Az amerikai sorozatok gyorsabban eljutnak Magyarországra, és nagyobb visszhangot kapnak, mint az angolok, azonban a BBC-nek így is sokat köszönhetünk. A csatorna sok rövidsorozatot készít (ennek köszönhetjük például, hogy immár évek óta gyönyörködhetünk Mr. Darcy ikonikus tavas jelenetében), azonban van olyan sorozata is, amely évtizedeket tudhat maga mögött. Ilyen például az 1963 óta futó Ki vagy, Doki? című sci-fi történet is.


A sorozat főszereplője maga a címszereplő Idő Úr, aki TARDIS nevű, kék rendőrségi telefonfülkének álcázott időgépével téren és időn keresztül utazgatva próbál rendet teremteni a világban. Nagy benne a tudás és az az iránti vágy, utálja az erőszakot, ellenben imádja az emberiséget, így minden veszéllyel szembenéz, hogy megvédje őket. A világ megmentésével járó fantasztikus kalandokat útitársaival éli át, többnyire nem meglepő módon, kedves, csinos, fiatal hölgyekkel…
Mivel a sorozat már évtizedek óta fut, magát a főszereplőt alakító színészt is folyamatosan cserélik, ám ennek megvan a maga történetbeli oka. A Doktor Idő Úrként két szívvel rendelkezik, így a mások számára halálos sebesüléseket ő túl tudja élni úgy, hogy teljes egészében regenerálódik: ilyenkor nem csak alakot, hanem jellemet is vált.
A Ki vagy, Doki? alapvetően két részre osztható, az első felét 1963-1989 között sugározták, míg a másodikat 2005-ben kezdték el, és napjainkban is forgatják. A fejlettebb technológia és korszerűbb effektek miatt érdemesebb a 2005-ös sorozatot megnézni, mely önmagában is megállja a helyét, és Angliában híres, sikeres és tehetséges színészeket sorakoztat fel. Először Christopher Ecclestont láthatjuk a Doktorként, majd a britek nagy tehetségét, David Tennantot, 2010 óta pedig Matt Smith játssza a Doktort, akit idén érdemei miatt azzal tiszteltek meg, hogy vihette az olimpiai lángot.

 

Hargitai Ági

Hozzászólások