Egy kutya, Bella két évet és 600 kilométert tesz meg, hogy hazajusson imádott gazdájához. Közben számos kalandban van része, sok emberrel és állattal találkozik, akiknek így vagy úgy, de megváltoztatja az életét. Amellett, hogy a film kiváló családi kikapcsolódás, van mit tanulnunk a négylábú főhőstől: emlékeztet minket arra, melyek is az igazán fontos értékek az életben.

Állatos filmeket általában jobban félek megnézni, mint egy horrort vagy pszichothrillert. Sőt, csak akkor veszem hozzá a bátorságot, ha előzetes tájékozódás után arra jutok, hogy egyik állatnak sem lesz baja, és a sztori happy enddel zárul.

Még karácsony előtt láttam az Egy kutya hazatér című film előzetesét. Megtetszett, és elhatároztam, hogy meg fogom nézni. Már a címe is pozitivizmusra adott okot, hisz „elspoilerezte”, hogy a bundás főszereplő haza fog térni. Ennek ellenére azért aggódtam egy kicsit, de mint kiderült, szerencsére alaptalanul. De ne ugorjunk mindjárt a végére!

A film elején a főhős, Bella még csak kölyök, akinek elég nehezen indul az élete. Kóbor kutyának születik, és miután anyukáját meg a testvéreit elviszik a sintérek, őt egy anyamacska neveli egészen addig, míg nem találkozik Lucas-szal, ez a találkozás pedig szerelem első látásra. A fiú hazaviszi, és ő lesz a gazdája. Bellát mindenki imádja, köztük a fiú anyja is, egy poszttraumás stressz szindrómával küzdő veterán katona. A kutya nemcsak neki segít, de rövidesen a többi terápiára járó veteránnak is a kedvence lesz.

Bella tökéletes életébe egy rosszindulatú üzletember zavar be. A férfinak Lucas-szal van konfliktusa, akin azzal akar bosszút állni, hogy elszakítja tőle imádott kutyáját. A film Denverben játszódik, ahol a törvény szerint tilos pitbullt tartani. A film elején az anyakutya tényleg annak tűnik, de Bella nem különösebben néz ki bull típusú kutyának. Ami pedig a törvényt illeti, utánanéztem Denver város honlapján, és valóban így van, az ilyen fajta kutyáknak tilos a tartása ezen a vidéken. Erről azt gondolom, elég szomorú, hogy ez a valóság, és nem csak a film kedvéért kitalált fikció. Nem hiszek abban, hogy egy kutya eredendően rossz, minden csak nevelés kérdése. Egy bull típusú kutya is lehet ugyanannyira bújós mackó, mint egy bernáthegyi.

Bella gazdái mindenesetre nem tehetnek mást, elköltöznek, a lakáskeresés idejére pedig elviszik a kutyát Új-Mexikóba ismerősökhöz. Szegény azonban nem érti, miért történik mindez, és az első adandó alkalommal elszökik, hogy hegyen-völgyön, hóban és jégben átvágjon Colorado államon, és visszajusson imádott gazdáihoz. Az út végül jóval hosszabb, mint számít rá: két év alatt teszi meg a 600 kilométert, és közben mindenféle kalandokba keveredik, számos emberrel és állattal találkozik. Ezeket nem sorolom fel mind, egyet azonban érdemes kiemelni. Az erdőben mellé szegődik egy árva pumakölyök, Bella pedig úgy dönt, segít neki, és ahogy annak idején őt a cirmos, úgy nevelgeti ő is a pici vadmacskát. Megható és érdekes figyelni a kapcsolatot a két állat között, szinte mintha emberek lennének.

Mivel már a cím elmondja a sztori végét, így bátorkodom én is elárulni, hogy végződik a film. Bella egy sor megpróbáltatás és még egy utolsó csavar után végre hazatér, és újra egymás nyakába borulnak gazdájával. Sőt, a gonosz, avagy a sintér is elnyeri méltó büntetését. Bár ha valaki engem kérdez, jóval nagyobb büntetést is kaphatott volna. A film bizonyos pontjain ugyanis ellenszenvesebb, mint Hannibal Lecter, Bellatrix Lestrange és a Joker együttvéve.

De a lényeg, hogy ott van az a happy end. Bár Bella sok emberrel és állattal találkozik hosszú útja során, sokakat megérint és megváltoztatja az életét, de mégiscsak a gazdájával teljes az élete és a boldogsága.
Az Egy kutya hazatér összességében nagyszerű családi film. A gyerekeknek megtanít néhány fontos leckét a családról, a barátságról és az állatok szeretetéről, a felnőtteket pedig emlékezteti rájuk. Lehet, hogy a többség keményebb, mint én, de szerintem a vége elég megkönnyezős, így ha valaki megnézi, a biztonság kedvéért legyen nála papírzsepi.

 

Weninger Andrea

Fotó: Sonny Pictures Entertainment

 

 

Hozzászólások