190 évvel ezelőtt született Jókai Mór, a híres mesélő. Manapság népszerűsége fokozatosan csökken, stílusát, témáit sokan elavultnak tartják. Én magam csaknem valamennyi regényét olvastam, mégis élvezetet jelent számomra, ha néha valamelyikbe újra beleolvasok. Jókaitól még ma is nagyon sokat tanulhatunk.

jokai1

Hihetetlenül érdekes témákról írt! Romantikus írónak tartják, akit sokat foglalkoztatott a magyar történelem. Kedvenc témái közé tartozott:
•    a török háborúk és Erdély története (Törökvilág Magyarországon, Erdély aranykora, Fráter György)
•    a Rákóczi szabadságharc (Szeretve mind a vérpadig, A lőcsei fehér asszony)
•    a reformkor és a szabadságharc (Egy magyar nábob, Kárpáti Zoltán, A kőszívű ember fiai).

jokai4

Művei között találhatunk izgalmas kalandregényeket is (Szegény gazdagok, A lélekidomár, Szép Mikhál). Késői műveiben érdeklődve fordul a modern kor felé – a Fekete gyémántok a modern iparosítás és a kibontakozó pénzügyi spekuláció leírása. Egy kevésbé ismert regényében (Asszonyt kísér, istent kísért) ijesztő képet ad a modern nagyvárosról és a terrorcselekményekre készülő anarchistákról.

Egyike volt a tudományos-fantasztikus irodalom első magyar képviselőinek (A jövő század regénye). Külön meg kell említenünk csodálatos tájleírásait, például a Vaskapuról Az aranyember-ben.
Műveit idős korában száz kötetben adták ki, de ez nem tartalmazta valamennyi írását. Ha valaki megkérdezné tőlem, melyik a tíz legjobb Jókai regény, én a következőket feltétlenül ajánlanám elolvasásra:

 

jokai3

Jókai top 10:
1.    Egy magyar nábob
2.    Kárpáti Zoltán
3.    Erdély aranykora
4.    Szeretve mind a vérpadig
5.    Fekete gyémántok
6.    A kőszívű ember fiai
7.    Szegény gazdagok
8.    Egy az Isten
9.    És mégis mozog a föld
10.    Az aranyember

Weninger Endre

Hozzászólások