Kotaszek Hedvig a KI/S/SZÁMOLÓ /1993!/ és a KISZÁMOLÓ című tankönyvsorozatok kitalálója és létrehozója – A kortárs magyar képzőművészetben, a lírában, de még a pedagógiai módszertanban is ujjlenyomatot hagy Kotaszek Hedvig képzőművész, költő, pedagógus.

kotaszek hedvig

Önarckép

Kotaszek Hedvig alkotásai – grafikák, festmények, szobrok, versek, próza és fotók – életművének állomásai, az önkeresés, a lelki mélységek, szeretet, szerelem a gondolatok „fehérvirágos rejtjelébe” vezetnek.

Sajátos formanyelv, finom vonalvezetés, egyéni stílus az övé. Sejtelmes, titokzatos nőalakok domináns motívummá váltak alkotásaiban. Noha nem a művész dolga, hogy megmagyarázza képeit, rajzait, most mégis erre ösztönzöm az alkotót.

Fantáziából dolgozol? Amit gondolsz, érzel, azt fested, rajzolod, vagy vannak előképek? (Nézed a tájat, embereket…) Olyan, mintha létezne egy alapkép, amelyből számtalan mű születik. A mű születése tehát jelenkori, de az üzenet örök, időtlen, mélységekig hatol. Néha a fényre, egy érzésre, jelenségre hívod fel a figyelmet. Őrzője lettél egy lángnak: varázsolsz, szerethetővé teszed kusza világunkat.

Érzelmeimen keresztül szeretném széppé és szerethetővé tenni világunkat magam és mások számára is. Varázslatos belső világomban élek. A Lélegzetvétel számomra az alkotás. HÁLA érte minden Ősöm szellemi, lelki, anyagi létezésének…! Életemben háromszor fordult elő, hogy előre láttam a képet, amit aztán később pontosan úgy létre is hoztam.

A többi művemnél magam sem tudom előre, hogy mi lesz belőle. Húzom az érzelem-vonalaimat, hagyom érvényesülni a tudatalattimat, és a végén rácsodálkozom a kész művemre. Ezekben igazolva látom belső világomat, az engem foglalkoztató érzelmeket, gondolatokat.

Műveidet nézve úgy vélem, a modern technika segítségével próbálod feltárni a lélek mélységét, megfogalmazni az igazságot. (Madártánc, Szerelmi álmok, Virághajam, lepkeszárnyam, Lángőrző, Álmodozás…) Jól látom mindezt?

Margókám, Te egy nagyon mélyen érző és értő Lélek-Fény vagy. Még soha senki nem fogalmazta meg ilyen jól a művészetemet. Akárha én írtam volna. Sajátomnak érzem minden szavadat, jelződet, stílus-elemzésedet.

Képeimet is fentről, illetve a belső tudatalattimból – ami ugyanaz – készen kapom. Enyém csak a meglepődés, amikor a kész műre rácsodálkozom, hogy érzelmeim kivetüléseképpen létrehozhattam őket.

Körülöttünk minden oly’ gyorsan változik, még az évszakok is. A környezet, a természet pusztul. Az ember a szépség, a harmónia után vágyik. Ezt nyújtják képeid. Benned, a lelkedben is ilyen képeid sugározta békesség van?

Igen. Nem győzök hálát adni varázslatos belső világomért. Nem is értem, mivel érdemeltem meg ezt a csodát! Általában kiegyensúlyozott harmónia tölt el, bár az utóbbi 3 évben a külső világból csak jönnek, egyre jönnek a sötét fellegek, amik az utóbbi műveimben is teret követeltek már maguknak. /Lásd pl. Covid, háború…/
Minden ember egy külön világban él, amit saját maga teremtett meg magának, csak azon csodálkozom, hogy vannak közös történéseink, emlékeink.

Mikor kezdtél el festeni, verset írni? Írás, festészet, grafika. Mind az önkifejezés eszköze. A költészet vagy a képzőművészet volt korábban?

Verseket írtam már 8 éves koromtól. Tízévesen szobrokat készítettem és fotóztam. Már gyermekkoromban szoros kapcsolatban álltam az irodalommal, a képzőművészettel. Érdekes módon grafikákat és festményeket csak 33 éves koromtól alkotok.

Olvasmányélményeid közül mit emelnél ki? Melyik volt az első mű, ami megragadott, maradandó élményt nyújtott?

A szobrok arcának, finom vonásainak simogatása /múzeumokban/, valamint művészeti albumok lapozgatása és Ady Endre versei..

Verseid gazdag képalkotásukkal, különleges szókapcsolataikkal keltik föl az olvasók figyelmét. Sokszor egy-egy képet vers is kísér. Ez mivel magyarázható?

Teljesen mindegy, hogy a bennem rejlő hatalmas, varázslatos világ, az érzelmeim milyen formában törnek elő, /vers, szobor, festmény, grafika, pasztell kép/, csak ki a Fényre vágynak sürgető kényszerrel. Amíg bennem a csodálatos érzelem, addig ösztönös, hatalmas erővel törnek elő a versek, képek… Csodák csodájára, de azt kell mondanom ma is, amit gyermekkoromban mindenki kételkedve fogadott, hogy szinte az összes versemet készen kaptam fentről, mondatonként, a belső dallamomra rímelve…
A szabad vagy a kötött versformának adsz nagyobb teret? Mitől függ a választás?

Mindig csakis a belső dallamom határozza meg verseim ritmusát, dallamát.

kotaszek hedvig

Különleges helyzetű alkotó vagy: művész, aki pedagógusként naponta találkozott a gyermekekkel, az őket foglalkoztató problémákkal. Esetleg ez indította el benned a gondolatot, hogy jó lenne egy olyan tankönyv, amely a kisgyermekek számolási nehézségeit megkönnyítené?

Ez így van. A három évtizedes tapasztalatom egyfolytában mutatta, hol van nagy, bepótolandó hiány a gyermekek matematikai alapjaiban, az alapkészségek elsajátításában. A mechanikus számolási készségek fejlesztésében! Ezért és erre találtam ki, írtam a tankönyvsorozatomat. Osztályom gyermekei illusztrálták legtöbb matematika tankönyvemet.

Ezért találtam ki a Kotaszek Hedvig: KI/S/SZÁMOLÓ című tankönyvemet, amely a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában jelent meg 1993-ban! Ezt még öt matematika tankönyv követte a Műszaki Kiadónál, a Kotaszek Hedvig: KISZÁMOLÓ 1.o. 2.o. 3.o. 4.o. és a Mértékegységekről címen.

Legújabb KISZÁMOLÓ matematika tankönyvem a Szorzás-osztás tanításáról és gyakorlásáról a MEK-en található, még soha nem jelent meg papír formátumban. Gondolom, nincs igény rá. Bár a MEK számok nem ezt mutatják.
Kiszámoló: Szorzás-osztás / Kotaszek Hedvig

kotaszek hedvig

E matematikai témájú tankönyveken kívül jelent meg könyved nyomtatásban, vagy írásaid a Magyar Elektronikus Könyvtárban olvashatóak?

Egy papír alapú grafikás-verseskönyvem van a matematika tankönyveimen kívül, a LÁNGŐRZŐ. A többi a MEK-Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteményében, digitálisan található.

Felkérésre illusztráltam többek között az International Kodály Society, Nemzetközi Kodály Intézet 33 országban angolul /és még kb. 32 nyelven/ létrehozott és megjelent könyvét, melynek címe: Music, a Universal Language.

Miért részesíted előnyben a MEK elérhetőséget?

A MEK-en lévő könyveim, Életművem, /Rózsa 1.2.3.4.-OEUVRE-Rose 1.2.3.4./ stb. legtöbbje művészeti album. Nem tudom elképzelni, hogy bármelyik kiadó színesben, megfelelő minőségben foglalkozna velük. Illetve voltak korszakaim, amikor próbálkoztam velük, de aztán el kellett fogadnom a lehetetlent.

Szívemből érzem annak az igazát, hogy a műveink a fiókban is ugyanúgy hatnak, és ugyanúgy hozzájárulnak a világ alakításához, mert rezgés a világ, rezgés benne minden emberi lény, sóhaj, alkotás és érzelem, de még a szilárd anyagi tárgyak is. Minden, az egész világunk…

A MEK-en legalább nagyon sokan láthatják és látják is, és a sok kis öröm, amit okozok ezzel az embereknek, összeadódik.
Bár a MEK-en nincsenek fent a Kotaszek Hedvig: KISZÁMOLÓ matematika tanköny sorozatom könyvei, / az egy Kotaszek Hedvig: KISZÁMOLÓ Szorzás-osztás címűt kivéve…/ és nem is tölthetők le sehol! Lassan már sehol sem lesznek kaphatók, pedig nálam mindig rengetegen keresik őket…

A Montázsmagazin Számadás című pályázatán első helyezett lett az Őrző című festményed, amely az antológia borítóján is látható. Az anya és gyermeke bensőséges, szeretetteljes kapcsolata, az anya őrző, védő szeretete sugárzik a képről. Gyönyörű. Mit jelent számodra a Montázsmagazin díja?

Feltételek nélküli szeretetet. Szeretetteli ölelést.
Mindazt, amit az itt következő két könyvemben kifejeztem:

Szeretlek 1. / Kotaszek Hedvig ; illusztrátor Kotaszek Hedvig

Szeretlek 2. / Kotaszek Hedvig ; illusztrátor Kotaszek Hedvig

Kiállításokon megtekinthetők képeid, vagy erre az online tér kínál lehetőséget? Könyveid hol érhetik el, hol vásárolhatják meg az érdeklődők?

Könyveim utolsó példányai talán még kaphatók valahol, ha valaki sokáig kutat utánuk. Két éve elhagytam utolsó kiadómat, a Műszaki Könyvkiadót is, ahol 26 évig voltak kaphatók kereskedelmi forgalomban Kotaszek Hedvig: KISZÁMOLÓ matematika tankönyv sorozatom könyvei. Jelenleg a 20 könyvem mindegyike szabad, egyik sincs lekötve semelyik kiadónál, és nem kaphatóak sehol sem, az utolsó példányok kivételével.

Kérdésedben a válasz. Igen, az online térben sokkal nagyobbak a számbeli és térbeli lehetőségek. Régebben tíz évente tartottam egy-egy hatalmas, gyönyörű kiállítást, mindegyiket csakis felkérésre!

Mi a vágyad?

1. Szeretném, ha szülővárosom, Tatabánya végre valahogyan tudomást venne rólam és egész életem munkásságáról! Személyes életem legnagyobb szomorúságára ezt még sehogyan sem sikerült elérnem.
2. Régi vágyam, hogy a Karácsonyról szóló könyvemet egy kiadó kiadja és árusítsák, hogy végre a benne foglalt 250 oldalnyi karácsonyi művem: versek, fotók, festmények, elektrografikák eljuthassanak a családok karácsonyfái alá.

Kotaszek Hedvig: Karácsony Lelke – Spirit of Christmas

Kedves Hedvig! A Montázsmagazin és a magam nevében további alkotókedvet, ihletet, sikereket, jó egészséget kívánok.

Köszönöm. Mindenkinek ezeket kívánom én is szeretettel.

Kotaszek Hedvig honlapja

 

Orosz Margit

 

A szerző korábbi írása

 

Hozzászólások