Bár a korszerű felfogás szerint a könyvtár nem könyvraktár, hanem egyfajta információs pont, tudásbázis, közösségi tér, azért akárhogyan is nézzük, a könyvtár legfőbb jellemzője mégiscsak az, hogy sok könyvet kínál olvasásra. Tehát minél több a könyv, annál nagyobb a könyvtár. A könyvtárosok a könyvek „rabszolgái”. Vidám szolgák, örömet okoz nekik már a kötetek leporolása is! Az érdeklődő és rendszeres olvasóknak meg kifejezetten örülnek!

Ha azt hisszük, hogy egy könyvtáros a könyvtárban lévő összes könyvet elolvasta, akkor ki kell, hogy ábrándítsam az olvasót. A könyvtáros azért van a pultnál, hogy információt adjon, vagy segítsen a gyorsabb keresésben. Fontos, hogy megtaláljuk azokat a könyveket, amelyekre szükség van, vagy eljussunk azokhoz a hasznos információkhoz, amelyek előbbre visznek a szakdolgozatírásban, újságcikk készítésében.

A könyvtárosok ajánlani tudnak, és felmérni, hogy mire van szükségünk. Ezért próbálják kitalálni, hogy mit adhatnak egy 10 éves fiú kezébe vagy egy romantikus lelkű nőnek, és igyekeznek képben lenni, hogy milyen újdonságok jelennek meg. No, de nem csak erre figyelnek ám! Fontos, hogy kicsiknek és nagyoknak egyaránt segítsenek, mert mindenki számít! Ők is a digitális technikára támaszkodnak, a katalógus is így készül. Már kölcsönözhető CD, DVD, diafilm és egyes havi magazinok is.

St. Gallen, Svájc

“A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz.” (Hamvas Béla)

Kecskeméti Katona József Könyvtár

A világnapot két nagy nemzetközi szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárosok Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte, célja pedig, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Hozzászólások