Székesfehérváron, a királyok városában lévő Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében minden hónap első csütörtök délutánján egy irodalmi bemutatkozó napot, míg az utolsó csütörtök délutánon egy ünnepi festménykiállítás megnyitóját tervezte és kivitelezte Sipos Mari, az Ősfehérvár Alkotóközösség (továbbá ŐsfAlköz) vezetője. 

Sipos Mari

A zenés, verses kulturális programok közel négy éve, havi rendszerességgel hatalmas sikerrel működnek, ahol az ŐsfAlköz tagjai, hobby és örömművészei, valamint meghívott vendégelőadói bemutatkoznak a nagyérdemű közönség tiszteletére.

– Január hónapban egy Magyar Rekorder, a Cserhát Art díjas képzőművész, Vajda Ferenc Géza mutatta be különleges grafikáit, festményeit és fémből készült egyedi szobrait – Andrásiné Erika mentorálásával. Csató József újságíró, író, főszerkesztő „A kétéltű ember visszatér” című ifjúsági regényével lepte meg az olvasóterem látogatóit.

Vajda Ferenc Géza Cserhát Art díjas képzőművész, Magyar Rekorder, a Római Sas Birodalma és Rend Quaestora és alkotása

– Februárban a Cserhát Életműdíjjal kitüntetett Lencsés R. Julianna mutatkozott be olajjal festett alkotásaival az olvasóteremben, ahol kellemes csellómuzsika varázsolta el a vendégeket.
A méltán híres, világot bejárt, Andoki népzenéről ismert Los Andinos együttes vezetője, Tárnok Ákos hozott magával évtizedes emlékeket és egy kis zenét is, melyet hegedűn játszott zenésztársával az ŐsfAlköz örömére.

-Március hónapban győri barátainkat láttuk vendégül a Vörösmarty Könyvtár patinás olvasótermében, amikor is Győrvári Mária grafikáit, festményeit, fából faragott szobrait tekinthette meg egy hónapon át a művészetkedvelő közönség. Március 29-én a Krúdy Kör tagja, Újvári Ferenc költő mutatkozott be verseivel. Közreműködött Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy Kör elnöke Budapestről.

Újvári Feri volt a vendégem Király Lajos kíséreteben

– Áprilisban a Cserhát Művész Kör felhívására a tavaszi gála programján szép számmal jelentek meg az Ősfehérvár Alkotóközösség tagjai Budapesten, akik alkotásaikkal hatalmas sikert arattak az ünnepi gála alkalmával, hiszen a szakmai zsűri minden pályázónak pozitív értékelést adott a bemutatott alkotásokra a zsűrizés alkalmával.

Sipos Mari a Cserhát Gálán

A költészet napja alkalmából Sipos Mari kezdeményezésére már második alkalommal került sor a versmaraton megrendezésére, ahol József Attilára emlékeztek tisztelettel a versszerető barátok. Volt, aki saját verset mondott, de legtöbben a polihisztor költőre emlékeztek József Attila-versek elmondásával. Kiállították a költőről készült portrékat, grafikákat, festményeket, melyek József Attila emlékére készültek. Az eseményről a helyi média, az újság is beszámolt. (A költészet napi program ebben az évben is folytatódik.)
Győrből érkezett Gősi Vali író, költő, akinek tiszteletére eljöttek az irodalomkedvelő barátok az író-olvasó találkozóra. Cél a jó kapcsolat ápolása a megyehatárokon túlról is, hogy népszerűsítsük egymás művészetét.

M. Jankó János volt a vendégem, Kanizsa Józsi, a Krúdy Kör titkára beszélgetett vele

– Májusban Budapestről érkezett a Krúdy Kör festőművésze, Frida Lucia, akinek tárlatát egy hónapig tekinthette meg az olvasóterem közönsége. A hónap végén az irodalmi bemutatkozó napon M. Jankó János örvendeztetett meg verseivel, aki a Krúdy Kör titkárával, Kanizsa Józseffel érkezett Sipos Mari meghívására.

– Júniusban az Árpád-fürdő Galériában mutatkozott be első önálló kiállításán az ŐsfAlköz fiatal tehetséges alkotója, Szintai Kati, Cserhát Art díjas festőművész az emberi sorsokat ábrázoló alkotásaival.
16- án Turára indult a lelkes ŐsfAlköz csapat Bornemisza Attila meghívására a szeretetnapi ünnepi bemutatkozóra. A zenés, verses kulturális program baráti beszélgetéssel, finom ételek, italok fogyasztása mellett örömben, szeretetben zajlott. A meghívás ebben az évben is esedékes, melyre programokkal készülünk.

Turai szeretetnap Bornemisza Attilával és Gyenese Ildikóval

Egy fotókiállításnak lehettünk részesei a hónap utolsó csütörtök délutánján, amikor is Virág Lajos fotóművész lencsevégre kapott alkotásait és a Győri Antológia irodalmi társulatának verseit ismerhettük meg.
A sikeres hónapot Kecskeméten zártuk a Montázsmagazin születésnapi partiján, ahol az Ősfehérvár Alkotóközösség tagjai 65 darab antológiával távoztak, mely kötetekben többek között a saját írásaik, alkotásaik kerültek megörökítésre Weninger Erzsébet tulajdonos, főszerkesztő jóvoltából.

– Júliusban, a legmelegebb nyári hónapban sem szabadságolták magukat az ŐsfAl tagok, hisz nekik már minden nap ünnep, minden nap szabadság! A gondolataik is szabadon szárnyaltak, amikor egy ifjú tehetség, Dabóczy Gergely Cserhát Art díjas író, költő, festőművész mutatkozott be az ŐsfAlköz rendezvényén az Árpád-fürdő Galériában. Szintai Kati a Veszprém megyei Ősi településre kapott meghívást, ahol megdöbbenéssel, de örömmel fogadták az új, eddig még nem ismert, emberi sorsokat ábrázoló festményeit.

Dabóczy Gergely és Sipos Mari

– Augusztusban Igaz Gyöngyi Cserhát Art díjas alkotó festményeit, rajzait ismerhettük meg a patinás olvasóterem falai között, majd meglepetés születésnapi parti volt a hónap utolsó csütörtök délutánján az Ősfehérvár Alkotóközösség megálmodójának, alapító tagjának: Sipos Marinak a 65-re. Az ünnepségről Csató József írása megjelent a Délibáb Magazinban.

– Szeptember elején Kanizsa József meghívására a Krúdy Kör programján vettek részt az ŐsfAl tagok a Sashalmi könyvtárban, ahol Sipos Mari önálló irodalmi estje volt. „A szeretet ajándéka” című könyvének bemutatójával és egy csoportos kiállítás keretében mutatkozhatott be festményekkel: Idei Pintér Mária, Gyenese Ildikó, Igaz Gyöngyi, Dabóczy Gergely és Sipos Mari.

Sipos Mari (65 éves lett) Csató József társaságában

Szeptember 12-én a Vörösmarty Könyvtár felkérésére a Közösségek napja alkalmából Sipos Mari bemutatta az Ősfehérvár Alkotóközösség alakulását, működését, céljait.
13-án Pásztor Judit Cserhát Art díjas mandalaművész kiállítása nyílt meg a Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében, majd ezt követő napon a Római Sas Birodalma lovagavatási ceremóniájára voltak hivatalosak a Gellért Szálló Különtermében. Lovag Bornemisza Attila ajánlására Quaestorrá léptették elő az ünnepi ceremónián: Sipos Marit az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetőjét, Csató József újságíró, író főszerkesztőt, és Vajda Ferenc Géza Magyar Rekorder képzőművészt, de kaptak címeket más településekről határokon innen és határokon túlról érkező jelölteket is.

23- án a Tízezer lépés című jótékonysági sétán vettünk részt Sipos Mari vezetésével, ahol a befolyt nevezési díjak összegét az Amway cég megduplázta, és a beteg gyermekek jótékony célú felhasználására ajánlotta fel a plusz adományokkal együtt. Nánai Ferenc vállalkozó meghívására tettek eleget a jótékonysági sétával. A hónap utolsó csütörtök délutánján Csató József mutatta be új könyvét „Az aranyközép út, Az antik bölcsességek diadala” címmel nagyérdemű közönségünknek.

– Október első csütörtöki programján a Vörösmarty Könyvtár felkérésére az újra hasznosított anyagok felhasználásával, kézműves foglalkozáson vettünk részt, majd 17 órától Dabóczy Gergely Cserhát Art díjas festőművész, Grafikától festészetig című tárlatát nyitotta meg Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője.

Sipos Mari, Szintai Kati és T. Tamás Ferenc – A háttérben Szintai Kati festményei

13-án több mint 30 taggal képviselte magát az Ősfehérvár Alkotóközösség a Cserhát őszi Gála műsorában, ahol az ünnepi bemutatkozáson felül értékes okleveleket vehettek át az alkotók pályázati munkájuk elismeréseként. Az ünnepi ceremónia fővédnöke a Római Sas Birodalma vezetője, Janus Maximus Imperium Maius et Pontifex Maximus volt. 19-én Janus Maximus és néhány Sastárs Istenmezejére utazott egy rendezvényre, ahol vacsorával egybekötött zenés beszélgetős programon vett részt Csató József és Sipos Mari, a Római Sas Birodalma újonnan avatott Quaestorai.

24-én az ŐsfAlköz néhány tagja Sipos Marival egy faültetési programon vett részt a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnökének, Sipos Andrásnak a meghívására Székesfehérváron.
25-én a győri irodalmárok mutatkoztak be, tiszteltek meg jelenlétükkel, Tarsoly Beke Tamás poéta és Gmeindl Margit író, költő, a népszerű televíziós sorozat szereplője.

– November 8-án Sipos Mari Quaestor első önálló kiállítása nyílt a patinás olvasóterem falai között, ahol jelen volt Lovag Bornemisza Attila, a Cserhát Művész Kör elnöke, a Római Sas Birodalma Quaestor Priorja, aki az Év embere címet adományozta Sipos Marinak munkája elismeréséül. Az ünnepi kiállításon jelen volt Vajda Ferenc Géza Quaestor, Magyar Rekorder, képzőművész és Sipos Mari nagyérdemű közönsége, családtagjai, barátai, követői.

11-én a Krajczáros Alapítvány szervezésében Németh István elnök meghívására a II. Világháborúban elesett hősökre emlékeztünk a 100 éves évforduló alkalmával. Az emlékhelyeken gyertyagyújtással, versekkel, valamint a vérmező virágát ábrázoló pipacsos festmények adományozásával emlékeztünk.

15-én a Zila Kávézó Galériába kapott meghívást Budapestre a Krúdy Kör titkárától, Kanizsa Józseftől az ÖsfAlköz két Katalin nevű alkotója egy csoportos ünnepi kiállításra. dr. Tóth Katalin, Szintai Katalin festőművészek örömmel fogadták a meghívást. Az alkotók életútját Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője mutatta be, és örömét fejezte ki az együttműködésnek.

A hónap végén dr. Killy Ferencné, művésznevén Maár Helga Cserhát Art díjas író, költő mutatta be első verseskötetét, melynek címe „A virág is lehullik”.

– December 6-án ismét Budapesten, a Sashalmi könyvtárban mutatkozhatott be az Ősfehérvár Alkotóközösség néhány tagja a Krúdy Kör meghívására. Lovag Kanizsa József író, költő, a Krúdy kör titkára, Csepel Díszpolgára köszöntötte a vendégeket kedves szavakkal. Emberi sorsokat ábrázoló festményeit Szinta Kati mutathatta be, dr. Tóth Katalin Cserhát Art díjas alkotó selyemből készült egyedi tervezésű festményeit, olajjal, diópáccal készült alkotásait hozta el az ünnepi kiállításra. Kő Cecília, a Special Method Version festőmestere is a csoportos kiállításon mutathatta be remek alkotásait, valamint első alkalommal mutatkozhatott be a többszörösen díjazott T. Tamás Ferenc író, költő, az ŐsfAlköz tagja.

Luca napján, 13-án tartotta az ŐsfAlköz évadzáró ünnepi karácsonyi programját, amikor Szőcs Sarolta Art díjas képzőművész, kézműves alkotó gyöngyből készült remekművei mellett festményeit és verseit is megismerhette nagyérdemű közönségünk. Az ünnepi programban Sipos Mari köszöntötte a Vörösmarty Mihály Könyvtár kinevezett új igazgatóját, Buriánné Tarró Editet, és megköszönte Lászlóné Lakner Lillának, minden vezetőnek és munkatársnak az egész éves áldozatkész munkát és a közös együttműködést, amely a kultúra ápolása, a hasznos szabadidő eltöltése, az írás, az olvasás fontossága mellett az örömszerzésre született. Megpecsételték az ünnep hangulatát az Együttműködési megállapodás aláírásával: egyrészről a Krajczáros Alapítvány elnöke, Németh István, másrészről az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetője, Sipos Mari.
Az ünnepi program költségeihez anyagi támogatást is nyújtott a Krajczáros Alapítvány, melyet ezúton is köszönünk.

Szőcs Sarolta Cserhát Art díjas képzőművész és gyöngyből fűzött koronája

Az Ősfehérvár Alkotóközösség 2016-ban közkívánatra jött létre Székesfehérváron, a királyi koronázó városban. Megálmodója, alapító vezetője Sipos Mari, aki a Vörösmarty Könyvtár Olvasótermében közel négy éve szervezi – mondhatni nagy sikerrel – a zenés irodalmi napokat, festmény-, fotókiállításokat és egyéb kulturális programokat.

A koronázó városban több helyszínen is, vidéki városokban Budapesten, Győrben, Móron, de kisebb településeken, mint a Veszprém megyei Ősiben, Jenőben, Iszkaszentgyörgyön, vagy Zámolyon, Lovasberényben is büszkélkedhetnek az örömművészek verseikkel, írásaikkal, festményeikkel, grafikáikkal, szobraikkal, vagy kézműves alkotásaikkal.

A közösség szoros kapcsolatot ápol az 50 éve működő budapesti székhelyű Cserhát Művész Körrel, a 35 éve működő Krúdy Gyula Irodalmi Körrel, a 7 éve működő kecskeméti Montázsmagazinnal. Az Ősfehérvár Alkotóközösség minden hónap harmadik hétfő délutánján egy örömnapot tart, ahol az új tagok is bemutatkozhatnak egy jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel, versekkel, alkotásokkal az Európa Klubban.

Sipos Mari célja felkutatni a tehetséges alkotókat, őrizni, ápolni a hagyományokat, példát mutatni a régebb óta fiatal nemzedéknek, a mai ifjúságnak, akik tovább viszik a kultúra, a művészet, az irodalom lángját. Együttműködni a kultúra jegyében a Római Sas Birodalma Rendjével a hasznos szabadidő eltöltése mellett, hogy minél több ember érezze a közösség erejét, az összetartozást, az egymásra való odafigyelést, a szeretetet az ingyenesen látogatható jótékony célú programokon.

Az ŐsfAlköz tagjai számára a művészet örömművészet, mert megfelelési kényszer nélkül, örömből születnek maradandó alkotásaik, mely alkotásokkal bearanyozzák a szürke hétköznapokat, szebbé teszik a világot, és benne a saját életüket.

Székesfehérvár, 2019. február 22.

Sipos Mari,
az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetője