Kavicsfestés – A Kati és Eszter barátnőm által létre hívott Tengerszem Föstőtáborban, 2011-ben keletkeztek az első Macs’Kavicsok.

macskavics1

Kertjükben van egy “Kőkút”, ahol gyűjtögetik a szebbnél szebb kavicsokat.

kokut
2010-ben már a japán kalligráfia jegyében festegettem emberszimbólumot az ebből a “kőtárból” válogatott kavicsokra tussal.

 

kanji

„Van egy kanji, elsők között tanuljuk, ha japánul tanulunk. Ez az írásjegy a jin, nin, hito (dzsin, nin, hito) olvasatokkal rendelkező ember (人). Nézzük meg történetét.

Amikor először tanultam leírni ezt a kanjit, a mesterem egy nagyon szép történetet mesélt arról, hogy mit ábrázol maga az írásjegy. Én mindig úgy képzeltem a nyugati fejemmel, hogy az ember írásjegye egy embert ábrázol, ahogy két lábon áll. A mesterem viszont úgy tanította, hogy a két szár két embert ábrázol, ahogy támogatják egymást mindenben, lévén az emberben ez egy értékes tulajdonság. Az emberek képesek egymás segítésére. Éppen ezért van az, ha leírjuk ezt az írásjegyet, akkor a két szárának egyforma erősnek kell lennie. Érdekes, nem? Ezzel a gondolattal egy teljesen más érzés- és gondolatvilágba tekinthetünk be, mint amilyen elképzelés mondjuk az enyém volt.
Az ember kanjija így egyben a közösséget, az együtt való munkálkodást is magában hordozhatja. (Gáncs Nikolasz- japán kalligráfus)

 

2011-ben a tábor “föstőinek’ újra lehetőségük volt válogatni e gazdag kőtárból.

mcsakvics2

Lám ebben a kavicsban benne volt a Macs’, alig kellett hozzáfesteni tussal…

 

Akkor én macskákban utaztam…

A kavicsfestés kellékek: kavicsok, akrilfesték, színes tus, ecsetek

Később a haiku-kalligráfiák közé is begördültek a macs’kavicsok…

mcsakicshaiku

Antalffy Yvette

Forrás: KREHAB-Y blog