák popkorn-gyár módra kelletik fehér virágaikat a méheknek, rovaroknak beporzásra. 

majus

Sólya Veronika fotója

Május az év ötödik hónapja a Gergely-naptárban, 31 napos. Nevét Maia görög istennő római alakjáról, Maia Maiestasról kapta, aki ősi termékenységistennő volt a római mitológiában. A 18. századi nyelvújítók szerint a május: zöldönös. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi. Az Ikrek havának is nevezik.
Érdekesség: a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint a következő év januárja.

Ünnepek:

Május 1. A munka ünnepe

E nap 1889-ben a II. Internacionálé megalakulásával lett a nemzetközi munkásmozgalom, a Munka ünnepe. A választás igen szerencsés volt. Mint az ősi tavaszi ünnepkör kitüntetett napjához, Európa-szerte régóta hozzákapcsolódott a majális és a májusfa-állítás szokása. A határozat az ünneplő nép számára csak új tartalommal gazdagította az ünnepet.

Népszerűsége láttán az egyház, hogy a kommunista befolyást ellensúlyozza, még meg is szentelte a napot. XII. Pius pápa május elsejét Munkás Szent József mellékünnepévé avatta.

majus
Május első vasárnapja – Anyák napja, ugyanakkor a Nevetés világnapja is!

Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük.

Május első vasárnapja a nevetés világnapja. Először Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg 1998-ban. A világnap célja, hogy egyre többen vegyenek részt a mozgalomban, amelynek révén nemcsak közérzetük javul, hanem egészségüket is sokan visszakaphatják. Hazánkban is számos hahota-klub működik

A hónap első hete a Születés hete

A születés hetét 2003-ban rendezték meg először. Az országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozat célja, hogy a várandósok és családjaik minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módjának, helyének, valamint a „kísérő” kiválasztásának tekintetében.

A szervezők igyekeznek bemutatni a különböző a választási és döntési lehetőségeket, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváit, a megfelelő döntést elősegítő kutatási eredményeket és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait.

majus

Izolda és Benedek nagyon szeretik egymást – Sólya Veronika fotója

Május harmadik vasárnapja: Madarak, fák napja

1902. május 19-én Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.

Pünkösd

Időpontja változó (a húsvét utáni 50. napon tartják), május 10-e és június 13-a közé eshet. A keresztény egyház a Szentlélek eljövetelét ünnepli e napokon. Ez évben május 23-24-én ünnepeljük.

Időjáráshoz kapcsolódó megfigyelések:

Szólás: A májusi eső aranyat ér.
Május 12-13-14.
Pongrác, Szervác és Bonifác, ókeresztény vértanúk napja. Időjárási megfigyelések kötődnek ezekhez a napokhoz (fagyosszentek). Az egyébként meleg májusi időjárás általában hirtelen hűvösre fordul ilyenkor, nem ritkák az éjszakai fagyok. Védekezésképpen a gyümölcsösökben ilyenkor füstölnek. A kényes egynyári zöldségeket, uborkát, paradicsomot csak a fagyosszentek után ültették el.

Pünkösd – Az ünnephez kapcsolódnak időjárás- és termésjósló hiedelmek is. Ha ilyenkor esik, jó termés várható. A régi öregek e napokon zöld ágakat tettek az istállókra, a házakra, a kerítésre a gonosz szellemek ellen.

Május 25.
Orbán a szőlősgazdák, kádárok, kocsmárosok védőszentje. Sajnos ezen a napon is gyakori a hideg éjszaka, ami a szőlőnek különösen ártalmas, ezért a szőlőben szobrokat emeltek neki, illetve ezen a napon a szőlőtermő vidékeken szentmisét tartottak tiszteletére.

majus

Sólya Veronika fotója Zsoli kutyájával

A pandémia miatt nehéz most útra kelni, programot szervezni, szállást foglalni.  De kínálják magukat az erdők, parkok, folyó- és tópartok sétákra, üldögélésre, napfürdőre. A teraszokon már kóstolhatunk egy fagyit, hűsölhetünk egy limonádéval. Túrára gondolva inkább egy arborétumot vagy egy erdei tanösvényt válasszunk a zsúfolt városok helyett! Hívogatók a kiskertek, a „balkonkertészetek” is gazda után sóhajtoznak.

A nagy tiszteletnek örvendő néhai Bálint gazda tanácsai:

1. Az idejében elvetett sárgarépa, petrezselyem, spenót, hónapos retek magjai már kikeltek. A sűrűre sikerült vetéseket most kell megritkítani, nagyon ügyelve arra, hogy a gyengébb, kisebb növényeket húzzuk ki a talajból, és az erősebbek növekedjenek tovább.
2. Május elején jön el az ideje a paradicsompalánták kiültetésének. Ezt a növényt úgy kell elültetni, hogy a szárának egy része is a földbe kerüljön, mert azon is gyökereket fejleszt és ezek elősegítik a tápanyagok felvételével a növény gyors fejlődését és virágzását.

3. Ebben a hónapban befejezzük a palántázást.
4. Májusban nem csak a növények fejlődnek hatalmas lendülettel, de a kártevők és a betegségek is serénykednek, és sok gondot okoznak a növényeit féltő kertésznek. Ha lehet, kerüljük a vegyi védekezést. Természetes úton szabaduljunk meg a kártevőktől. (Csalánlé, szódabikarbónás permet, stb…)

Mindenesetre tartózkodjunk minél többet a szabadban! Élvezzük testünkkel-lelkünkkel a szürke időszak után a simogató napfényt! Jókedv-fokozónak olvassák Petőfi versét:

majus

Sólya Veronika fotója – Dunaszentgyörgy

Petőfi Sándor: Mi kék az ég!

Mi kék
az ég!
Mi zöld
a föld!
Zöld föld felett, kék ég alatt
hangos pacsirta fütyörész;
dalával a Napot kicsalta,
a Nap rá gyönyörködve néz.

Mi kék
az ég!
Mi zöld
a föld!
Zöld a föld, kék az ég, tavasz van.
És én oly sült bolond vagyok,
hogy idebenn a szűk szobában
kádenciákat faragok!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

Áprilisi hónapsorolónk

 

 

Hozzászólások