A barátság jegyében a Krúdy Körben – 2022. október 13-án, csütörtökön örömmel tett eleget a kedves meghívásnak a Montázsmagazin írói-szerkesztői gárdája az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Körben. Izgatottan készülődtünk, hiszen reménykedtünk, hogy sok régen látott ismerőssel találkozhatunk ezen a rendezvényen. Az irodalmi kör és a magazin csaknem tízéves barátságot ápol.

a krudy korben

A rendezvény 16.00 órakor kezdődött, de már jóval előbb ott voltunk az óbudai Kéhli vendéglőben, a „Krúdy kocsmában”, mely a Krúdy Kör egyik törzshelye. Jó volt látni, amint érkeztek sorban a vendégek, és a legtöbbjükkel ismerősként üdvözölhettük egymást. Budapestről és az ország különböző településeiről érkeztek az irodalom- és művészetkedvelők. Nagyon örültünk, hogy láthattuk Király Lajos hajdani elnök özvegyét, Erzsikét, hiszen Lajossal sok közös emléke van a két Körnek és a magazinnak. Hasonlóan örömteli találkozás volt Kanizsa József költővel, aki titkár korában sokat segített a Montázsmagazinnak. Sőt, még ma is. 

A szépszámú hallgatóságot Németh Nyiba Sándor, a Kör elnöke köszöntötte. A közös program megemlékezéssel indult: versekkel emlékeztünk Szántai Sándorra, a nemrégiben elhunyt íróra, költőre, az Irodalmi Kör Örökös Tagjára. Drotleff Zoltán költő saját versével idézte meg a költő alakját, méltatta Szántai Sándor nagyságát. Németh Nyiba Sándor a költő versének előadásával tisztelgett az alkotó, az ember előtt.

Ezt követően a szót Weninger Endréné Erzsébet, a Montázsmagazin tulajdonosa kapta meg, aki bemutatta a Krúdy Körben jelenlévő újságírókat, szerkesztőket. Beszélt a rovatokról, azok tartalmáról, az újság létrejöttéről, korábbi és mostani céljaikról. A magazinban mindenki talál magának olvasnivalót. Rovataik: Kultúra (irodalom, zene, színház, képzőművészet, kiállítások, történelem); Íróklub (vezetője Orosz Margit); Szabadidő (filmek, utazás, gyereksarok); Életmód (gasztronómia, divat, wellness, lelkiség); Természet/Tudomány; Kecskeméti Hírek.

A Montázsmagazin színvonalas írások otthona szeretne lenni. A szlogenje: Sokszínű, érdekes, értékes. Témáikat az ország egész területéről gyűjtik, értékes embereket szólaltatnak meg interjúikban, érdekes eseményekre hívják fel a figyelmet. PR-cikkeket is vállalnak, hogy bemutassák egy-egy alkotó életútját, munkásságát.

Balról jobbra: Pánti Anna operaénekes, Antalffy Yvette szerkesztő-újságíró, Orosz Margit költő-újságíró, Farkas Ferencné Pásztor Ilona újságíró

A Montázsmagazint a tulajdonos-szerkesztőn kívül képviselte még: Antalffy Yvette szerkesztő-újságíró (Budapest), Farkas Ferencné Pásztor Ilona újságíró (Budapest), Almási Zsuzsanna akvarellfestő és újságíró (Kecskemét), Gyöngyösi Szabó Katalin újságíró és versmondó (Keskemét); Gál Mihály festőművész és moderátor (Kiskunhalas) és nem utolsó sorban Orosz Margit költő és újságíró (Bánhorváti). Mindannyian meséltek röviden magukról, illetve a magazinhoz való kötődésükről.

A Krúdy Körben a Montázsmagazin bemutatkozását a második részben Orosz Margit költő szerzői estje követte. Először Weninger Erzsébet mutatta be őt néhány versén keresztül. Ezeket a verseket Gyöngyösi Szabó Katalin tolmácsolásában, értő versmondásában hallhattuk is.

Orosz Margit szerzői estje

Majd Orosz Margó beszélt a saját verseiről, azok témáiról, motivációiról, a versekkel kapcsolatos érzéseiről. Nagy élmény volt a hallgatóság számára, hogy könyv / papír nélkül, a „kisujjából” rázta ki, mondta el csodálatos ízű költeményeit. Az első, ami megfogja az embert, az élethez való pozitív hozzáállása, a szépség, a gyengédség, a kedvesség, a szeretet kifejezése. Sokszínű témákból merítkezik: hazaszeretet, lokálpatriotizmus, a magyar nyelv féltése, a hit és a család, a gyermekek. Margó mélyérzésű, nagy empátiával rendelkező költő és nagyszerű előadóművész is.

Az estet Pánti Anna operaénekes lélekmelengető énekelőadása tette teljessé. A rendezvényen a művészeteket kedvelő közönség megcsodálhatta Almási Zsuzsa festőművész finom vonalvezetését, festményein az ősz varázslatos színvilágát. Az irodalmi találkozót Szöllősi Dávid versmondása zárta.

A közös élményt a Krúdy Körben egy Barátság oklevél kölcsönös aláírásával pecsételte meg a Krúdy Kör elnöke és Weninger Erzsébet, a Montázsmagazin vezetője. A kedves gesztus hosszú távú közös munkálkodás záloga.

A még kedvesebb meglepetés Weninger Erzsébetre várt: Krúdy Legenda-díjban részesült a Krúdy Kör vezetősége jóvoltából. Hálás köszönet érte! Orosz Margit költő pedig a Krúdy Örökség-díj boldog tulajdonosa lett.

a krudy korben

Köszönjük a Krúdy Irodalmi Kör Elnökségének a megtisztelő díjat, valamennyiünk nevében pedig a szíves vendéglátást.

 

Weninger Endréné

 

Kapcsolódó cikkünk:

A Krúdy Kör vendége lesz a Montázsmagazin

 

Hozzászólások