Leonardo da Vinci neve napjainkban legtöbbekhez talán Dan Brown elhíresült regénye, a „Da Vinci-kód” közvetítése révén jutott el, melyben különleges szerep jut a reneszánsz művész festményein állítólag szereplő titkos utalásoknak. Leonardo festő, szobrász, építész, mérnök és tudós volt egy személyben. Talán kevesebben tudják, hogy feltalálóként is számon tartjuk, és a Loire-menti kastélyok egyikének tervezésében is tevékeny részt vállalt.

Korai évek

Szülőhelye a kis toszkán város, Vinci melletti falucska. Szülőháza ma is megtekinthető a lankás toszkán dombvidéken. A kor szokásainak megfelelően a tehetséges fiú egy ismert festő (Verocchio) firenzei műtermébe lépett be gyakornoknak, hogy elsajátítsa a „szakma” csínját-bínját. Kezdetben kisebb részleteket, figurákat festett, míg idővel teljesen önálló munkával is megbízták: egy firenzei kápolna oltárképét alkotta meg. Hamarosan elhalmozták megrendelésekkel.

 

Uralkodók szolgálatában

Milánóban a Sforza-család udvari művésze és mérnöke. Monumentális lovasszobrot tervez, és a Santa Maria delle Grazie-kolostor ebédlőjében megfesti az egyik fő művének tartott „Az utolsó vacsora” című képet.
Az 1500-as évek elején a hírhedt Cesare Borgia (VI. Sándor pápa törvénytelen fia) szolgálatában hadigépeket és erődítményeket tervez.

Firenzei éveinek gyümölcse a „Mona Lisa”és a Palazzo Vecchio (Városháza) falainak díszítése (csatajelenetet ábrázolt). Rómába utazik a pápa megbízásából. 1517-ben a francia király, I. Ferenc meghívására Amboise közelébe költözik, ahol részt vesz Chambord kastélyának tervezésében, építésében. Két évvel később Franciaországban hal meg.

Több tudományág előfutára: víztározók és hidak terveit készítette el, foglalkozott optikával, folyószabályozással, geológiával, anatómiával. A minél élethűbb emberábrázolás érdekében tudományos igényű, a korban egyébként tiltott boncolást végzett. Tervei nagy része azonban megmaradt a vázlatok szintjén, később mások készítették el a gépeket, amelyeket Leonardo álmodott meg. Korát megelőző újításait az utókor nagyra értékeli: Leonardo kiérdemelte az „uomo universale” (egyetemes ember) elnevezést.

 

 

Weninger Nóra

Hozzászólások