Az első film végén úgy búcsúztunk el Katnisstől és Peetától, hogy győztesként tértek haza a viadalról. Mindenki imádja és ünnepli őket, hiszen a Kapitólium gazdag polgárai megőrülnek a 12. körzet elátkozott szerelmespárjáért. Mindenki, kivéve a zsarnok Snow elnök, aki úgy érzi, hogy Katniss veszélyt jelenthet a fennálló hatalomra, hiszen a körzetek elnyomás alatt élő polgárainak reményt ad, és a forradalom szimbólumát látják benne. Az elnök ezért elhatározza, hogy kiiktatja a lányt. A 75. Éhezők Viadalára- az úgynevezett Nagy Mészárlásra- ezúttal a viadalok eddigi győzteseiből sorsolják ki a versenyzőket, a 12. körzetből pedig természetesen ezúttal is Katniss és Peeta tér vissza az arénába.

Emellett persze ott van a szerelmi szál is: Peeta nem csak a kamerák előtt játssza meg, hogy szerelmes a lányba, Katniss azonban nem tudja, mit is érez pontosan. Vacillál, hogy gyerekkori barátját, a nyers, de szénbányászatban és vadászatban profi Galet szereti-e, vagy az érzékeny, csodás kenyeret sütő Peetát, aki mesterien bánik a szavakkal, és a mi világunkban a PR-ügynökségek csak úgy kapkodnának utána.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha megint van viadal, meg aréna, meg bevonulás a szekereken, meg Caesar Flickerman interjúk, újra látunk egy olyan jelenetet, ahogy Cinna feltűzi Katnissre a fecsegőposzátás kitűzőt, meg olyat, amiben a szomorú Gale a tévében látja Peetáék boldog párosát, akkor ez most mi? Gyakorlatilag ez tök ugyanaz, mint az első rész? Igen is, meg nem is.

A film első felében valóban érezheti úgy az ember, hogy ezt már látta egyszer. Szerencsére azonban a Futótűz ad valami pluszt is: először is egy csomó új karaktert, na meg egy sokkal menőbb arénát.
A viadal helyszínét nem lehet összehasonlítani az első részben látottakkal. Az elsőt akár a Mecsekben is forgathatták volna, az egy sima erdő volt, fákkal, kövekkel meg vízzel. (Oké, a mutánsok egy plusz, azok nincsenek a Mecskeben.)

A Futótűz arénájában viszont aztán van minden. Ezúttal egy szigetre kerülnek a játékosok, és a legváltozatosabb megpróbáltatásokkal kell szembenézniük: véreső, földrengés, villámcsapás, mérgező köd, mutáns majmok, mutáns madarak, és persze a többiek gyilkos fegyverei, hiszen itt már nem megszeppent gyerekek, hanem profi gyilkosok vívnak egymással élet-halál harcot.

Ami az új szereplőket illeti, én nem tudom, hogy ki csinálta a castingot, de egy zseni volt. Egyszerűen mindenki tökéletes választás: Beete kedvesen nerd, Wiress kellőképpen őrülten hajtogatja, hogy tik-tak, Johanna agresszív és vicces, Maggs nagyon cuki, Finnick pedig hihetetlenül sármos és karizmatikus.

Ezúttal Effie, Haymitch és Cinna is jobban kibontakozhattak, minden jelenetüket élvezet volt nézni. Woody Harrelson egyébként is remek színész, a Futótűzben pedig neki köszönhetjük a komikus jelenetek nagy részét: egy-egy mozdulatával, gesztusával képes arra, hogy megnevettesse az embert. Donald Sutherland még mindig nagyon gonosz és ijesztő, most kiegészül Philip Seymour Hoffmannal, akinek szintén nem kell a szomszédba mennie színészkedési tippekért.

Végül pedig a három főszereplőről. Gale karaktere ebben a részben még mindig keveset szerepel,- amit én nem bánok különösebben- Liam Hemsworth játékával pedig nincs probléma, bár túl nagy kihívások elé nem állítják őt.
Josh Hutcherson Peetája az első részhez képest kész Rambo lett, bár itt is előfordul, hogy kis híján meghal néhányszor. A karaktere viszont sokkal férfiasabb és határozottabb, és a Katniss-szel való kapcsolata is jóval összetettebb, mint Az éhezők viadalában.
Jennifer Lawrence remekül vonultatja fel érzelmek egész skáláját az arcán (bár most már Oscar-díjas, szóval szinte kötelező is neki), és újra bizonyítja, hogy jó választás volt erre a szerepre.

Azt pedig valószínűleg már sokan elmondták előttem, hogy milyen jó, hogy végre van egy történet, amiben egy nő a főhős, ráadásul egy ilyen erős és határozott nő. De nem baj, én is elmondom századjára, mert a férfiak uralta Hollywoodban ez kész kuriózum.

Összegezve tehát, a Futótűz jól sikerült, bár nem hagyott bennem olyan katarzist, mint amire számítottam. Az eleje döcögősen indul, de onnantól kezdve, hogy Katniss és Peeta visszatérnek az arénába, a néző kárpótolva érzi magát a kissé unalmas kezdésért.

Weninger Andrea

Hozzászólások