Szappanos István festőművész nyitotta meg 2015. január 8-án négy amatőr festő kiállítását a kecskeméti Művész Kávézóban. Megnyitójában az amatőröket a képzőművészet vadvirágainak nevezte.

amator_kavezo012

A képen balról jobbra: Almási Zsuzsanna, Csernus Erzsébet, Szappanos István, dr. Bíró Ernő, Baky L. István, Király József

Szappanos István festőművész beszélt arról, hogy az amatőr festészet “örömfestészet”, hiszen az amatőr alkotók mindenféle megfelelési kényszer nélkül, lelkükből, örömből festenek. A kiállító alkotók a tanár úr személyes ismerősei, tanítványai, ezért fejlődésüket saját maga is nyomon követhette. Alkotásaik megmutatása közös kiállítás keretében követendő példa!

A Művész Kávézó képviseletében Király József  köszöntötte  a látogatókat. Elmondta, hogy nem újdonság a kávézó történetében, hogy amatőr alkotók is bemutatkozhatnak. Ez már hagyománynak számít, hogy a kávézó lehetőséget biztosít főleg a kecskeméti, profi és amatőr képzőművészeknek arra, hogy alkotásaikat megmutathassák a nagyközönségnek.

amator_kavezo3

A kiállító alkotók: Almási Zsuzsanna, Baky L. István, Csernus Erzsébet, Dr. Bíró Ernő

Almási Zsuzsanna:

Miután voltak már kiállításaim, tapasztaltam, hogy a szép látványa felüdülést jelent az embereknek. Ezért törekszem arra, hogy megmutassam alkotásaimat és így varázsoljak meghittséget és örömöt a mindennapjaikba.

amator_kavezo5

Alkotótelepek rendszeres résztvevője vagyok. Nagy élmény új emberekkel megismerkedni, és nagyon hasznos, mert mindenkitől lehet valamit tanulni. A tartalmasan együtt töltött napok igazán szép emlékek maradnak. Kedvelem a természetet. Szívesen merítek témát a természet szépségeiből. Nagyon vonzanak a régmúlt idők elfeledett tárgyai. Szükségét érzem ezek megörökítését az utókor számára, emlékezve szüleinkre, nagyszüleinkre, elődeinkre. Nagyon izgalmasnak találom a pasztellfestést. Terveim között szerepel belemélyedni a pasztellfestés rejtelmeibe.

amator_kavezo4

Csernus Erzsébet:

Szappanos István festőművész tanítványa vagyok. Az akvarellen kívül szénnel, diópáccal és grafittal szoktam dolgozni. Csendéleteket, tájképeket, portrékat készítek. Rendszeres résztvevője vagyok a lakiteleki és a bükkzsérci alkotótáboroknak. Itt van lehetőségem a plein-air festészet gyakorlására, fejlesztésére. Szeretek utazni. Utazásaim során igyekszem múzeumlátogatásokat is beiktatni a programjaimba.

 

amator_kavezo013

Dr. Bíró Ernő:

18 éves koromig Dr. Gaál Dezső és Mátis Kálmán festőművésznél ismerkedtem meg az akvarellfestészet és a grafika alapjaival. Az élet úgy hozta, hogy mérnök lett belőlem. A képzőművészet 50 éven át kimaradt az életemből, mivel az élelmiszeriparban dolgoztam, és ebben az időszakban nem volt lehetőségem ecsethez nyúlni. Nyugdíjba vonulásommal egyidejűleg kezdtem el újra festeni. Az elmúlt négy évben több egyéni és csoportos kiállításon vettem részt. Hazai és erdélyi képzőművészeti alkotótáborok rendszeres látogatója vagyok.

amator_kavezo7

Baky L. István:

Kezdetben akvarellel próbálkoztam, de mivel nem volt tanítómesterem, sokat kínlódtam vele. Az olajfestést végül azért választottam, mert ebben a “műfajban” könnyebben tudom a hibákat helyesbíteni. 2014-ben első alkalommal voltam festőtáborban egy kastélyban , mondhatni gyönyörű helyen, ahol az épülethez csodálatos park tartozott gyönyörű fákkal és cserjékkel. A festést általában a szabadban végzem, de fotókat is csinálok a témáról, hogy rögzítsem a kiválasztott fény és árnyékviszonyokat, mely legjobban tükrözi a tárgyak mondanivalóját. Így rossz idő esetén is megőrizhetem azokat a pillanatokat, melyek fontosak, és a festést is befejezhetem.

amator_kavezo11

A festőtáborban nem csak technikát lehet tanulni, hanem különböző személyiségeket is meg lehet ismerni. A táborok résztvevői legtöbben, ahogy én is, a szabadban kiválasztott témát festik meg. A téma mindig előttünk hever, csak észre kell venni. Képeimmel igyekszem a táj szépségét visszaadni, ahogy én látom, a fák dús lombozatát, az égbolt tisztaságát, a naplemente gyönyörű színeit, a vizek hullámzását, a fények tükröződését és a tájak változatosságát.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A kiállítás 2015. január 28-ig tekinthető meg Kecskeméten a Művész Kávézóban.

Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások